x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Când universul este ... dulce, dulce, dulce

Când universul este ... dulce, dulce, dulce

de Tudor Cires    |    02 Mar 2011   •   19:27
Când universul este ...  dulce, dulce, dulce
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

154471-bucate03-12-27.jpgSculpturi în fructe, în gheaţă, în unt, piese uriaşe modelate în ciocolată, în marţipan, în pastă de zahăr, compoziţii complicate, cu zeci de personaje şi obiecte-decor sau, dimpotrivă, piese unice, care emană forţă şi îi alătură pe maeştrii cofetari, patiseri, ciocolatieri maeştrilor sculpturii antice sau renascentiste ori meşterilor populari din inima Africii! Nici o provocare de acest fel nu a lipsit de la Festivalul Internaţional de Gastronomie de la Istanbul.

Atmosfera colorată din zona de afişare a preparatelor de acest fel a atras de la bun început. Iar cei peste 20.000 de vizitatori care au trecut pragul TUYAP în zilele competiţiei probabil că au avut un uşor sentiment de frustrare pentru că nu li s-a permis să guste din aceste minunăţii dulci. Dar, ce să-i faci, regulile sunt reguli!

Mirese, îngeri, personaje istorice, lebede, flori, personaje de desene animate, actori (am remarcat, de exemplu, o frumoasă reprezentare a Festivalului de film de la Cannes – şi nu au lipsit nici covorul roşu, nici Angelina Jolie, nici Brad Pitt!) – toate şi-au găsit locul în sala cea mare de prezentare.

Şi când te gândeşti cât de mult s-a muncit pentru fiecare dintre aceste piese, mai că îţi vine să te întrebi cum pot fi ele tezaurizate... Totuşi, gastronomia este o artă efemeră, şi până la urmă este bine că e aşa. „Mi-a luat aproximativ trei luni de muncă să pun la punct toate detaliile şi apoi să pregătesc aceste trei torturi de nuntă”, a declarat concurentul Ahmet Basak. „Ele sunt adevărate opere de artă, pentru că am lucrat cu multă sârguinţă pentru a îmbina fiecare piesă. O simplă floare înseamnă un volum uriaş de muncă.”

O surpriză plăcută au avut-o cei care au ales să viziteze TUYAP în ultima zi a festivalului, când a avut loc un ve­ritabil show de sculptură în gheaţă.

 

Uneori, laurii sunt dulci ca mierea...
La categoria Works in Pastillage a fost o singură medalie de bronz, câştigată de Selami Islek. La Works in Fat, câştigătorul medaliei de aur a fost bucătarul Abdi Gündüz şi au mai existat alte trei medalii de argint şi cinci medalii de bronz.
O altă categorie interesantă a fost Works in Chocolate, categorie la care nu a existat medalie de aur, în schimb, medalia de argint a fost câştigată de chefii Ali Keskin şi Engin Gürdal. Categoria Works in Marzipan i-a adus aurul lui Erdal Elveren, iar argintul lui Suat Ulaş. La categoria Decorated Celebration Cake, aurul a fost câştigat de Yadigar Arslan şi Havva Bayar. La Wedding Cake nu a obţinut nimeni aurul, însă bronzul a fost câştigat de Ahmet Basak. La categoria Miniatures au fost câştigate doar trei medalii de bronz. La Works in Cooked Sugar, cheful Pascal Wahlich a obţinut medalia de bronz. La Floral Sugar Craft au fost trei medalii de bronz. Mehmet Sah Bingöl a obţinut medalia de bronz la categoria Novelty cake.

×
Subiecte în articol: culinar