x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Competitia conservelor

0
Autor: Simona Chiriac Simona Lazar 21 Sep 2005 - 00:00
Competitia conservelor
CAIET DE RETETE
"Sunt convinsa ca nu e gospodina - cat de cat priceputa la prepararea celor ale gurii - care sa nu intre toamna in… competitia conservelor." Sunt surprinsa sa constat ca vorbele astea nu vin din partea unei gospodine cu decenii de experienta in bucatarie, ci de la o "fetiscana", abia studenta in anul II la o facultate de limbi straine si proaspat ajunsa "la casa ei" in vara asta. Marinela Iordache nu are decat 21 de ani, iar sotul ei, "mai varstnicul" (caci a implinit 26 de ani de cateva saptamani), e deja "in campul muncii", fiind specialist in computere. In cateva cuvinte, am rezumat statutul social si profesional al celor doi interlocutori. "Casa" este o garsoniera mai marisoara, insa avand la indemana o bucatarie spatioasa si o… camara. Iar Marinela crede ca e de datoria ei, pana nu incepe anul universitar, sa umple camara si sa asigure proviziile pentru iarna ale tinerei familii. E decisa sa intre in "competitia conservelor" cu arma potrivita: caietul de retete pe care i l-a daruit mama sa, in ziua in care s-au mutat in "cuibusorul" lor. "Prima provocare este aprovizionarea cu toate legumele de care ai nevoie. Daca ati fost prin piata in ultima vreme, ati vazut ca deja unele dintre ele nu mai sunt asa de aratoase si apetisante ca pe la sfarsitul verii. Dar nu am motive sa dau inapoi. Am invatat de la mama ca esential este sa fie toate legumele foarte bine coapte. Ca doar nu fac salata, ci le trec prin chinurile masinii de tocat ori ale storcatorului de fructe, inainte de a le transforma in cele mai gustoase conserve de iarna."

La operatiunea "aprovizionare" participa si Andrei Iordache. La partea a doua - cea din bucatarie - nu stie sigur cat si cum o sa faca fata. E decis sa-i dea o mana de ajutor Marinelei, ceva-ceva experienta are, ca a mai taiat cate o ceapa si la indemnul mamei sale, dar e sigur ca atunci cand va simti ca nu poate sa faca fata, are o scuza imediata: "A venit obosit de la lucru". Rade. Sigur, datoria lui de sot este sa-i fie aproape Marinelei "la bine si la rau". "Si la greu…", completeaza el. Cat si cum ii va reusi, o sa vada in toamna asta!

VINETE PENTRU GHIVECI


Ai nevoie de 2-3 kg de vinete, 500 ml de ulei, 1,5 l suc de rosii, o capatana de usturoi, o legatura de patrunjel verde, cateva frunze de telina, cateva masline, sare si piper. Se curata vinetele de coaja, alternativ, cate 2 cm, ca sa aiba un frumos model alb-negru. Se taie apoi in felii groase de cate 1 cm, se pun intr-un castron de portelan si se presara cu putina sare. (Nu se pun niciodata in vase de metal si nici nu se foloseste vreun tacam de metal pentru ca oxideaza.) Dupa ce vinetele si-au lasat zeama amara, se preseaza si se usuca cu un prosop absorbant. Feliile de vinete se prajesc in ulei fierbinte pe o parte si pe alta, se lasa sa se scurga bine, apoi se asaza in borcane mici. Mai intai se pun cateva frunze de telina oparite, felii de vinete, maslinele oparite, usturoi taiat marunt, cateva felii de rosii curatate de pielite si calite putin in ulei. Vinetele se preseaza bine si daca nu se formeaza suficient suc pentru a le acoperi se pune putin otet fiert si diluat cu apa sa ajunga la 3 grade, in care s-a pus si putina sare. Borcanele se sigileaza si se lasa la bain-marie 30 de minute.

VINETE PENTRU MUSACA (I)


Ai nevoie de 7-8 vinete mari, o lingura cu sare, 3 litri suc de rosii. Vinetele se spala, se sterg, se taie felii si se presara cu putina sare. Se lasa pe un fund de lemn inclinat timp de o jumatate de ora, sa-si lase lichidul amar. Fiecare felie de vanata se usuca apoi printr-o usoara tamponare cu un prosop absorbant. Se aleg borcane cu diametrul feliilor de vinete, ca sa fie cat mai economicos folosit spatiul. Feliile de vinete se pun in borcan, se toarna deasupra sucul de rosii, se inchide si se sigileaza borcanul. Se pun borcanele intr-un vas la bain-marie, unde se fierb timp de 20 de minute. Vinetele astfel preparate se folosesc iarna la musaca.

VINETE PENTRU MUSACA (II)


Se aleg 7-8 vinete frumoase, nu prea mari, nesamantoase si se curata alternativ cate 2 cm de coaja, astfel incat fiecare felie de vanata sa aiba apoi un model frumos alb-negru. Vinetele se taie in felii rotunde si se pun intr-un vas, cu putina sare, timp de o ora. Se scot din vas, se preseaza ca sa-si lase zeama si se oparesc in apa clocotita timp de cinci minute. O alta varianta este sa fie prajite putin pe ambele fete. Se oparesc cateva frunze de telina si cateva masline negre si se pun in borcane, alaturi de feliile de vinete prajite sau fierte. Se fierbe o jumatate de litru de ulei cu o lingura de otet si una de sare si se adauga in borcane. Se capseaza borcanele si se dau la bain-marie pentru 20 de minute.

ARDEI SI ROSII PENTRU CIORBE


Ai nevoie de o jumatate de kg de ardei curatati de seminte, o jumatate de kg de rosii, 200 g de sare, frunze de telina. Ardeii se curata de seminte si de cotoare si se taie cuburi. Rosiile se curata de pielite si se taie si ele. Se pun impreuna intr-un castron, se adauga 200 g de sare neiodata (grunjoasa) si se lasa pana a doua zi, sa se topeasca sarea. Se pun in borcane, se completeaza cu sucul lasat si se leaga borcanele la gura. Se dau la bain-marie pentru 10 minute. Iarna, se folosesc la prepararea ciorbelor, adaugandu-se sare numai daca mai este nevoie.

GOGOSARI SI ARDEI USCATI


Gogosarii si ardeii care au fost loviti sau au avut pete si nu au putut fi folositi la zacusca sau la alte conserve, pot fi taiati felii, alegandu-se numai partile sanatoase. Se toaca apoi cubulete si se intind pe o plasa sau in tava cuptorului, dat la minimum si cu usa deschisa, sa se usuce incet. Cand s-au uscat, se pun in saculete de panza care se agata la loc bine aerisit. Pot fi uscati si gogosari si ardei intregi, cu conditia sa fie foarte sanatosi. Se insira pe ata si se lasa sa se usuce pe o sarma suspendata deasupra aragazului. Ardeii si gogosarii uscati intregi pot fi lasati iarna timp de 2-3 ore in apa sa se rehidrateze si pot fi folositi umpluti cu tocatura de carne.

GOGOSARI UMPLUTI CU VINETE


Ai nevoie de 30 de gogosari mari, 15 vinete mijlocii, 2 kg de rosii, o capatana de usturoi, trei sferturi de litru de ulei, 3 linguri de miere, cateva foi de dafin, sare, piper. Gogosarii se spala si se oparesc intregi timp de un minut. Abia apoi li se taie capacul, se curata de seminte si se pun la scurs pe o tava. Vinetele se curata si se taie in felii rotunde, groase de 1 cm, care se prajesc in ulei si se lasa sa se scurga pe o planseta. Cand s-au racit, feliile de vinete se impaneaza cu usturoi si se umplu cu ele gogosarii. Rosiile se curata de pielita, se toaca si se calesc usor in restul de ulei. Se adauga restul ingredientelor. Gogosarii se pun in borcane, iar deasupra se pune sosul de rosii. Se sigileaza si se lasa la bain-marie pentru 30 de minute.

ARDEI CAPIA IN ULEI


Ai nevoie de 2 kg de ardei capia, 200 ml otet de 9 grade, 50 g de zahar, 20 g de sare, 4 lingurite cu varf de mustar seminte sau doua aspirine, 4 foi de dafin, o legatura de frunze de telina, o jumatate de litru de ulei. Spalati ardeii, stergeti-i cu un prosop absorbant, taiati-i in jumatati pe lungime, indepartati-le semintele si cotoarele, apoi cantariti-i. Puneti pe foc o cratita cu ulei si cand este foarte fierbinte, puneti sa se prajeasca jumatatile de ardei. Scoateti ardeii cu o andrea sau cu un bat lung si subtire si puneti-i intr-un vas pe care il acoperiti. Separat, fierbeti otetul si restul ingredientelor si turnati-le fierbinti peste ardei. Lasati un sfert de ora, sa se imbibe cu lichid. Scoateti ardeii si puneti-i in borcane mici. Din zeama ramasa, separati uleiul si turnati in borcane numai sucul de la ardei. Lasati loc in borcane cat sa puneti deasupra o lingura din uleiul ramas. Sigilati borcanele si puneti-le in camara.

PASTA DE ARDEI SI GOGOSARI


Se aleg numai ardeii grasi si gogosarii foarte bine copti. Se spala, se curata de seminte si se trec prin masina de tocat. Se cantareste apoi pasta obtinuta si se pun cam 200 g de sare pentru un kilogram de pasta. Se pune sarea in vas si se lasa pana a doua zi, cand se verifica daca toata sarea a fost absorbita. Se pune in borcane, se leaga la gura si se lasa la bain-marie timp de 10 minute. Iarna se folosesc pentru a da gust mancarurilor, avandu-se grija sa nu se mai adauge sare in mancare decat daca este nevoie.
Citeşte mai multe despre:   sare,   căteva,   minute,   ulei,   roşii,   ardei,   vinetele,   lasa,   taie,   curata,   felii,   vinete,   borcane,   ardeii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...
Serviciul de email marketing furnizat de