x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ceva nou în fiecare zi.

Ceva nou în fiecare zi.

de Carmen Dragan    |    25 Mai 2011   •   21:00
Ceva nou în fiecare zi.

Mult "ma mustra neamurile/ Sa-mi mai las naravurili...", dar cantaretul de muzica populara Florin-Margarit Baraitaru, nu renunta la "naravul" de a manca in fiecare zi ceva nou, proaspat si savuros. Este un adevarat gurmand, dar spre norocul sotiei, este si un veritabil bucatar. Pasiunea aceasta a mostenit-o de la bunicul sau si si-a amplificat-o atunci cand a descoperit ca are acelasi hobby cu socrul sau, de la care a invatat sa faca diverse conserve si muraturi pentru iarna.

Preferinte culinare si artistice
In biblioteca sa exista colectii intregi de carti de bucate si reviste culinare, din care se inspira zilnic. Gulas de pui cu praz, tocanita de ciuperci cu ardei gras, cotlet de porc milanez, pui marocan sunt cateva din ultimele preparate pe care le-a incercat in bucataria sa. "Imi plac foarte mult si preparatele din vanat. Am un bun prieten vanator, Ionel Purgela, din Valea Balvasnita, in judetul Caras-Severin, de la care am aflat si incercat niste retete excelente din carne de vanat: tocanita de mistret, caprioara in sos de vin sau carnati vanatoresti", spune cantaretul. Cand are musafiri, de cele mai multe ori pregateste pastrama la tigaie sau saramura de pui, pentru ca toti amicii lui sunt fascinati de cum ii ies aceste mancaruri. Ne impartaseste si noua reteta de saramura de pui: "Va trebuie doua copane si un piept de pui. Pieptul si copanele se prajesc in ulei. Pe un gratar se coc vreo cinci rosii si trei ardei grasi. Rosiile se descojesc si se toaca, la fel si ardeii. Intr-un litru de apa se pune la fiert carnea. Apoi se adauga rosiile si ardeiul si se lasa sa fiarba cam o jumatate de ora. Se condimenteaza cu sare si piper. Dupa ce se opreste focul, se adauga patrunjel si ustu­roi pisat, cam 3-4 catei".

Florin Margarit-Baraitaru este un artist autentic din Banat. Desi locuieste de multi ani in Bucuresti, unde este si consilier juridic, el a ramas fidel muzicii zonei in care s-a nascut. A contribuit cu adevarat la imbogatirea zestrei culturale a Banatului, gratie interesului de a descoperi texte in satele uitate de lume, pe care le-a transmis prin veritabile doine, jocuri de doi, hore, brauri: "Ai de mine, n-am pacace", "Cace ape sunt pra lume, "Nu-i dragoscea asa usoara", "Drag mi-e giocu carasan" sau "Doru-i mandru".

Pastrama de oaie la tigaie
Desi a venit vremea gratarelor, Florin Margarit-Baraitaru prefera pastrama de oaie la tigaie pentru ca este mai frageda si are un gust mult mai placut. Pentru aceasta are nevoie de 800 g pastrama condimentata, 75 ml ulei de masline, 75 ml apa si 75 ml vin. Taie pastrama in bucati mici. Apoi pune o tigaie de teflon la incins cu uleiul, adauga pastrama si o lasa putin sa se caleasca. Adauga apa si mai lasa pe foc timp de 10 minute, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn.
La final adauga vinul si mai lasa pe foc 10 minute. La servire face o mamaliga zdravana si scoate din borcan castraveti pusi de el din toamna la murat. Este o reteta pe care o gasim foarte rar in restaurante, asa ca mai bine o incercati acasa. Nu aveti cum sa dati gres!

×