x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cea mai scumpa supa din Marea Britanie

Cea mai scumpa supa din Marea Britanie

11 Mai 2005   •   00:00

Daca v-ati saturat de supele preparate acasa, ieftine, dar consistente, puteti pleca la Londra. Un restaurant din capitala Angliei ofera clientilor supa din aripioare de rechin la pretul de 160 de euro.

  • de VERONICA GUZUN
  • ONOARE. Supa din aripioare de rechin este servita doar celor mai dragi oaspeti
    Un restaurant chinezesc din Londra se mandreste cu un preparat foarte scump. Este vorba de o supa care costa 160 de euro. Ea poate fi numita, pe buna dreptate, cel mai costisitor preparat gastronomic din Marea Britanie, anunta AFP, citat de Mediafax. In medie, localul vinde doar doua portii pe luna.

    LEGENDA. Supa se numeste "Buddha sare peste zid", o denumire care are menirea de a interesa clientul si de a-l face sa cumpere "pretioasa" mancare. Intr-o veche legenda chinezeasca se spune ca Buddha a sarit peste un zid foarte inalt pentru a ajunge mai repede la aceasta supa. Exista insa o neconcordanta. Preparatul contine inotatoare de rechin, urechi de mare intregi, o specie rara de ciuperci japoneze, melci de Saint-Jaques uscati, jambon de Hunan, carne de porc si ghimbir. In acelasi timp, este cunoscut faptul ca Buddha era vegetarian.

    MIGALA. "Cred ca supa isi merita pretul pentru ca daca incercati sa o gatiti acasa, pretul ingredientelor va fi similar. Nu avem prea mari venituri de pe urma acestui preparat", a declarat Bernard Yeoh, proprietarul restaurantului. Supa, "demna de un imparat", potrivit meniului, este servita in Asia in mod traditional la casatorii si aniversari. Bucatarul-sef Quoc Hung Ly respecta traditia veche de preparare a supei. Procesul este extrem de minutios, ingredientele sunt fierte sau gatite cu aburi intre patru si sapte ore fiecare. De aceea, "Buddha sare peste zid" trebuie comandat cu cinci zile in avans.

    CALITATE. Restaurantul in care se prepara aceasta supa se numeste Kai, si are ca moto expresia "get Kai", care s-ar traduce "obtine calitate". In acest local chinezesc este un acvariu imens in care plutesc pesti exotici, insa acestia nu sunt pentru consum. Singura lor menire este de a relaxa clientii.

    Pe langa aceasta delicatesa, meniul contine preparate clasice chinezesti: Abalone, Porc flambat, taitei, varza de Bruxelles, fasole. In 2003, acest local a fost numit cel mai bun restaurant cu specific chinezesc din Londra.

    DELICATESA
    De sute de ani, chinezii mananca aripioare de rechin. In prezent, supa pregatita din acestea este cea mai populara mancare. Ele erau servite imparatilor chinezi, la cele mai mari sarbatori. Daca vi se ofera o farfurie cu supa intr-o familie chineza, inseamna ca sunteti un oaspete de onoare. Ingredientul principal al preparatului este ceea ce nu se gaseste in farfurie - carnea de pui. Puiul se fierbe ore in sir, apoi carnea este scoasa din apa. In acel bulion se pun restul ingredientelor, dintre care cel mai important este aripioara de rechin.
    ×
    Subiecte în articol: supă gastronomie