x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cei mici gătesc franţuzeşte

Cei mici gătesc franţuzeşte

de Gabriela Boeriu    |    03 Dec 2008   •   00:00

La, la, la!!... "Mami nu trebuie să-mi mai facă sandviş cu unt de arahide. În sfârşit, nu trebuie să mai strig în gura mare, obosit de la joacă, amărât şi julit în genunchi, că vreau ceva dulce ca să-mi alin amarul, iar mama nu poate să-mi facă pentru că e prea obosită de la serviciu. Pot să mă descurc şi singur.



Uite-aşa! Sunt copil mare şi acum am un prieten de nădejde." În mare, cam asta o să  spună Andreiuţ, Bogdănel, Florinuţa, Dănuţa sau Alinuţa când vor vedea noua carte care a apărut  la Editura House of Guides, în seria "Copiii gătesc". Cei mici au ocazia să gătească preparate culinare specifice ţării lui Pif şi a lui Hercule.
"Cartea de bucate a copiilor – Bucătăria Franceză", atractiv concepută de Rosalba Gioffre, cuprinde reţete cu feluri savuroase, sănătoase. Pe lângă diversele mâncăruri vor găsi poze care să le facă micuţilor munca mai uşoară (fie vorba între noi, ei pot fi şi mai mari). Astfel, cei mari… – atenţie părinţi, am zis "cei mari", adică voi! – se pot răsfăţa după o zi de trudă cu croque-monsieur, gratin de macaroni (macaroane cu caşcaval), mousse au chocolat (spumă de ciocolată) sau profiterol, plus alte minunăţii. Mai în glumă mai în serios, cartea este un ghid ingenios de gătit şi un "accesoriu" care nu ar trebui să lipsească din nici o bucătărie de adult cu frica lui Dumnezeu… sau a propriului copil!...

Tarte aux fraises - Tartă cu căpşune
În ceea ce priveşte cantitatea, Franţa e a treia ţară producătoare de căpşune din lume. Aşadar, nu-i de mirare că francezii au inventat această delicioasă tartă. Căpşunele sunt cultivate în valea Ronului, în Bretania şi în alte regiuni din Franţa. Sunt pline de vitamine şi sunt foarte bune pentru tine.
Ustensile: hârtie de copt, făcăleţ, castron, pensulă de patiserie, tavă cu fund detaşabil.
Ingrediente: 250 g făină, 125 g unt, două gălbenuşuri, 75 g zahăr, 200 g gem de căpşune, un kg căpşune proaspete, boabe uscate de fasole.
Preparare:
1. Separă albuşurile de gălbenuşuri. Pune făina într-un castron. Adaugă untul şi amestecă cu degetele, până ce compoziţia seamănă cu firimiturile de pâine. Adaugă gălbenuşurile, amestecă bine şi formează din aluat o minge. Înveleşte aluatul cu folie de plastic şi lasă-l în frigider 30 de minute.

2. Presară făină pe masă şi pe făcăleţ şi rulează coca, până obţii o foaie rotundă de circa 5 mm grosime.

3. Unge cu unt şi tapetează cu făină o formă de tort, de 26 cm diametru, cu pereţi detaşabili. Pune foaia pe fundul formei. Acoper-o bine cu hârtie de copt şi toarnă boabe de fasole. Coace tarta în cuptorul încins, la 180Ţ C (treapta 4), timp de circa 20 de minute.

4. Scoate tarta din cuptor, aruncă hârtia şi boabele de fasole. Aranjează căpşunele pe tartă, cu vârfurile în sus.

5. Înmoaie gemul cu 2-3 linguri de apă caldă. Foloseşte o pensulă de bucătărie şi unge căpşunele pe deasupra cu gem. Taie bucăţi de tartă şi mănâncă-le cu îngheţată sau frişcă.

Sfaturi:
Roagă un adult să te ajute să separi gălbenuşurile.
Dacă nu e vremea căpşunelor, le poţi înlocui cu aceeaşi cantitate de zmeură.

(Reţetă din volumul "Cartea de bucate a copiilor – Bucătăria Franceză")

×
Subiecte în articol: cultura si piper