x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Celebrul chef Alain Ducasse, în ajutorul copiilor strǎzii din Manila. Un program similar este derulat şi la Bucureşti, de un cunoscut chef român

Celebrul chef Alain Ducasse, în ajutorul copiilor strǎzii din Manila. Un program similar este derulat şi la Bucureşti, de un cunoscut chef român

de Simona Lazar    |    14 Noi 2013   •   09:26
 Celebrul chef Alain Ducasse, în ajutorul copiilor strǎzii din Manila. Un program similar este derulat şi la Bucureşti, de un cunoscut chef român

Institutul Ducasse din Filipine şi Fundaţia „Ducasse Eduation” din Franţa vor gǎzdui pe 25 noiembrie, la Manila, o cinǎ de caritate care lanseazǎ proiectul „Youth with Future” (Tineri cu viior). 

„Tineri cu viitor”

Celebru chef de origine francezǎ, posesor al mai multor duzini de stele Michelin, în întreaga sa carierǎ, devenit de câţiva ani cetǎţean al micului Principat de Monaco, Alain Ducasse este invitatul de onoare al deliciosului eveniment caritabil de la Manila.
La cinǎ se vor servi cinci feluri de mâncare, pregǎtite de echipa Insitutului Ducasse din Filipine, condusǎ de maestrul bucǎtar Jerome Lacressonniere, recunoscut pentru activitatea sa în cadrul Fundaţiei Ducasse Education din Paris. Toate încasǎrile din seara de 25 noiembrie vor merge cǎtre Fundaţia Tuloy din Manila, care se ocupǎ de copiii strǎzii din Filipine. „Dupǎ ce a fost la Manila şi a aflat mai multe despre activitatea Fundaţiei Tuloy, Jerome Lacressonniere a fost foarte impresionat de aceastǎ provocare de reintegrare a copiilor strǎzii în societate, printr-un program complex de îngrijire, vindecare şi educare”, a declarat celebrul chef monegasc pentur publicaţia „Inquirer”. În opinia sa, deprinderea meseriei de bucǎtar este o şansǎ extarordinarǎ de a gǎsi un loc de muncǎ şi de a avea acces la o viaţǎ mai bunǎ.
Evenimentul a fost inspirat de un proiect mai vechi al lui Ducasse, derulat la Paris, „Femeile cu viitor”, în cadrul cǎruia 15 femei defavorizate social au fost pregǎtite timp de un an pentru meseria de bucǎtar.
Avantajul programelor susţinute prin Fundaţia Ducasse Eduation şi Institutul Ducasse este acela cǎ adolescenţii vor deprinde meserie de la cel mai titrat chef mondial, vor învǎţa o gastronomie de înaltǎ clasǎ, iar perioada de ucenicie o vor face în restaurantele pe care Alain Ducasse le are deschise în mai multe ţǎri ale lumii (inclusiv la Paris şi Monaco). În cadrul programului, vor fi incluşi 21 de copii, iar cursurile se vor ţine în campusul Colegiului Endurun din Manila, cu care Fudanţia Tuloy (8 luni) colaboreazǎ deja, şi în campusul Institutului Ducasse din Filipine (2 luni), iar dupǎ perioada de ucenicie vor fi ajutaţi sǎ îşi gǎseascǎ un loc de muncǎ.

Programe similare, în România

Programe similare, care vizeazǎ copiii şi tinerii din mediul social defavorizat, au dezvoltat şi alte vedete ale lumii gastronomiei – sǎ ne amintim de celebrul „Fifteens” al lui Jamie Oliver.
La noi în ţarǎ un astfel de program a fost demarat de Chef Cezar (Cezar Munteanu), care a luat în grija sa mai mulţi adolescenţi din centre de plasament din jurul Capitalei (subiect despre care vom scrie pe larg într-o ediţie viitoare).
De asemenea, sǎ ne amintim de programul „Curcubeu”, al Centrului Cultural Interetnic pentru Tineret din Sighişoara – al cǎrui partener, timp de doi ani, a fost şi Jurnalul Naţional - în cadrul cǎruia au fost profesionalizaţi 20 de tineri din comunitǎţile de romi din satele din jurul vechii cetǎţi sǎseşti, program in care au fost prezenţi, ca profesori-invitaţi, 10 bucǎtari de top din România.

×
Subiecte în articol: alain ducasse culinar copiii străzii