x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Când dragostea pentru gătit învinge

Când dragostea pentru gătit învinge

de Carmen Dragan    |    Maria Belu    |    16 Mar 2011   •   21:06
Când dragostea pentru gătit învinge

156628-bucate08-12-9.jpgCampionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este locul în care cunoşti adevăraţi bucătari care au ceva de spus când intră în bucătărie. Este şi cazul lui Marius Ţifachi, maestru în arta culinară din anul 2006. A lucrat mai întâi în Bucureşti, apoi s-a întors în Iaşi, oraşul său natal. Deşi a terminat Fa­cultatea de Construcţii, pasiunea pentru gătit a fost mai puternică decât orice construcţie. „Când am intrat la fa­cultate, am intrat şi în bucătărie, mai întâi pentru a-mi găti mie, apoi pentru a găti şi pentru alţii”, ne mărturiseşte Marius.

Cea mai plăcută experienţă în acest domeniul a fost Concursul Internaţional de Gastronomie de la Malta, la care a obţinut două medalii de bronz şi două menţiuni. Secţiunile la care a participat au fost peşte, raţă, porc etc. „Acest concurs a fost cu adevărat o experienţă. Am observat că ţările din Europa oferă mare atenţie echipelor naţionale din domeniul gastronomiei, ceea ce în România nu se întâmplă. Am avut  noroc de generozitatea ţării-gazdă, care ne-a ofe­rit materie plimă, ustensile etc. Am concurat trei oameni cu branduri renumite în întreaga lume.”

 

Victorie cu gusturi naturale
Marius Ţifachi se bucură că şi Iaşiul a devenit gazda unui concurs gastronomic. „E un început. Concursul acesta este o ocazie pentru colegii mei să îşi facă o idee despre ce reprezintă o competiţie, ce înseamnă să dai explicaţii în faţa juriului.” Au fost o echipă de trei bucătari de la Restaurantul Panoramic 13, al Hotelului Unirea. Alături de el au mai participat Fronea Adina şi Corban Paul. „Meniul l-am compus eu, dar şi-au adus şi ei aportul. Am făcut pregătirile în ultima săptămână dinaintea concursului.” În prima zi, la expoziţia de preparate reci, echipa lui Marius a obţinut locul al II-lea la secţiunea dulciuri şi patiserie. În a doua zi, pentru ca­tegoria creaţie, ei au pregătit o pastramă de muşchi de porc uşor afumat în cuptor. Tratamentul termic a fost finalizat în sos de vin cu usturoi. Apoi au făcut o salată de ciuperci de pădure  marinate şi mămăligă cu telemea. Pentru aceste preparate au obţinut locul al III-lea.

La secţiunea plită (la care au obţinut locul al II-lea) au impresionat ju­riul cu un file din biban de mare pe pat de sparanghel cu garnitură de piure de ţelină şi măr picant şi sos de şampanie cu curry. Am aflat reţeta acestui sos special: ceapa este călită în unt, stins cu vin spumant. Se adaugă smântână dulce nefermentată şi şampanie. Spre final se adaugă puţin curry. Se lasă să scadă până devine cremos. Bibanul, după ce e gata, se condimentează cu sare şi piper. Secţiunea ceaun a încântat juriul printr-o ciorbă nouă, având la bază pui grill cu morcovi, cartofi, ceapă coaptă, acrită cu puţin oţet, dreasă cu smântână şi ou. Au folosit tăiţei albi din ou, sare, piper şi verdeaţă proaspătă. „La fiecare preparat am încercat să păstrăm gustul materiei prime şi nu am adăugat  nimic artificial”, a declarat Marius.

×
Subiecte în articol: profesionistii culinar