x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Coincidenta - Tom and Jerry

Coincidenta - Tom and Jerry

de Cristina Andreea Catana    |    20 Ian 2006   •   00:00
Coincidenta - Tom and Jerry

A fost inventat inaintea celebrelor desene animate cu soarecele si pisica. De fapt, cocteilul Tom and Jerry nu are nimic de a face cu acestea, fiind inventat cu cateva decenii inaintea aparitiei lor.

A fost inventat inaintea celebrelor desene animate cu soarecele si pisica. De fapt, cocteilul "Tom and Jerry" nu are nimic de-a face cu acestea, fiind inventat cu cateva decenii inaintea aparitiei lor.

Pe de o parte se considera ca Tom and Jerry a luat nastere in 1821. Nu este vorba despre desenele animate, ci despre un cocteil care apare pentru prima data mentionat in cartea "Viata in Londra sau Zilele si Noptile pe scena ale lui Jerry Hawthron si ale elegantului sau prieten Corinthian Tom", scrisa de Pierce Edgan. Pentru a face mai multa publicitate cartii, autorul a denumit o versiune a celebrului egg-nog, "Tom and Jerry". In scurt timp a devenit atat de cerut de public incat pub-urile au inceput sa fie numite "tom and jerry".

INVENTATORUL. Cea mai populara teorie cu privire la originea acestui cocteil spune ca a fost lansat de Jerry Thomas, barman la Hotelul Occidental din San Francisco, prin anii 1860. De asemenea, el este autorul cocteilurilor "Blue Blazer" si "Martinez", despre care se crede ca ar fi prima versiune de Martini. De fapt, Thomas a fost primul barman-celebritate al Americii, de-a lungul intregii sale cariere incercand sa isi dovedeasca dibacia intr-ale mixologiei pe tot globul. In 1862, Thomas a scos pe piata prima carte de mixologie.

Astazi este o bautura specifica Sarbatorilor de Iarna si conform standardelor stabilite la "nasterea" sa, nu se bea pana nu cade prima zapada. Obiceiul de a bea bautura dupa ce cade prima zapada a fost impamantenit tot de Jerry Thomas. Acesta credea cu convingere ca este o bautura specifica iernii, incat refuza sa o vanda in propriul bar inainte de caderea primilor fulgi. Astazi, barmanii il servesc dupa cum vor ei.

RETETA
  • Ingrediente: 14 g rom, un strop de brandy, un albus, un galbenus, o lingura de zahar
  • Preparare: bateti zaharul cu albusul de ou, apoi adaugati romul si incorporati si albusul. Puneti compozitia intr-o cana de cafea si adaugati peste ea apa fierbinte. Se adauga si brandy-ul si decorati-l cu nucsoara. Se mixeaza in boluri speciale pentru acest coctail si se serveste intr-o cana destinata acestei bauturi.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie jerry