x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

0
12 Dec 2019 - 18:50
Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur Sanjay Shandilya
Vezi galeria foto

În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent pregătite cu nenumăratele soiuri de vinuri care există pe piață. Deși somelierii sunt de părere că asocierea dintre vin și mâncare este în primul rând o chestiune de gust personal și de percepție, Marina Samoilă, unul dintre somelierii Cramelor Recaș, spune că, în mare, se pot trasa două direcții în asocierile gastronomice. Una dintre ele este aceea când vinul și mâncarea au gusturi comune și intensitate similară, mergând astfel perfect împreună, iar cealaltă, când au gusturi în antiteză, ceea ce le permite să se completeze și să se pună reciproc în valoare. Cert este că cei care vor să-și surprindă cât mai plăcut oaspeții pot combina cu încredere vinul și mâncarea în următoarele moduri:

 

  1. Vinul alb, tânăr, proaspăt, cu aciditate medie spre ridicată și sec se potrivește cel mai bine cu peștele alb slab, carnea albă slabă, fructele de mare, brânzeturile proaspete. De exemplu, Pinot Grigio și Feteasca regală merg combinate cu păstrăv, biban sau cod. Rieslingul merge cu carne albă – pui, curcan, dar și cu mozzarella sau telemea proaspătă.
  2. Vinurile albe complexe, cu consistență și corp mai structurat, așa cum e Chardonnay-ul baricat, merg foarte bine cu pastele cu sos de brânză și cu puiul cu sos de smântână cu ciuperci.
  3. Vinurile albe foarte aromate, cum ar fi Muscatul Ottonel, pot fi savurate alături de deserturi ușor îndulcite, așa cum e plăcinta cu brânză sărată – celebrele poale-n brâu moldovenești, dar și de brânzeturile proasptete sau de peștele sau carnea cu sosuri ușor picante.   
  4. În cazul vinurilor roze poate fi aplicată aceeași regulă ca pentru vinurile albe seci: ele merg alături de fructele de mare și pește. Dacă sunt mai consistente, se potrivesc foarte bine și cu carnea roșie foarte slabă, gătită pe grătar. În cazul în care ele fac parte din registrul vinurilor mai dulci, poate fi încercată formula dulce – iute, cu precauție însă, pentru că echilibrul este foarte important.
  5. Vinurile roșii se potrivesc cu multe tipuri de preparate, de la mezeluri, la brânzeturi proaspete și maturate, de la carne roșie, la deserturi. Pinot Noir-ul merge foarte bine cu mâncărurile mai ușoare, cum ar fi pastele cu sos de roșii, pizza Margherita, fructele de mare cu sos de roșii. Feteasca Neagră, fiind mult mai consistentă, se combină cu brânză maturată, carne de porc sau sarmale. Cabernetul Sauvignon sau Syrah, vinuri foarte corpolente, cu un nivel ridicat de tanin și arome, se potrivesc cel mai bine cu carnea consistentă și cu brânzeturile maturate, sărate și uscate. Unele dintre cele mai potrivite categorii de alimente pentru aceste vinuri sunt: vita, rața, vânatul – cu sau fără pene – parmezanul.
  6. Spumantele sunt recomandate la începutul mesei, pentru că bulele de dioxid de carbon deschid papilele gustative și astfel gusturile și texturile preparatelor și ale vinurilor care urmează sunt simțite mult mai bine. În plus, aciditatea activează sucurile gastrice și deschide apetitul. Așadar, aperitivele merg perfect cu acest tip de vin, dar tot un spumant este indicat și la încheierea mesei, alături de un desert cu cremă de vanilie și fructe, de exemplu.

 

„Unul dintre cele mai spectaculoase pairinguri ar fi vinul de desert (foarte dulce) cu foie gras (amar) sau cu brânză cu mucegai albastru, dar și cu tonul sau somonul, care au carne consistentă și nivel ridicat de grăsime”, completează somelierul Recaș.

 

Citeşte mai multe despre:   cramele recas

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici
Galerie Foto Zi încãrcatã de emoţie ieri în platoul Antena Group, de unde a fost transmis în direct, simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, teledonul Români...

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii
Galerie Foto Vedete, proprietari de mari afaceri, dar și foarte mulți oameni obișnuiți, care au simțit că au posibilitatea să doneze bani pentru a ajuta dotarea sistemului sanitar din România, au contribuit la strângerea,...

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...
Serviciul de email marketing furnizat de