x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

“Ciobănaş cu 300 de oi” sau Poveştile brânzei

0
Autor: Tudor Cires Maria Belu-Burtea 29 Oct 2008 - 00:00

Baciul Ion Istrate e un personaj pitoresc. De mai mulţi ani, aleargă “ca o oaie neodihnită” la aproape toate târgurile din ţară, vânzându-şi brânza şi pastrama de la stâna proprie din Fundata Branului. Are el timp să fie când aici, la Bucharest Food Festival, când colo, la Torino, la Slow Food Festival? 



Un lucru e sigur: omul acesta, de o bunătate rarisimă, face cea mai bună brânză în coajă de brad! Pe gustate!... Cum reuşeşte? Duce oile pe păşuni înalte, în locuri cu iarbă grasă, nepoluată, iar din trei în trei zile mută locul târlelor, pentru ca să lase pământul să se odihnească. Stâna se află într-o zonă din munte unde e mai frig ca în alte părţi şi de aceea, crede baciul, brânza lui e mai bună ca a altora: “Degeaba faci caşul bun, dacă e cald, ca la câmp”. Termenul ideal de dospire este de 12 zile, dar dacă e cald, caşul dospeşte în 3 zile şi nu mai este la fel de gustos. Pe timp de vară, brânza se coase în coajă de brad, iar iarna se păstrează în burduf, zis şi “piele de oaie”. “Normal”, zice baciul, “brânza noastră ţine un an, în pivniţă; mai mult, nu, pentru că «face carie» pe margini”.

Locul nevestei

Soţia baciului, Cecilia, ne vorbeşte de timpul când păstoritul oilor şi făcutul caşului erau, pentru “partea femeiască”, ocupaţii învăluite de mister. “La noi, pe vremuri”, zice ea, “femeile n-aveau voie să facă brânza, nici să meargă la stână, până la jumătatea verii. După Sân’ Petru, aveau dezlegare să facă treburile casnice, dar nicidecum nu se amestecau în tainele brânzei”. Între secretele lui Ion Istrate, în ce priveşte producerea brânzei, se numără: temperatura laptelui – nici prea caldă, nici prea rece – păstrarea grăsimii specifice şi a cheagului natural din rânză de viţel, bivol sau miel. Apoi, mai e timpul de închegare, care nu trebuie să scadă sub 45 de minute. “Oamenii”, ne spune baciul, “se grăbesc. Ei vor să facă brânza în cinci minute. Dar şi lui Dumnezeu i-a trebuit ceva timp să facă lumea, nu?”.

Timp liber

Ce face baciul când merge cu oile? Se uită dacă nu e vreuna bolnavă de “şchiop”, le cântă din fluier şi le vorbeşte duios. Când s-a întors la stână, anul trecut, după câteva săptămâni de boală, ele l-au recunoscut de la mare depărtare; la fel şi câinii: “Ehei”, ne spune, “e frumoasă, dar şi grea viaţa de oier. Nu degeaba se zice că ciobanului măgarul îi e casă, iar câinele, sobă la care se încălzeşte în nopţile reci  de dinaintea răvăşitului oilor…”

Profesia? Medic. Meseria? Oier.

“De profesie sunt medic veterinar, iar de meserie sunt oier”, ne-a spus baciul Silviu Căţean, din Feldioara. “Avem acte din care reiese că suntem oieri de 500 de ani. Reţetele produselor noastre se transmit din generaţie în generaţie, le preparăm aşa cum le făceau moşii noştri”. La Bucharest Food Festival a venit cu produse tradiţionale preparate din lapte şi din carne de oaie: cârnaţi şi pastramă, brânză de burduf, caş, telemea. “Suntem mulţumiţi, ne spune, pentru că vindem foarte bine, aici”. Normal, pentru că sâmbătă la prânz, baciul-medic sau medicul-baci terminase, deja, toate produsele pe care le avea la vânzare. “Ţinem două rase de oi: ţigaie şi ţurcană. Rasa ţigaie de Braşov, belă, se găseşte doar în Ţara Bârsei şi nu necesită o îngrijre deosebită. Rasa ţurcană, care este cea mai puternică, stă afară, fată afară, oile sunt ca nişte căprioare. Iar baracii, ciobăneştii mioritici, ce să vă spun?, îi iubim şi ţinem la ei ca şi la copiii noştri.” O reţetă de mâncare pe care o prepară baciul Silviu Căţean, la munte? Tocăniţă de miel, ca la stână: “Se iau pulpe şi spate de miel, se taie mărunt şi se pun la fiert. Separat se pune ulei în ceaun, se căleşte ceapă, se adaugă sos de roşii sau roşii curăţate de pieliţă şi tocate mărunt. Când carnea este fiartă (se desprinde de pe os) se adaugă ceapa cu sos. Se mai pot pune în mâncare cartofi, gogoşari, 3-4 foi de dafin, iar gustul se drege cu sare şi piper.”

Orgoliu… dulce

Credeţi că numai producătorii români au venit să ne bucure simţurile, la târg? Ei bine, şi italienii ne-au adus bunătăţi la Bucharest Food Festival. Între ei, sicilienii. Poate vă întrebaţi în ce constă orgoliul sicilienilor. Ei bine, noi am aflat din sursă sigură şi vă destăinuim şi dumneavoastră: este vorba despre prăjiturile de casă, pregătite după reţete locale şi originale din Sicilia. Am mai aflat şi faptul că aceste dulciuri au aceeaşi însemnătate pentru sicilieni, cum au cozonacul şi plăcintele pentru români. Mai exact, sunt prăjituri de casă, coapte la cuptor, care au la baza preparatului pastă de migdale, şi nu făină. Iar printre ingredientele ce nu lipsesc se numără şi mierea de albine sau zahărul pudră şi neapărat puţin albuş, ca să lege compoziţia. Aceste minuni culinare din Italia au sosit pentru prima oară în România, cu ocazia Bucharest Food Festival, după ce au cucerit deja Austria, Belgia, Germania, Olanda şi Franţa, fiind promovate în centre comerciale, târguri şi festivaluri gastronomice. (Florina Grigorie)
Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică
Galerie Foto În perioada de carantină s-au înregistrat creșteri la vânzările de carte prin comenzi online. Mulți dintre cei care lucrează de acasă au ales să-și umple timpul de după program cu lectură de calitate,...

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de