x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chemare de gurmand

Chemare de gurmand

de Cristina Andreea Calin    |    11 Oct 2006   •   00:00
Chemare de gurmand
GURMANDUL IN BUCATE
Iubesc toamna. Nu pentru ca as fi nascuta in septembrie, cand se parguiesc fructele si legumele. Iubesc toamna nu pentru ploile de seara, nici pentru peisajele mirifice pe care le creeaza cu penelul ei plin de imaginatie. Iubesc toamna pentru ca scoate din tolba ei toate roadele delicioase ale pamantului si le depune in gradini. Toate culorile curcubeului se perinda in fata ochilor mei atunci cand trec prin piata. Capat energie numai privind la toate aceste fructe si legume pentru care gospodarii au muncit mult timp. Sunt atat de multe, incat este foarte greu sa ma hotarasc ce sa cumpar. Vinete, rosii, dovlecei, ardei gras, ardei capia, ceapa, cartofi, gogosari, conopida, telina si cate si mai cate ma tenteaza si ma indeamna sa ascult chemarea de gurmanda. Si atunci indes plasele cu toate aceste legume, fara sa stiu exact ce am sa fac cu ele acasa. Nu ai cum sa rezisti tentatiei de a cumpara legume proaspete, mai ales ca toti doctorii recomanda consumul lor in cantitati mari.

Cu plasele pline de legume, ajung acasa, deschid cartile de bucate si incep sa cautat o combinatie care sa includa cat mai multe dintre ingredientele pe care le am in sacose. Am ales ardei umpluti, mai ales ca acest preparat, chiar daca este atat de comun, are foarte multe variante.

ISTORIC. Nu trebuie sa uitam ca ardeii cresc inca din anul 7500 i.H, fiind "domesticiti" dupa aproximativ 3.000 de ani de populatiile bastinase de pe continentul american. Cristofor Columb a fost cel care i-a descoperit si i-a adus in Europa. Proprietatile lor medicale au fost pentru prima data descoperite de medicul de pe nava lui Columb, Diego Alvarez Chanca, in 1494. Ardeii sunt un remediu eficient impotriva constipatiei, iar pe timp de iarna, consumul de ardei reduce riscul aparitiei racelilor si a gripelor, ajuta circulatia si de aceea dispare efectul de "maini si picioare reci".

RETETA. Cu atatea argumente in favoarea lor, nu imi ramane decat sa ma apuc de preparat ardeii umpluti. Intr-o tigaie am pus la topit putin unt. In el am calit o lingura cu dovlecel tocat marunt, telina tocata si rosii taiate cubulete. Am mai pus un praf de sare, un praf de piper si busuioc proaspat tocat marunt. Intre timp, am spalat orezul si l-am pus si pe el la calit, in ulei de masline cu un praf de sare. Cand s-a ingalbenit, am adaugat peste el legumele calite si le-am lasat pe foc pentru cinci minute, pana cand gustul tuturor ingredientelor s-a intrepatruns. Apoi, am lasat compozitia deoparte. Ardeii capia i-am spalat foarte bine, le-am taiat capacul si le-am scos semintele. Pentru a da preparatului o nota personala, am vrut sa fac ardeii altfel. I-am taiat pe jumatate si am pus compozitia. Pentru a nu le strica forma, i-am pus pe toti intr-o tava, in care am mai adaugat putin ulei de masline, doua-trei foi de dafin si apa. I-am lasat in cuptor aproximativ o jumatate de ora, pana cand ardeiul s-a patruns. Cand au fost gata, am presarat marar proaspat tocat marunt si am mai lasat tava in cuptor, cu focul stins, vreo cinci minute. Cand i-am servit, pe fiecare farfurie am pus cate doua-trei linguri cu sosul din tava. Inca o lingura cu smantana sau cu iaurt si ardeii mei umpluti sunt exceptionali!

ARDEI UMPLUTI

  • Ingrediente: 8 ardei capia, 100 g orez, 400 g rosii descojite, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, 200 g carne tocata de pui, o lingura cu menta, sare, piper, o lingura cu ulei de masline, 50 g pasta de rosii.
  • Preparare: Se amesteca orezul cu carnea tocata, verdeata tocata, rosiile pasate, mirodeniile si uleiul. Se umplu ardeii si se asaza intr-o oala. Deasupra se toarna pasta de rosii diluata. Se tin pe foc pana cand sunt gata.
  • ARDEI CU LEGUME

  • Ingrediente: 8 ardei grasi, doi morcovi, un pastarnac, o ceapa, 3 rosii, o lingura cu zahar, 3 linguri cu ulei, mirodenii, sare, bulion.
  • Preparare: Ardeii, carora li s-a scos in prealabil cotorul, se pun doua minute in apa clocotita, putin sarata. Se pune umplutura din legumele tocate si calite, adaugandu-se putin zahar si mirodenii. Se asaza in cratita, se toarna deasupra apa, se adauga ulei si bulion de rosii si se lasa sa fiarba inabusit cu capac timp de 30-40 de minute.
  • ALTERNATIVE INGENIOASE

    Nu numai ardeii, cu toate sortimentele lor, pot fi umpluti. O multime de alte legume se pot pregati in acest fel, atat pentru felul doi, dar si ca aperitiv. Un exemplu sunt maslinele umplute, care reprezinta un excelent antreu, mai ales ca au un aspect deosebit. Apoi, pentru felul de baza putem folosi vinete, dovlecei, rosii sau telina umplute. In ceea ce priveste compozitia pentru umplutura, posibilitatile sunt nenumarate. Legumele sunt cea mai buna alternativa pentru zilele de post, dar si pentru cei care au probleme de sanatate si vor sa elimine grasimile din dieta lor. Apoi, carnea de orice fel poate fi folosita in combinatie cu orez sau cu alte legume. Pentru a crea o imagine vizuala placuta este indicat sa se prepare in aceeasi perioada mai multe feluri de legume. Culorile diferite si gusturile complementare pot face dintr-un fel de mancare o adevarata delicatesa. De asemenea, pentru cei carora le plac preparatele exotice exista variante mai rafinate. Fructele de papaya umplute, sunt doar un exemplu.
    ×
    Subiecte în articol: roşii ardei legume ardeii