x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ceapa verde de acasă

0
Autor: Carmen Dragan 23 Feb 2011 - 16:32
Ceapa verde de acasă
153396-bucate21-30-page-05-image-0002.jpgChiar dacă iarna nu se îndură să ne părăsească, noi ne gândim din ce în ce mai mult la primăvară. Iar o dată cu venirea ei, va începe şi parada legumelor. Pentru începutul de primăvară, ceapa este vedeta. Cui nu îi e dor de gustul bulbului verde, în combinaţie cu o salată, care ne aminteşte de aerul proaspăt şi de iarba verde? Aţi putea refuza o brânză cu pâine de casă şi ceapă verde? Sau o porţie de stufat de miel cu multă, multă ceapă? Cred că nu aţi spune nu nici unei salate de peşte, de paste sau cartofi cu aceeaşi legumă minune? Ca să nu mai vorbim de pui în diverse combinaţii cu ceapă verde sau de sosurile, ciorbe şi supele presărate cu acelaşi ingredient. Am putea încerca şi un chec cu ceapă verde. Am avea nevoie de 200 g caşcaval, o legătură de ceapă verde, 4 ouă, 150 ml lapte, 60 g unt, 250 g făină, un plic lapte de copt, sare, piper şi puţin pătrunjel verde tocat. Se freacă untul cu ouăle întregi, se adaugă caşcavalul şi se amestecă din nou. Se toarnă făina şi praful de copt, alternând cu laptele, rezultând un aluat mai gros, în care se pune ceapa verde tăiată inele. Compoziţia rezultată se pune în forme de chec, în care s-a aşezat hârtie de copt. Se coace cam o jumătate de oră şi se consumă rece.

Beneficii
Pentru ca ceapa verde să fie cu adevărat proaspătă, trebuie să fim atenţi la aspectul ei: bulbii albi nu trebuie să fie pătaţi, iar frunzele trebuie să fie de un verde intens. În mare parte, ceapa verde are aceleaşi beneficii ca ceapa uscată: scade glicemia, reduce tensiunea sângelui, scade colesterolul şi reduce inflamaţia. Toate acestea se datorează faptului că este săracă în calorii, nu are colesterol, sodiu şi grăsimi. Este foarte bogată în săruri minerale şi vitamine: magneziu, cupru, potasiu, vitaminele B6 şi C. Se pare că un consum zilnic de ceapă verde poate creşte viteza de gândire cu peste 10% şi cu până la 20% viteza de memorare. Ceapa creşte rezistenţa oaselor. Specialistii spun că la persoanele care consumă aproape zilnic ceapă, numărul fracturilor este mai rar. În cazul copiilor aflaţi în perioada de creştere, consumul de ceapă este benefic unei creşteri mai rapide în înălţime. În medicina tradiţională chineză este considerată drept un aliment cu mireasmă picantă şi energie caldă, care poate îmbunătăţi starea plămânilor şi a stomacului. Iată cum putem scăpa de un simplu guturai: bem o cană de vin roşu cu 4-6 cepe verzi (fără cozi). În general, ceapa verde este considerată cea mai importantă plantă medicinală.

Clătite cu ceapă verde
Ingrediente: 4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui), două cepe verzi, tocate mărunt, două ouă, două gălbenuşuri de ou, 200 g făină, o linguriţă de sare, 300 ml lapte, 100 ml apă, trei linguri sos de soia, o linguriţă suc de lămâie, o linguriţă zahăr brun, o lingură ulei de susan, un ardei iute roşu, tăiat rondele.
Preparare: Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie şi se prăjeşte la foc mic ceapa verde până se înmoaie. Se dă deoparte. Într-un castronel se amestecă sosul de soia cu suc de lămâie, ulei de susan, zahăr brun şi adei iute. Se acoperă castronelul cât timp se gătesc clătitele, ca aromele să aibă timp să se dezvolte şi să se amestece. Se bat ouăle împreună cu gălbenuşurile şi se pun deoparte. Se cern făina şi sarea într-un castron mare şi se amestecă bine cu ouăle bătute, folosind un tel în formă de pară. Se adaugă treptat laptele şi apa, bătând continuu cu telul, până ce aluatul este omogen şi cremos. Se adaugă şi restul de ulei şi se continuă amestecarea câteva minute. În final se adaugă ceapa verde, cu ulei cu tot. Se prăjesc clătitele. La servire se aşază câte 2-3 clătite rulate. Se mănânca înmuiate în dip-ul preparat mai sus.

Cartofi umpluţi cu ceapă verde
Ingrediente: 4 cartofi mari, un sfert de cană cu cremă de brânză, produse lactate organice sau de soia, o lingură ulei de masline, ceapă verde tocată, 300 g ciuperci albe, feliate, sare şi piper, după gust.
Preparare: Se pun cartofii la copt. Legumele trebuie să se pătrundă, dar, în acelaşi timp, să îşi păstreze fermitatea. După ce s-au răcit suficient, se taie fiecare cartof pe jumătate, pe lungime. Se scobeşte miezul fiecărei jumătăţi în parte, păstrând marginea cartofului suficient de groasă. Se zdrobeşte miezul cartofilor cu ajutorul unui robot de bucătărie, după care se amestecă totul cu crema de brânză, până se obţine o compoziţie omogenă. Se încălzeşte uleiul de măsline într-o cratiţă de dimensiuni medii. Se prepară un sote din ceapă lăsată pe foc mediu, până capătă o culoare aurie. Se adaugă ciupercile, se aco­peră cratiţa cu un capac şi se amestecă. Mixtura de ciuperci se amestecă împreună cu pasta de cartofi şi crema de brânză. Se asezonează totul cu sare şi piper. Se umplu jumătăţile de cartof scobite cu compoziţia rezultată. Cartofii se încălzesc la cuptor şi se servesc.

Pui cu ceapă şi sfeclă
Ingrediente: 500 g ciocănele de pui, o legătură de ceapă verde, o legătură de praz, o sfeclă roşie mai mică, un morcov, două linguri unt, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel verde
Preparare: Ciocănelele se spală şi se prăjesc în unt, timp de cinci minute pe fiecare parte. Apoi se sărează şi se piperează, lăsându-se la cald. Morcovul se taie rondele, iar sfecla bucăţele. Într-o tigaie acope­rită se prăjesc înăbuşit rondelele de morcov şi bucăţile de sfeclă. Apoi se adaugă prazul tăiat rondele. Ceapa se taie şi ea rondele, apoi se amestecă bine cu ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper şi se toarnă peste pui. Se serveşte cald, cu pătrunjel proaspăt deasupra.

Supă de roşii cu ceapă verde
Ingrediente: 4 fire de ceapă verde, două linguri ulei de măsline, 800 g pulpă de roşii, 100 g zahăr, 250 ml supa de legume, 500 ml suc de portocale, o lingură oţet de mere, o lingură tarhon tocat, 10 g ghimbir, două gră­unţe de usturoi, sare şi piper după gust.
Preparare: Se toacă un fir de ceapa şi se păstrează într-o farfurioară (se va presăra la final peste supă, când se serveşte). Se toacă şi restul de ceapă şi se pune într-un bol. Se zdrobeşte ghimbirul şi usturoiul.  Se toacă tarhonul, se storc portocalele pentru suc. Într-o tigaie se pune o lingură de ulei şi se adaugă ceapa să se rumenească cca un minut. Se adaugă pulpa de roşii şi 50 g unt şi se lasă să fiarbă, la foc mic, 10 minute. După ce a fiert 10 minute, se stinge focul. Se adaugă sucul de portocale, se condimentează şi se mai lasă să fiarbă un minut. Pentru un gust exotic, se adaugă ghimbirul şi usturoiul zdrobit şi tarhonul. La servire se presară în farfurie ceapa verde tocată. Se consumă caldă sau rece, cu pâine cu usturoi.
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...
Serviciul de email marketing furnizat de