x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chelner sau actor?

Chelner sau actor?

07 Sep 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Unii cred ca meseria de ospatar este 100% teatru. Altii, ca este o munca a detaliilor. Unii cred ca meseria de ospatar este 100% teatru. Altii spun ca este o munca a detaliilor. Oricum ar fi categorisita, nu este nici pe departe usor sa fii chelner.
OANA ANTONESCU

Stand de vorba cu Dana Nedelcu, PR manager la Restaurantul Noblesse, despre serviciile pe care ar trebui sa le ofere un local, imi spunea ca meseria de ospatar este una a detaliilor. Daca vrei sa lucrezi la un restaurant de cartier, fara pretentii, lucrurile sunt foarte simple. Intr-un sfert de ora inveti cum se face un mise-en-place, iar restul se invata din mers. La un local cu mai multe stele nici chiar o scoala de profil nu e suficienta: "La scoala nu inveti nimic. De-abia atunci cand ajungi intr-un restaurant iti dai seama cat de multe ai de invatat. Sunt atat de multe detalii si totusi atat de importante… Nimeni nu stie cu ce se incepe aranjamentul unei mese, cum se asaza tacamurile speciale de melci, de scoici sau de homar", povesteste indignat Nicu Moldoveanu, de la Bistro FranIais.

TEATRU. Eugen Hempel, deopotriva patron si ospatar la "Trattoria Roma", crede ca este o meserie foarte frumoasa, pentru ca prin intermediul ei ai ocazia sa cunosti foarte multa lume. Pe de alta parte, este si foarte grea pentru ca "indiferent de problemele de acasa, trebuie sa zambesti, sa te concentrezi sa retii comenzi si sa stai ore in sir in picioare". Mai mult decat atat, un ospatar trebuie sa vada si sa simta. Clientului trebuie sa stii ce sa-i spui, sa gasesti momentul potrivit in care sa il abordezi si sa stii ce sa-i recomanzi. E nevoie sa "citesti" clientul inca de la intrare. Nicu Moldoveanu crede ca meseria de ospatar este "100% teatru. Dupa 8-10 ani de experienta, un ospatar ar intra mai mult decat sigur la Actorie". In plus, chelnerul trebuie sa aiba tot timpul raspunsuri la intrebarile clientului. "Nu avem" nu ar trebui sa existe in vocabularul unui ospatar. Cand clientii comanda ceva si nu avem in meniu, gasim tot felul de variante pentru a evita aceasta expresie. De exemplu, le spunem: meniul tocmai s-a schimbat si am pregatit alte sase preparate care nu sunt trecute acolo. Va recomand somonul. Este foarte proaspat

CERINTE. Pentru a ajunge ospatar intr-un local respectabil e nevoie sa cunosti minimum o limba straina. La Bistro FranIais, chelnerii stiu atat engleza, cat si franceza pentru ca majoritatea clientilor sunt straini. Cei mai multi dintre patronii de restaurante sunt de parere ca baietii sunt cei mai buni chelneri. Cu toate acestea, unii dintre ei prefera fetele pentru ca "sunt mai ascultatoare, iar baietii cam hoti", e de parere Eugen Hempel. Intre atatea datorii si responsabilitati, cel mai bun sfat pe care il da chelnerilor patronul de la "Trattoria Roma" este "Purtati-va cu clientul ca si cum v-ati purta cu musafirul de acasa".

×
Subiecte în articol: gastronomie ospatar