x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Carciuma vegetariana, in faliment

Carciuma vegetariana, in faliment

15 Iun 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Singurul restaurant cu meniu suta la suta vegetarian din Bucuresti a dat faliment dupa numai opt luni de la infiintare. Romanii nu sunt obisnuiti sa manance fara carne. Singurul restaurant bucurestean cu meniu vegetarian si-a schimbat profilul. Romanii nu sunt dispusi sa dea carnea pe iarba si au ramas in continuare fideli meniurilor traditionale.
RALUCA CURTEANU

Un bucurestean inaugura cu doi ani in urma primul restaurant din Capitala cu meniu 100% vegetarian. Era hotarat sa-i invete pe bucuresteni sa manance "sanatos si satios". Astazi, din zecile de retete "din ierburi" a ramas o fraza banala, asezata la finalul unei pagini incarcate de retete carnoase: "Pentru meniul vegetarian intrebati ospatarul!"

Bogdan Manolache gateste de 13 ani si nu a citit nici macar o fraza despre meseria de bucatar. Este absolvent de jurnalistica, a facut cinematografie fara ca meseria sa-l acapareze mai mult de doi ani. Ii plac ocupatiile care ii atata imaginatia. "Cand am deschis restaurantul, am facut o lista cu toate legumele pe care le pot procura din tara si o alta cu sosuri. De atunci combin diferite mancaruri".

Inventii fara succes

Retetele din propriul restaurant, De’Light, sunt asadar "inventii proprii". Originalitatea nu i-a asigurat insa succesul. Desi prietenii l-au sfatuit sa renunte la ideea unui restaurant vegetarian, el a vrut sa demonstreze ca "mancarea facuta din ierburi" poate fi gustoasa si satioasa. "Dupa ce mancau, clientii pareau multumiti si se simteau bine, dar romanul vrea carne la masa!"

Feluritele soiuri de bureti si ciuperci, modurile ingenioase de pregatire a cartofilor (la cuptor cu ciuperci; umpluti cu bureti si usturoi,smantana si mozzarella; dati prin faina si copti; sau cartofi pai cu parmezan) nu au inlocuit carnea! Dupa numai opt luni de la infiintare, in meniu a fost introdus pestele. "Sunt vegetarieni care mananca carne alba". O prima concesie.

Fara carne nu se poate

Majoritatea clientilor veneau din curiozitate, dar a doua oara nu mai calcau acolo. Usor-usor pasiunea a fost inlocuita de nevoie. "Trebuia platita chiria, gazele, salariile, iar banii din restaurant nu ajungeau. In plus, odata incheiat sezonul de vara, legumele se procurau din import la preturi ridicate. "Ca sa nu mai vorbesc de greutatea obtinerii unor condimente, mai ales a acelor orientale!"

Meniul s-a transformat intr-unul obisnuit, intalnit in majoritatea restaurantelor. Doar cativa dintre vechii clienti, in general straini, mai comanda frigarui de conopida cu broccoli si usturoi sau dovlecei pan... cu piure de cartofi si sos salsa.
×
Subiecte în articol: gastronomie