x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chef Paul Siserman vă recomandă "Roquefort Salată de pere cu nuci și brânză"

Chef Paul Siserman vă recomandă "Roquefort Salată de pere cu nuci și brânză"

20 Aug 2016   •   15:05
Chef Paul Siserman vă recomandă "Roquefort Salată de pere cu nuci și brânză"

Pentru acest weekend, când și vremea pare că are chef să fie precum omul de știință în laborator, vă propun și eu … tot știință.

Cum ar fi dacă în aceeași farfurie am amesteca un pic de grăsime cu sarea și cu acidul? Haideți să vedem.

Se ia brânza cunoscuta sub denumirea de Roquefort – ea fiind responsabilă de partea grasă și sărată. Se adaugă perele, ideale pentru un strop de aciditate. Se contribuie cu dulceața obținută prin gătirea perelor asezonate cu miere, se adaugă nuci, care vor oferi senzația de crocant, iar pentru desăvârșirea gustului o serie de alte ingrediente.

 ”Et voilà!, cum spun francezii, știința își produce efecte la nivel de gust într-o salată extrem de delicioasă, pe numele său... "Roquefort Salată de pere cu nuci și brânză".

Însă, ceea ce fascinează la această rețetă nu este doar combinația explozivă de gusturi care amețesc papilele gustative, ci și faptul că are la bază ingredient pline de … istorie!

Brânza Roquefort există de peste 2.000 de ani și se spune că era preferata lui Charlemagne, care o și denumise ”brânza regilor și a papilor”.

Cât despre cum a apărut ea, legenda îi atribuie o origine amoroasă. Se spune că un tânăr oier și-a lăsat bucățile de brânză și pâinea într-o peșteră, plecând în urmărirea unei frumoase fecioare.

După câteva luni, întors în acel loc și-a dat seama că deși brânza mucegăise, ea era delicioasă.

Adevarăt sau nu, cert este că Roquefort reprezintă una dintre cele mai populare brânzeturi din Franța. Este încă produsă în peșteri, iar ceii nteresați, care vizitează țara Regelui Soare, pot să vadă aceste locații.

Și cum lângă o brânză încărcată cu atât de multă istorie nu se putea pune orice fel de fruct, iată că nici perele nu sunt mai prejos! Despre ele se spune că ar fi apărut în Asia Centrală, fiind cultivate pentru prima oară în China cu 4.000 de ani Î.H. În Franța, ele au ajuns undeva prin secolul al XVI-lea fiind popularizate de către Ludovic al XIV-lea.

Haideți să vedem care sunt toate ingredientele necesare preparării acestei rețete fabuloase:

            salată verde mixtă 200 gr

            roșii cherry 100 gr

            pâine toast 100 gr

            Roquefort 50 gr

            pere 150 gr

            miez de nucă 20 gr

            vin alb 20 ml

            miere  20 gr

           

pentru Dressing:

             iaurt  1 bucata

             portocală  1 bucata

             muștar dijon  10 gr

             busuioc 10 gr.

 

Mod de preparare:

Perele se fierb în vin cu puțină miere. Nuca se prăjește puțin. Crutoanele se rumenesc cu Roquefort și se condimentează. Într-un blander, se amestecă toate ingredientele pentru dressing.

Da, atât de simplu și atât de delicios!

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

×