x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Clătita aurie şi buclucaşă

Clătita aurie şi buclucaşă

de Veronica Bectas    |    28 Oct 2007   •   00:00
Clătita aurie şi buclucaşă

Tănăr să fii şi să vrei să faci clătite! O experienţă de neuitat este aceea in care inveţi să găteşti. Important este să vrei şi să fii căt mai indărjit. Aşa s-a intămplat şi cu tinerii despre care vă povestesc acum.

DELICIOASE - PREPARATE PENTRU TOATE GUSTURILE


Tănăr să fii şi să vrei să faci clătite! O experienţă de neuitat este aceea in care inveţi să găteşti. Important este să vrei şi să fii căt mai indărjit. Aşa s-a intămplat şi cu tinerii despre care vă povestesc acum.

Â

Rămaşi, sau mai bine lăsaţi singuri acasă, Toma şi Crina, proaspăt logodiţi, au fost nevoiţi să-şi pregătească de-ale gurii. Grea pedeapsă! Ea nu se pricepea la nimic, iar el pretindea că a găti e o nimica toată pentru căt de indemănatic era. Au trecut in revistă mai multe măncăruri pe care le-ar fi dorit pe masa din bucătăria de vară in care se aflau. Lui Toma ii veni ideea genială de a prepara ceva uşor de făcut şi delicios: "Clătite!", zbieră el din toţi rărunchii. Crina fu de acord şi amăndoi au pornit cu entuziasm şi foame in găt să le prepare. Conform reţetei, au pregătit compoziţia şi au lăsat-o la odihnit cam o oră. In acest timp au pregătit tigaia, uleiul să fie la indemnănă, farfuria pentru clătitele bune şi pe cea pentru rebuturi, e bine să fii prevăzător, şi-au făcut de lucru pe la păsări şi alte cele ca timpul să treacă mai uşor. Şi a trecut!

Â

Pricepere. După o oră s-au năpustit pe uşa bucătăriei să vadă compoziţia. Toma a stabilit că mai trebuie puţin lapte şi l-a pus. Crina a aprins aragazul şi a pus tigaia pe foc, a turnat ulei, l-a incins, apoi l-a scurs intr-o crăticioară. Toma a puns in tigaie un polonic de compoziţie care a sfărăit şi s-a imprăştiat imediat cuprinzănd tot fundul tigăii, după mişcarea măiastră a bucătarului, spre incăntarea iubitei. Rapid, clătita s-a bronzat şi a trebuit intoarsă. Crina i-a oferit un cuţit lat pe care el l-a vărăt sub clătita care acum se mişca lejer in tigaie şi a intors-o pe cealaltă parte, făcănd-o să sfărăie. După un minut, clătita se afla pe farfurie. Satisfacţie, delir! Cu mare viteză, Toma puse iar tigaia pe foc şi ritualul continuă pănă la a treia clătită, cănd ii veni ideea genială de a demonstra că poate să intoarcă clătita aruncănd-o in aer şi prinzănd-o in tigaie, aşa cum fac specialiştii clătitari. Idee primită cu entuziasm de viitoarea nevastă. Toma, plin de elan, sub privirile ei curioase şi incurajatoare, işi muşcă buza, se incruntă la tigaie, puse compoziţia şi, cănd o văzu că e pregătită să fie intoarsă, dintr-o zvăcnire o aruncă in sus! In sus, că in jos n-a mai ajuns, intrucăt elanul a fost prea mare, iar tavanul bucătăriei avea doar cu o palmă mai mult decăt vajnicul luptător cu clătitele. Amăndoi se uitau sideraţi la ticăloasa de clătită care, printr-un plici total, cum nu s-a mai auzit, s-a lipit de tavan. Nu ştiau ce să facă! Clătita arăta bestial, aşa, lipită de tavan, etalăndu-şi partea rumenită frumos. "Parcă e o aplică!!", observă Crina şi amăndoi izbucniră in răs. Problema era că trebuia dată jos, iar tavanul curăţat, pentru că fapta criminală nu va fi iertată uşor.

Â

Fălosul. După o discuţie s-a ajuns la concluzia că trebuia să o lase să se usuce, pentru că altfel se curăţa cu var cu tot. Elanul s-a ofilit şi trei rănduri de clătite, făcute in vechiul stil, au fost depuse in farfuria de rebuturi. Magicianul işi intră in mănă şi clătitele se depozitară pe rănd in farfurie. Crina observă că rebuturile dispărură şi ei n-au observat! Hotărără să-l prindă pe făptaş. Au rămas la păndă pănă cănd, ascuns de faţa de masă, scoase ciocul şi moţul bleg, Fălosul! Curcanul veşnic furios şi ingămfat care se furişase acolo. Toma inşfăcă tigaia să-i dea cu ea in cap. Crina il prinse de mănă şi-l temperă: "Lasă-l, dragă, i-o fi şi lui poftă!". Fălosul a scăpat doar cu o suduială. Le veni ideea să-l vadă la treabă. Curcanul nu se intimidă şi din două inghiţituri clătita dispăru. Dar nu şi cea din tavan, rămasă lipită mult timp, vizionată ca o vedetă de famililie şi musafiri.

Â

Aluat de clătite

Â

Ingrediente: 2 ouă, o cană cu făină, un praf de sare, o cană cu lapte, o lingură de ulei, ulei pentru prăjit.

Preparare: Intr-un castron adănc se pun făina, sarea, se sparg ouăle şi se bate bine totul, adăugănd treptat laptele şi uleiul, obţinănd o compoziţie de consistenţa smăntănii. Lăsaţi la odihnit o oră, apoi bateţi iar şi, dacă s-a ingroşat, mai adăugaţi puţin lapte. In tigaia incinsă şi unsă cu ulei turnaţi cam un polonic de compoziţie. Mişcănd tigaia acoperiţi toată suprafaţa. Cănd s-a rumenit uşor, circa 2 min., intoarceţi clătita cu un cuţit lat sau cu o spatulă. Mai lăsaţi un minut şi o scoateţi pe o farfurie. Le puneţi pe toate una peste alta, apoi le umpleţi cu ce doriţi.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end clătita crina toma