x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Competitia conservelor

0
Autor: Simona Chiriac Simona Lazar 21 Sep 2005 - 00:00
Competitia conservelor
CAIET DE RETETE
"Sunt convinsa ca nu e gospodina - cat de cat priceputa la prepararea celor ale gurii - care sa nu intre toamna in… competitia conservelor." Sunt surprinsa sa constat ca vorbele astea nu vin din partea unei gospodine cu decenii de experienta in bucatarie, ci de la o "fetiscana", abia studenta in anul II la o facultate de limbi straine si proaspat ajunsa "la casa ei" in vara asta. Marinela Iordache nu are decat 21 de ani, iar sotul ei, "mai varstnicul" (caci a implinit 26 de ani de cateva saptamani), e deja "in campul muncii", fiind specialist in computere. In cateva cuvinte, am rezumat statutul social si profesional al celor doi interlocutori. "Casa" este o garsoniera mai marisoara, insa avand la indemana o bucatarie spatioasa si o… camara. Iar Marinela crede ca e de datoria ei, pana nu incepe anul universitar, sa umple camara si sa asigure proviziile pentru iarna ale tinerei familii. E decisa sa intre in "competitia conservelor" cu arma potrivita: caietul de retete pe care i l-a daruit mama sa, in ziua in care s-au mutat in "cuibusorul" lor. "Prima provocare este aprovizionarea cu toate legumele de care ai nevoie. Daca ati fost prin piata in ultima vreme, ati vazut ca deja unele dintre ele nu mai sunt asa de aratoase si apetisante ca pe la sfarsitul verii. Dar nu am motive sa dau inapoi. Am invatat de la mama ca esential este sa fie toate legumele foarte bine coapte. Ca doar nu fac salata, ci le trec prin chinurile masinii de tocat ori ale storcatorului de fructe, inainte de a le transforma in cele mai gustoase conserve de iarna."

La operatiunea "aprovizionare" participa si Andrei Iordache. La partea a doua - cea din bucatarie - nu stie sigur cat si cum o sa faca fata. E decis sa-i dea o mana de ajutor Marinelei, ceva-ceva experienta are, ca a mai taiat cate o ceapa si la indemnul mamei sale, dar e sigur ca atunci cand va simti ca nu poate sa faca fata, are o scuza imediata: "A venit obosit de la lucru". Rade. Sigur, datoria lui de sot este sa-i fie aproape Marinelei "la bine si la rau". "Si la greu…", completeaza el. Cat si cum ii va reusi, o sa vada in toamna asta!

VINETE PENTRU GHIVECI


Ai nevoie de 2-3 kg de vinete, 500 ml de ulei, 1,5 l suc de rosii, o capatana de usturoi, o legatura de patrunjel verde, cateva frunze de telina, cateva masline, sare si piper. Se curata vinetele de coaja, alternativ, cate 2 cm, ca sa aiba un frumos model alb-negru. Se taie apoi in felii groase de cate 1 cm, se pun intr-un castron de portelan si se presara cu putina sare. (Nu se pun niciodata in vase de metal si nici nu se foloseste vreun tacam de metal pentru ca oxideaza.) Dupa ce vinetele si-au lasat zeama amara, se preseaza si se usuca cu un prosop absorbant. Feliile de vinete se prajesc in ulei fierbinte pe o parte si pe alta, se lasa sa se scurga bine, apoi se asaza in borcane mici. Mai intai se pun cateva frunze de telina oparite, felii de vinete, maslinele oparite, usturoi taiat marunt, cateva felii de rosii curatate de pielite si calite putin in ulei. Vinetele se preseaza bine si daca nu se formeaza suficient suc pentru a le acoperi se pune putin otet fiert si diluat cu apa sa ajunga la 3 grade, in care s-a pus si putina sare. Borcanele se sigileaza si se lasa la bain-marie 30 de minute.

VINETE PENTRU MUSACA (I)


Ai nevoie de 7-8 vinete mari, o lingura cu sare, 3 litri suc de rosii. Vinetele se spala, se sterg, se taie felii si se presara cu putina sare. Se lasa pe un fund de lemn inclinat timp de o jumatate de ora, sa-si lase lichidul amar. Fiecare felie de vanata se usuca apoi printr-o usoara tamponare cu un prosop absorbant. Se aleg borcane cu diametrul feliilor de vinete, ca sa fie cat mai economicos folosit spatiul. Feliile de vinete se pun in borcan, se toarna deasupra sucul de rosii, se inchide si se sigileaza borcanul. Se pun borcanele intr-un vas la bain-marie, unde se fierb timp de 20 de minute. Vinetele astfel preparate se folosesc iarna la musaca.

VINETE PENTRU MUSACA (II)


Se aleg 7-8 vinete frumoase, nu prea mari, nesamantoase si se curata alternativ cate 2 cm de coaja, astfel incat fiecare felie de vanata sa aiba apoi un model frumos alb-negru. Vinetele se taie in felii rotunde si se pun intr-un vas, cu putina sare, timp de o ora. Se scot din vas, se preseaza ca sa-si lase zeama si se oparesc in apa clocotita timp de cinci minute. O alta varianta este sa fie prajite putin pe ambele fete. Se oparesc cateva frunze de telina si cateva masline negre si se pun in borcane, alaturi de feliile de vinete prajite sau fierte. Se fierbe o jumatate de litru de ulei cu o lingura de otet si una de sare si se adauga in borcane. Se capseaza borcanele si se dau la bain-marie pentru 20 de minute.

ARDEI SI ROSII PENTRU CIORBE


Ai nevoie de o jumatate de kg de ardei curatati de seminte, o jumatate de kg de rosii, 200 g de sare, frunze de telina. Ardeii se curata de seminte si de cotoare si se taie cuburi. Rosiile se curata de pielite si se taie si ele. Se pun impreuna intr-un castron, se adauga 200 g de sare neiodata (grunjoasa) si se lasa pana a doua zi, sa se topeasca sarea. Se pun in borcane, se completeaza cu sucul lasat si se leaga borcanele la gura. Se dau la bain-marie pentru 10 minute. Iarna, se folosesc la prepararea ciorbelor, adaugandu-se sare numai daca mai este nevoie.

GOGOSARI SI ARDEI USCATI


Gogosarii si ardeii care au fost loviti sau au avut pete si nu au putut fi folositi la zacusca sau la alte conserve, pot fi taiati felii, alegandu-se numai partile sanatoase. Se toaca apoi cubulete si se intind pe o plasa sau in tava cuptorului, dat la minimum si cu usa deschisa, sa se usuce incet. Cand s-au uscat, se pun in saculete de panza care se agata la loc bine aerisit. Pot fi uscati si gogosari si ardei intregi, cu conditia sa fie foarte sanatosi. Se insira pe ata si se lasa sa se usuce pe o sarma suspendata deasupra aragazului. Ardeii si gogosarii uscati intregi pot fi lasati iarna timp de 2-3 ore in apa sa se rehidrateze si pot fi folositi umpluti cu tocatura de carne.

GOGOSARI UMPLUTI CU VINETE


Ai nevoie de 30 de gogosari mari, 15 vinete mijlocii, 2 kg de rosii, o capatana de usturoi, trei sferturi de litru de ulei, 3 linguri de miere, cateva foi de dafin, sare, piper. Gogosarii se spala si se oparesc intregi timp de un minut. Abia apoi li se taie capacul, se curata de seminte si se pun la scurs pe o tava. Vinetele se curata si se taie in felii rotunde, groase de 1 cm, care se prajesc in ulei si se lasa sa se scurga pe o planseta. Cand s-au racit, feliile de vinete se impaneaza cu usturoi si se umplu cu ele gogosarii. Rosiile se curata de pielita, se toaca si se calesc usor in restul de ulei. Se adauga restul ingredientelor. Gogosarii se pun in borcane, iar deasupra se pune sosul de rosii. Se sigileaza si se lasa la bain-marie pentru 30 de minute.

ARDEI CAPIA IN ULEI


Ai nevoie de 2 kg de ardei capia, 200 ml otet de 9 grade, 50 g de zahar, 20 g de sare, 4 lingurite cu varf de mustar seminte sau doua aspirine, 4 foi de dafin, o legatura de frunze de telina, o jumatate de litru de ulei. Spalati ardeii, stergeti-i cu un prosop absorbant, taiati-i in jumatati pe lungime, indepartati-le semintele si cotoarele, apoi cantariti-i. Puneti pe foc o cratita cu ulei si cand este foarte fierbinte, puneti sa se prajeasca jumatatile de ardei. Scoateti ardeii cu o andrea sau cu un bat lung si subtire si puneti-i intr-un vas pe care il acoperiti. Separat, fierbeti otetul si restul ingredientelor si turnati-le fierbinti peste ardei. Lasati un sfert de ora, sa se imbibe cu lichid. Scoateti ardeii si puneti-i in borcane mici. Din zeama ramasa, separati uleiul si turnati in borcane numai sucul de la ardei. Lasati loc in borcane cat sa puneti deasupra o lingura din uleiul ramas. Sigilati borcanele si puneti-le in camara.

PASTA DE ARDEI SI GOGOSARI


Se aleg numai ardeii grasi si gogosarii foarte bine copti. Se spala, se curata de seminte si se trec prin masina de tocat. Se cantareste apoi pasta obtinuta si se pun cam 200 g de sare pentru un kilogram de pasta. Se pune sarea in vas si se lasa pana a doua zi, cand se verifica daca toata sarea a fost absorbita. Se pune in borcane, se leaga la gura si se lasa la bain-marie timp de 10 minute. Iarna se folosesc pentru a da gust mancarurilor, avandu-se grija sa nu se mai adauge sare in mancare decat daca este nevoie.
Citeşte mai multe despre:   sare,   căteva,   minute,   ulei,   roşii,   ardei,   vinetele,   lasa,   taie,   curata,   felii,   vinete,   borcane,   ardeii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Învață să te tunzi singură acasă: trucuri de care să ții cont

Învață să te tunzi singură acasă: trucuri de care să ții cont
Dacă vă tundeți singură la domiciliu, puteți face economii uriașe de bani și de timp! Va place ideea? Noi va vom invata cateva trucuri pe care trebuie sa le aveti in minte. Pregatiti parul Inainte de a...

Poate cel mai important aspect al mutării în/din vilă: mobila

Poate cel mai important aspect al mutării în/din vilă: mobila
La o mutare de mobilă se va ține întotdeauna cont de configurația locației inițiale, de cea a locației de destinație, de cantitatea și de tipul de mobilier de transportat și de încă multe altele. Pare...

Mama Deliei, la Chefi la cuțite: ”Garantez că pe lângă chefi, o să apară și o nouă șefă”

Mama Deliei, la Chefi la cuțite: ”Garantez că pe lângă chefi, o să apară și o nouă șefă”
Galerie Foto Entuziasmată, cu o energie debordantă și cu un preparat pe care fiicele ei nu îl refuză niciodată, așa își va face apariția mama Deliei în seara aceasta, de la 20:00, în platoul celui mai iubit show culinar:...

Chef Scărlătescu, pe primul loc în clasamentul amuletelor

Chef Scărlătescu, pe primul loc în clasamentul amuletelor
Galerie Foto Luni, 14 octombrie, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu aproape 2 milioane de români, la nivel național, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.17. Telespectatorii Antena 1...

Distracție continuă pe „Insula Albă” - Ibiza

Distracție continuă pe „Insula Albă” - Ibiza
Galerie Foto Ofertele seciale pentru cei care vor să-și petreacă vacanța într-o continuă distracție au început să-i atragă și pe români într-o destinație binecunoscută: Ibiza. „Clubbingul” a dezvoltat turismul în...

Axa București-Mamaia atrage turiştii străini cu bani

Axa București-Mamaia atrage turiştii străini cu bani
Galerie Foto Capitala României a devenit o atracție pentru turiștii străini care caută un anumit tip de distracție, dar și posibilități de a face „shopping” de la „brandurile” celebre, la prețuri mai mici decât...

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”
Cântăreţul britanic Elton John descrie în memoriile sale publicate recent cum „regele pop-ului” s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor, relatează ziarul spaniol „ABC” în ediţia sa online. Elton John,...

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat
Dacă, atunci când ai nevoie de un obiect anume din casă, pierzi o grămadă de timp ca să-l găseşti, înseamnă că e timpul să faci ordine şi să arunci o parte din lucrurile inutile care ocupă...

Antitalent, noul show de la Antena 1, lansează cea mai nouă echipă de umoriști

Antitalent, noul show de la Antena 1,  lansează cea mai nouă echipă de umoriști
Cea mai nouă echipă de umoriști este gata să-i ducă pe telespectatori în punctul zero al comediei, începând cu 20 octombrie, de la 21:00, în cadrul premierei Antitalent, cel mai nou show de umor marca Antena 1,...

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu în platoul Chefi la cuțite

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu  în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni, de la 20:00, pe Antena 1, Cătălin Scărlătescu va avea parte de o întâlnire cu Barbie, o frumoasă concurentă, dornică să facă impresie în platoul celui mai iubit show culinar: ”Am venit la Chefi la cu

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă
O turistă taiwaneză a fost amendată și arestată pe insula Boracay, din Filipine, din cauza faptului că purta niște bikini minusculi. Ea a stârnit controverse când a apărut pe plajă într-un...

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe
Galerie Foto Chef Sorin Bontea și Răzvan Fodor, Speak și iubita lui, Ștefania, Nico și fiica ei, Alexandra, Adda și soțul ei, Cătălin, Ristei și fratele lui, Dan, Maria Buză și Lia Bugnar, Alina Ceușan și Carmen...

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!
Galerie Foto Gabriela Cristea, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de la noi, va reveni, începând din 21 octombrie, pe micile ecrane, la cârma emisiunii Like a star!, de la Antena Stars. Aceasta le propune...

Andreea Marin, invitat special în premiera show-ului de umor Antitalent

Andreea Marin, invitat special în premiera  show-ului de umor Antitalent
Galerie Foto Pe 20 octombrie, Antena 1 lansează cel mai nou show de umor, Antitalent, difuzat în fiecare duminică de la 21:00. Emisiunea prezentată de Dan Bittman va debuta cu o ediție specială și un invitat pe măsură,...

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă: ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă:  ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”
Galerie Foto Cea de-a unsprezecea luptă a amuletelor, difuzată luni, de la 20:00, pe Antena 1, le va da chefilor planurile peste cap. Gina Pistol este hotărâtă să ridice nivelul sesiunii de gătit cu cea mai interesantă amulet...
Serviciul de email marketing furnizat de