x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Când dragostea pentru gătit învinge

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 21:06
Când dragostea pentru gătit învinge

156628-bucate08-12-9.jpgCampionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este locul în care cunoşti adevăraţi bucătari care au ceva de spus când intră în bucătărie. Este şi cazul lui Marius Ţifachi, maestru în arta culinară din anul 2006. A lucrat mai întâi în Bucureşti, apoi s-a întors în Iaşi, oraşul său natal. Deşi a terminat Fa­cultatea de Construcţii, pasiunea pentru gătit a fost mai puternică decât orice construcţie. „Când am intrat la fa­cultate, am intrat şi în bucătărie, mai întâi pentru a-mi găti mie, apoi pentru a găti şi pentru alţii”, ne mărturiseşte Marius.

Cea mai plăcută experienţă în acest domeniul a fost Concursul Internaţional de Gastronomie de la Malta, la care a obţinut două medalii de bronz şi două menţiuni. Secţiunile la care a participat au fost peşte, raţă, porc etc. „Acest concurs a fost cu adevărat o experienţă. Am observat că ţările din Europa oferă mare atenţie echipelor naţionale din domeniul gastronomiei, ceea ce în România nu se întâmplă. Am avut  noroc de generozitatea ţării-gazdă, care ne-a ofe­rit materie plimă, ustensile etc. Am concurat trei oameni cu branduri renumite în întreaga lume.”

 

Victorie cu gusturi naturale
Marius Ţifachi se bucură că şi Iaşiul a devenit gazda unui concurs gastronomic. „E un început. Concursul acesta este o ocazie pentru colegii mei să îşi facă o idee despre ce reprezintă o competiţie, ce înseamnă să dai explicaţii în faţa juriului.” Au fost o echipă de trei bucătari de la Restaurantul Panoramic 13, al Hotelului Unirea. Alături de el au mai participat Fronea Adina şi Corban Paul. „Meniul l-am compus eu, dar şi-au adus şi ei aportul. Am făcut pregătirile în ultima săptămână dinaintea concursului.” În prima zi, la expoziţia de preparate reci, echipa lui Marius a obţinut locul al II-lea la secţiunea dulciuri şi patiserie. În a doua zi, pentru ca­tegoria creaţie, ei au pregătit o pastramă de muşchi de porc uşor afumat în cuptor. Tratamentul termic a fost finalizat în sos de vin cu usturoi. Apoi au făcut o salată de ciuperci de pădure  marinate şi mămăligă cu telemea. Pentru aceste preparate au obţinut locul al III-lea.

La secţiunea plită (la care au obţinut locul al II-lea) au impresionat ju­riul cu un file din biban de mare pe pat de sparanghel cu garnitură de piure de ţelină şi măr picant şi sos de şampanie cu curry. Am aflat reţeta acestui sos special: ceapa este călită în unt, stins cu vin spumant. Se adaugă smântână dulce nefermentată şi şampanie. Spre final se adaugă puţin curry. Se lasă să scadă până devine cremos. Bibanul, după ce e gata, se condimentează cu sare şi piper. Secţiunea ceaun a încântat juriul printr-o ciorbă nouă, având la bază pui grill cu morcovi, cartofi, ceapă coaptă, acrită cu puţin oţet, dreasă cu smântână şi ou. Au folosit tăiţei albi din ou, sare, piper şi verdeaţă proaspătă. „La fiecare preparat am încercat să păstrăm gustul materiei prime şi nu am adăugat  nimic artificial”, a declarat Marius.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...
Serviciul de email marketing furnizat de