x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chestiune de gust

Chestiune de gust

16 Iul 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Filtrare - Una dintre operatiunile care permit obtinerea limpezirii vinului. Filtrarea permite retinerea in filtre speciale nu numai a depozitelor din vin, ci si a fermentilor nedoriti. Limpezirea vinului implica intr-o anumita masura distrugerea germenilor microbieni si impiedicarea evolutiei anumitor boli. De fapt, filtrarea realizata uneori in masini centrifuge permite trecerea in vin a unor anumite substante proteice care se coaguleaza mai apoi in sticla.

Magnum - Sticla cu o capacitate dubla decat cea normala. S-a remarcat ca vinul rosu are o evolutie mai lenta si isi poate astfel conserva calitatile pe termen mai lung cu cat recipientul este mai mare. De aceea vom regasi mai des vinuri rosii in sticle magnum decat vinuri albe. O data cu invechirea in sticla, vinul este gazda unor diverse fenomene, care implica contactul cu volumul de aer prins intre dop si vin. De aceea, raportul dintre cantitatea de aer si cea de vin din sticla joaca un rol considerabil in evolutia unui vin pastrat la sticla.

Limpede - Pentru consumatori, limpezimea unui vin este una dintre principalele calitati pe care acestia le cer de la un vin. Nu negam placerea de a avea in pahar un vin auriu foarte limpede, dar un adevarat cunoscator stie din experienta cum se obtine si care este adevarata limpezime a unui vin, fara ca acesta din urma sa-si piarda buchetul si nuantele. Pentru a se ajunge la gradul dorit de limpezime, necesara fara a afecta calitatile gustative ale unui vin, vinificatorul foloseste cu masura diferite procedee. Trebuie sa stim ca in procesul de centrifugare, de exemplu, procedeu adesea brutal, se diminueaza buchetul vinului in favoarea unei limpezimi pronuntate. De aceea, procedeul nu este foarte des utilizat in obtinerea vinurilor "cu greutate".

Tanar - Acest calificativ are sensuri diferite in functie de vinul caruia i se atribuie. Daca vinul poate fi supus procesului de invechire, atunci vom spune cu oarecare repros ca vinul este tanar, daca acesta este servit inainte de maturarea completa. In cazul unui vin cu o anumita "vechime", care prezinta fructuozitate si prospetime, il vom cataloga "vin tanar", demn de admiratie. Vom numi vinuri tinere pe acelea care trebuie, in mod necesar, sa fie consumate "la tinerete". Aceste vinuri isi definesc personalitatea si calitatile intr-un timp foarte scurt si nu se vor mai dezvolta pe parcurs. Este deci inutil, daca nu chiar periculos, sa asteptam prea mult timp pana la des-chiderea unei astfel de sticle. Trebuie retinut faptul ca, desi mult timp s-a considerat ca varsta unui vin reprezinta un criteriu de calitate, exista unele vinuri care-si releva buchetul in totalitate numai daca sunt consumate "la tinerete".
×
Subiecte în articol: gastronomie