x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chef Paul Siserman recomandă Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui

Chef Paul Siserman recomandă Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui

04 Sep 2016   •   15:37
Chef Paul Siserman recomandă Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui

Nu ai cum să nu iubești Italia. Dincolo de frumusețea regiunilor sale, istoria te fascinează la tot pasul. Nu doar “calci pe istorie”, dar în multe situații o și mănânci. Cu siguranță ați savurat Pesto, fie că ați făcut-o stând la masa unui restaurant în vreun oraș situat în zona Mării Mediterane, fie a unuia cu specific italian. Ei bine, acest preparat este o comoară a bucătăriei mediteraneene, iar povestea lui începe în Italia Evului Mediu. Deși nu în vremea lui Cristofor Columb, unul dintre cei mai cunoscuți nativi din Liguria. În perioada medievală exista un sos care poate fi numit predecesorul Pesto. Pe numele lui  “agliata”, avea la bază usturoi. Acest ingredient a jucat timp de secole un rol crucial în nutriția populației din Liguria, mai ales a marinarilor. Iar aceștia erau mulți, dat fiind faptul că Genova și Liguria au tradiție maritimă de secole.

Undeva în anul 1860 apare o rețetă de pesto similara cu cea cunoscută azi, publicată de către Giovanni Battista Ratto în “La Cuciniera Genovese” – despre care se spune că ar a fi prima și cea mai completă carte de gastronomie din Regiunea Liguria. Tot prin jurul anului 1800 se face referire la adăugarea și câtorva frunze de busuioc în rețeta originală, fapt care poate avea la bază influențele arabo-persane.

În Liguria se spune despre acest sos că are și rol afrodiziac. Pesto este printre cele mai cunoscute și răspandite sosuri din întreaga lume. De-a lungul timpului, rețeta a rămas la fel, cel puțin când vine vorba despre sosul preparat acasă de către gospodine. Însă, nu trebuie să omitem faptul că fiecare familie din zonă are propria rețetă pentru Pesto alla Genovese. Ca să se facă un adevărat Pesto, genovezii iau un mojar de marmură, un pistil din lemn și ... un munte de rabdare.

Haideți să vedem cum îl puteți prepara și voi acasă, pentru a-l adauga la Tagliatelle cu piept de pui.

Pesto alla Genovese

Ingrediente:

Usturoi - 1 cațel

Sare de mare 

Ulei extravirgin de măsline 100 ml

Busuioc frunze 100 gr

Pecorino răzuit 30 gr

Muguri de pin 30 gr

Parmigiano reggiano răzuit 70 g

 

Preparare:

Se pun ingredientele într-un blender vertical și se amestecă până la obținerea unei paste omogene. Se poate păstra mai multe zile în frigider, acoperit cu o peliculă de ulei de măsline, dar se poate și congela.

Tagliatelle

Ingrediente:

150 gr tagliatelle proaspete (sau 250 grame uscate)

3 linguri sos pesto

110 gr piept de pui

2-3 linguri ulei de măsline

50 grame pecorino romano (sau parmezan)

piper proaspăt măcinat

Preparare:

Puneți la fiert o oală cu multă apă (2-3 lt) cu sare. Fierbeți pastele conform instrucțiunilor. În paralel, incalziți uleiul de măsline într-o tigaie. Opriți focul și încălziți în ulei sosul pesto.

Pieptul de pui îl tăiați bucăți, îl codimentați și îl trageți la tigaie într-o lingură de ulei.

Scurgeți pastele și amestecați-le cu sosul din tigaie.

Presarați pecorino ras deasupra. Adaugați pieptul de pui.

Pastele cu pesto se servesc cu piper proaspăt măcinat.

Pastele proaspete se fierb cam 2-3 minute, cele uscate cam 7-8 minute. Verificați eticheta. Pastele proaspete nu se fierb al dente. Pastele nu le mai clatiți cu apă rece pentru a permite sosului să adere la amidonul de pe paste.

Dacă folosim paste care nu au în componență ou și omitem pieptul de pui din preparat, putem avea un delicios produs vegetarian!

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

×