x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cîrnaţi fără maţe

0
Autor: Maria Belu 01 Mai 2008 - 00:00
Cîrnaţi fără maţe

TRADIŢII ● Mici cu aromă de istorie
Gastronomia românească e bogată în preparate culinare care au făcut istorie, precum sarmalele, ardeii umpluţi, mămăliga cu brînză, delicioşii cîrnaţi de Pleşcoi şi, bineînţeles, la loc de cinste stau micii, care sînt nelipsiţi în zilele de sărbătoare.



TRADIŢII ● Mici cu aromă de istorie
Gastronomia românească e bogată în preparate culinare care au făcut istorie, precum sarmalele, ardeii umpluţi, mămăliga cu brînză, delicioşii cîrnaţi de Pleşcoi şi, bineînţeles, la loc de cinste stau micii, care sînt nelipsiţi în zilele de sărbătoare.


ISTORIE. Se pare că micii au fost "descoperiţi" în Bucureşti la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Din "bîrfa" vremii aflăm că într-o seară patronul unui restaurant a rămas fără maţe de cîrnaţi şi atunci i-a venit ideea să pună pe grătar cîrnaţii fără "înveliş" şi ceva mai mici. La tocătură a mai adăugat şi cîteva condimente, precum piper, cimbru şi puţin bicarbonat.

La Caru’ cu Bere, o adevărată legendă vie şi, totodată, una dintre cele mai vechi berării ale Bucureştiului, am găsit o reţetă de mici din anul 1920. Atunci micii se preparau cam aşa: se lua carne de vacă de la gît, fără a se îndepărta grăsimea, şi se dădea de două ori prin maşina de tocat. În cazul în care carnea era prea slabă se putea adăuga grăsime de vacă sau de oaie, în nici un caz slănină sau carne de porc. Pentru fiecare kilogram de carne se pregăteau următoarele condimente: 8 g de piper proaspăt măcinat, 12 g de cimbru mărunţit, 4 g de ienibahar, 2 g coriandru, 2 g chimion, 1 g de anis stelat, 8 g de bicarbonat de sodiu, o linguriţă de zeamă de lămîie, o lingură de ulei şi o căpăţînă de usturoi. Separat se prepara o zeamă de oase de vită cu măduvă, care se lăsa să scadă bine. Carnea se frămînta într-un vas, adăugînd la început bicarbonatul de sodiu stins cu zeamă de lamîie, apoi jumătate din zeama de oase şi condimentele (în afară de usturoi). Amestecul obţinut era acoperit şi se ţinea la gheaţă timp de 24 de ore. După trecerea timpului se scotea se amesteca bine, se adăuga restul de zeamă de oase şi se prepara mujdei care se adăuga la tocătură. Apoi se dădea iarăşi la gheaţă tot pentru 24 de ore. Cu aproape trei ore înainte de a fi puşi pe grătar, se scoteau de la rece, se formau micii, se ungeau cu ulei şi se ţineau la zvîntat aproximativ un ceas.


TRADIŢIE.
Restaurantul Caru’ cu Bere, construit în jurul anului 1879, este un loc încărcat de tradiţie, unde parcă nu s-a schimbat nimic, iar arhitectura acestuia le aminteşte celor care-i trec pragul de ce odinioară Bucureştiul era considerat Micul Paris. În zilele noastre, berăria şi-a propus să reînvie o tradiţie veche şi anume să redevină locul ideal, în care cei care-i trec pragul să mănînce un mic bun, să bea o bere de calitate şi să se încarce de istorie. Reţeta micilor care se pregătesc acum în restaurant am aflat-o de la Octavian Lăpădătescu, executif chef, şi v-o oferim şi dumneavoastră spre a încerca să o preparaţi acasă.


Reţetă

Pentru un kilogram de mici aveţi nevoie de: 500 g de carne de oaie cu seu, 300 g carne de vită cu grăsime, 200 g carne de porc, sare, 2 linguri de mujdei de usturoi, 2 ardei iuţi, cimbru, piper negru, 5 g bicarbonat, 200 ml de apă minerală. Toată carnea se toacă prin sita nr. 4. Toate condimentele se amestecă bine cu apa minerală, se dizolvă şi se toarnă peste carne. Carnea se combină şi se bate (se mută dintr-un lighean în altul, pentru a se întrepătrunde bine condimentele). Se lasă amestecul în vas şi se fac găuri din loc în loc, se acoperă cu folie de plastic, se fac iarăşi găuri şi se dă vasul la frigider pentru opt ore. Se scoate vasul de la rece şi se formează micii la o dimensiune de 7-8 cm şi se pun pe grătar.
Citeşte mai multe despre:   carne,   gastronomie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Începe AERONAUTIC Show 2019, pe Lacul Morii din Capitală

Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în parteneriat cu Asociaţia Aeronautică Română, organizează sâmbătă cea de-a zecea ediţie a "AeroNautic Show 2019 - Lacul Morii Bucureşti",...

Elena Udrea și-a botezat astăzi fetița. O cheamă Eva Maria și a împlinit un an

Elena Udrea și-a botezat astăzi fetița. O cheamă Eva Maria și a împlinit un an
Elena Udrea și Adrian Alexandrov și-au botezat fiica la Mânăstirea Casin din București. O cheamă Eva Maria și astăzi a împlinit un an. Fostul ministru al Turismului a declarat că nașii nu sunt persoane cu...

Fotbalistul argentinian Lionel Messi a lansat o colecție de îmbrăcăminte

Fotbalistul argentinian  Lionel Messi a lansat o colecție de îmbrăcăminte
Starul argentinian Lionel Messi a lansat  o colecţie de îmbrăcăminte inspirată din viaţa sa, ale cărei culori predominante sunt cele ale clubului său, FC Barcelona, şi ale naţionalei de fotbal a...

Actorul Ștefan Pavel, despre serialul Mangalița: „La o filmare de noapte, am trezit tot orașul. A venit Poliția”

Actorul Ștefan Pavel, despre serialul Mangalița: „La o filmare de noapte, am trezit tot orașul. A venit Poliția”
Galerie Foto Actorul Ștefan Pavel,  pe care telespectatorii îl vor vedea în serialul de comedie Mangalița, care începe duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, la Antena 1, în rolul lui Dumitru Bozovici, un jurnalist de...

Lady Gaga și Bradley Cooper, Nancy și Frank Sinatra, Afric Simone și Fergie, dar și adevărații Șatra B.E.N.Z vin la Te cunosc de undeva!

Lady Gaga și Bradley Cooper, Nancy și Frank Sinatra, Afric Simone și Fergie, dar și adevărații Șatra B.E.N.Z vin la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Jocul transformărilor continuă sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan, Cristi Iacob...

Presiunea se intensifică la Chefi la cuțite: ”O să îl fac să plângă sezonul acesta mai tare decât a plâns vreodată”

Presiunea se intensifică la Chefi la cuțite: ”O să îl fac să plângă sezonul acesta mai tare decât a plâns vreodată”
Galerie Foto O nouă luptă culinară îi va aduce luni, de la 20:00, pe chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu din nou la bancurile de gătit. Cea mai ofertantă probă de până acum, în ceea ce privește ingredientele, le...

Mihai Bendeac, scenariu apocaliptic pe scena iUmor: “Dacă eu cădeam din leagăn, muream direct!”

Mihai Bendeac, scenariu apocaliptic pe scena iUmor: “Dacă eu cădeam din leagăn, muream direct!”
Galerie Foto Cei trei jurați vor fi șocați în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, de o apariție surprinzătoare pe scena iUmor. Strong Man Tulga, venit tocmai din Mongolia, îi va uimi pe juraţi cu puterea sa...

In memoriam Alexandru Darie, la TVR

In memoriam Alexandru Darie, la TVR
Televiziunea publică va difuza o serie de producţii dedicate lui Alexandru Darie, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România. Joi, 19 septembrie a.c, de la ora 15.00, TVR2 a programat o ediţie...

Bușteni, Sovata și Sighișoara, cele mai ieftine stațiuni în această toamnă

Bușteni, Sovata și Sighișoara, cele mai ieftine stațiuni în această toamnă
Buşteni, Sovata şi Sighişoara sunt stațiunile cu cele mai ieftine opţiuni de cazare din România în această perioadă. Prețurile medii pentru o noapte de cazare într-un hotel de 3 stele sunt între 27 ...

Cele mai ieftine destinații turistice din țară în această toamnă

Cele mai ieftine destinații turistice din țară în această toamnă
Buşteni, Sovata şi Sighişoara sunt localităţile cu cele mai ieftine opţiuni de cazare din România, având valori medii pentru o noapte într-un hotel de 3 stele în timpul lunilor de toamnă de 27 euro, 29 euro, r...

Cornel Palade, despre cum fugea de acasă fiica sa, Ada: “Odată am căutat-o de am înnebunit”

Cornel Palade, despre cum fugea de acasă fiica sa, Ada:  “Odată am căutat-o de am înnebunit”
Galerie Foto Ada și Cornel Palade, pe care telespectatorii Antenei 1 îi vor vedea sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, cu o transformare în Nancy și Frank Sinatra sunt foarte încântați de...

Un bărbat care l-a acuzat pe Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat

Un bărbat care l-a acuzat pe Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat
Un bărbat care l-a acuzat pe actorul Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat, relatează joi Press Association. Presupusa victimă, care a rămas anonimă şi a fost numită Joh...

Cheloo, dezamăgit la iUmor: “Am fost rezervă pentru Bendeac și nu s-a întâmplat nimic!”

Cheloo, dezamăgit la iUmor: “Am fost rezervă pentru Bendeac și nu s-a întâmplat nimic!”
Galerie Foto Un număr de BDSM, în care concurenta va încerca să arate cum se domină un bărbat, va stârni păreri contradictorii între cei trei jurați mâine, de la ora 20:00, la Antena 1. Kennya practică BDSM-ul de 10 ani...

Actrița Alina Berzunțeanu, din serialul Mangalița, încântată de locuitorii din Bolintin: “Am primit, la filmări, flori și căpșuni”

Actrița Alina Berzunțeanu, din serialul Mangalița, încântată de locuitorii din Bolintin: “Am primit, la filmări, flori și căpșuni”
Galerie Foto Actrița Alina Berzunțeanu, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea în rolul directoarei economice Doina Rogojinaru, în serialul de comedie Mangalița, care începe duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, a f...

Dan Badea, invitat special în cea de-a doua ediție iUmor: “O să fie ceva ce n-ați mai văzut!”

Dan Badea, invitat special în cea de-a doua ediție iUmor: “O să fie ceva ce n-ați mai văzut!”
Galerie Foto Dan Badea este un nume deja celebru pe scena stand-up-ului din România, iar vineri seară va renunța pentru câteva momente la rolul de prezentator iUmor pentru a oferi atât juraților, cât și telespectatorilor, un...
Serviciul de email marketing furnizat de