x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cina cu aripi si cu picioruse

0
Autor: Veronica Guzun Cristina Andreea Catana 20 Iun 2005 - 00:00
Cina cu aripi si cu picioruse
V-ati gandit vreodata cum ar fi sa mancati greieri, lacuste sau alte vietuitoare pe care de obicei le alungati si de care va este teama? Sigur nu, dar sunt unele popoare care le considera delicatese.

Acum zeci de mii de ani, oamenii primitivi mancau gandaci ca sa supravietuiasca. Probabil ca si-au dat seama de ce este comestibil urmarind animalele, dupa cum remarca Gene DeFoliart, profesor la Universitatea Winsconsin, Statele Unite ale Americii. "Consumarea de insecte are o traditie veche", conchide el.

INVATATII. In Antichitate, grecii si romanii serveau tot felul de insecte la cina. Plinius, invatat roman, mentioneaza in lucrarea "Historia Naturalis" ca aristocratilor romani le placea foarte mult sa consume larve de gandacei date prin faina si vin. Aristotel ridica in slavi gustul nemaipomenit al tarantulelor atunci cand ajung la stadiul de nimfa. "La inceput este mai bine sa consumati masculul, dar dupa imperechere femela, care este plina de oua, este delicioasa", nota marele filozof. Vechiul Testament ii incuraja pe crestini si pe evrei sa consume lacuste, gandacei, cosari, mai ales ca Sfantul Ioan Botezatorul a marturisit ca a rezistat in desert mancand lacuste si miere.

MENIU VARIAT. Astazi sunt foarte multe specii de insecte care apar in meniul restaurantelor. Nu de la noi, dar in Africa, Asia si America Latina sunt un lucru obisnuit. In Ghana, in timpul ploilor de primavara, termitele sunt stranse pentru a fi ulterior gatite pe gratar, prajite sau transformate in paine. Locuitorii Africii de Sud mananca insecte drept garnitura pentru un fel de mamaliga din porumb dulce. In China, apicultorii au un statut special. Sunt considerati cei mai virili barbati, pentru ca mananca in mod constant larvele insectelor pe care le pastoresc. Tot in acea parte a lumii, in Japonia, larvele unor insecte acvatice sunt considerate desert. Gustul lor este completat cu sos de soia, iar mai apoi sunt trase prin zahar. Populatia din Bali consuma insecte cu lapte de cocos, cu ghimbir si usturoi. Si nu este un preparat oarecare, ci este o delicatesa servita doar la restaurantele de lux. De gustul si, aroma larvelor sunt atrasi si cei din Noua Guinee, si aborigenii din Australia. In unele tari din America Latina, tarantulele prajite la foc deschis si furnicile fac parte din meniurile traditionale. Unul dintre preparatele traditionale mexicane, tortillias, are in compunere viermi de agave. Acestia sunt pusi si in sticlele de lichior mexican.

SANATATE. Chiar daca europenii si nord-americanii sunt ingroziti de aspectul insectelor, nutritionistii au ajuns la concluzia ca acestea sunt o importanta sursa de proteine si de vitamine. Lacustele uscate contin 75% proteine si 20% grasimi si, de asemenea, au in compozitie vitamine. Termitele au 36% proteine si 44% grasimi. Acesta este unul dintre motivele pentru care japonezii consuma insecte inca din Antichitate. Cei care au descoperit primii importanta acestora pentru supravietuire au fost japonezii, care traiau in munti, unde nu exista foarte multa hrana care sa le ofere necesarul zilnic de proteine. Atunci au vazut ca, daca mananca insecte, au mai multa putere. Si obiceiul a ramas pana astazi.

LUMEA NOASTRA. Acum, ca am trecut in revista tarile in care consumul de insecte este o traditie, trebuie sa mentionam ca in cealalta jumatate de glob, acest subiect este tabu, iar aceste feluri de mancare sunt foarte rare. DeFoliart spune ca unul dintre motive ar fi ca, dupa ce Europa a devenit un teritoriu agrar, insectele au inceput sa fie percepute ca daunatori, nicidecum ca o sursa de hrana. Alti cercetatori in stiintele alimentatiei sustin ca, de vreme ce noua ni se pare absolut oripilant sa mancam insecte, consumam carne de porc, scoici si alte asemenea produse, care in alte culturi sunt considerate murdare. Asa incat a manca sau a nu manca insecte tine de cultura popoarelor si de mostenirea lor istorica.

DIN TRECUTUL ALTORA
Populatia saraca din Algeria colecta lacuste si le folosea drept aliment. Ei aveau o metoda originala de preparare. Lacustele erau fierte in apa sarata, apoi erau lasate la soare sa se prajeasca. Si aborigenii din Australia consumau diferite insecte. Australienii plecau in munti, unde prindeau molii. Aceste insecte erau uscate, coapte in nisip si tinute in cenusa fierbinte. Temperaturile ridicate le ardeu aripile. Ele puteau fi consumate in intregime, exceptie facand capul. O alta metoda de preparare a moliilor era uscarea. Din ele se facea o faina din care se cocea paine. O insecta foarte apreciata si consumata de aborigenii australieni era larva de molii.

DICTIONAR
In restaurantele cu specific japonez veti intalni diverse denumiri de bucate care, fiind scrise intr-o limba straina, este greu de dedus din ce sunt facute. In meniu se gasesc diferite preparate pe baza de insecte.

Printre cele mai cunoscute se numara: hachi-no-ko, care inseamna larve de molii fierte, zaza-mushi, care sunt, de fapt, larve de mare, inago - lacuste umplute cu orez, sangi - coconul de vierme de matase prajit, iar tarantula prajita poarta denumirea de semi.

Toate aceste preparate sunt considerate o delicatesa in Japonia.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   insecte

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că de la începerea grevei, în data de 5 decembrie 2019, de către Regia...

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale
Galerie Foto Penultimul și ultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite, difuzate luni și marți, de la 20:00, pe Antena 1, vor decide soarta bucătarilor rămași în cursă pentru premiul celui mai iubit show culinar. Pe ultima ...

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii
Galerie Foto De ziua lui Moș Mihai (Ion Arcudeanu), cel mai vechi angajat al primăriei, orașul Mangalița este amenințat de un fenomen meteo extrem, o tornadă. Vineri, 6 decembrie, de la ora 23:00, în cel mai nou episod al...

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?
Galerie Foto În această seară, de la ora 20:00, în semifinala iUmor, 8 concurenți dintre cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc în preferințele...

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit
Galerie Foto Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie, informează Press Association. Co-fondator al grupului umoristic Good Neighbour, McCary, care...

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale,  părăsește competiția
Galerie Foto Ediția de marți seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating pe publicul comercial dar și urban, de la lansarea sezonului 7. 27,8 procente...

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”
Galerie Foto O nouã zi, alte dorinţe împlinite în cadrul campaniei Ajut eu!. Asearã, telespectatorii au cunoscut povestea emoţionantã a lui Nicole, o fetiţã care a schimbat mult prea devreme bucuria jocului cu durerea....

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator, prima alegere a telespectatorilor

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator,  prima alegere a telespectatorilor
Galerie Foto Tot mai mulți telespectatori aleg să își înceapă diminețile alături de cea mai veselă gașcă de matinali, care, după o săptămână maraton de transmisii live au reușit să se păstreze în topul...

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”
Galerie Foto Speak și Ștefania sunt unul din cuplurile care au pornit pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Ea entuziasmată, el reticent, au decis să încerce această experiență, care s-a dovedit a fi...

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida
Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020 împlinesc un vis mai vechi al fanilor festivalului: prezența în România a trupei americane twenty øne piløts! Festivalul de la Bonțida va avea loc în 2020...

Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”

Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”
Galerie Foto Cea de-a șaptea confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.58-23.43 în...
Serviciul de email marketing furnizat de