x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Competitia conservelor

Competitia conservelor

de Simona Chiriac    |    Simona Lazar    |    21 Sep 2005   •   00:00
Competitia conservelor
CAIET DE RETETE
"Sunt convinsa ca nu e gospodina - cat de cat priceputa la prepararea celor ale gurii - care sa nu intre toamna in… competitia conservelor." Sunt surprinsa sa constat ca vorbele astea nu vin din partea unei gospodine cu decenii de experienta in bucatarie, ci de la o "fetiscana", abia studenta in anul II la o facultate de limbi straine si proaspat ajunsa "la casa ei" in vara asta. Marinela Iordache nu are decat 21 de ani, iar sotul ei, "mai varstnicul" (caci a implinit 26 de ani de cateva saptamani), e deja "in campul muncii", fiind specialist in computere. In cateva cuvinte, am rezumat statutul social si profesional al celor doi interlocutori. "Casa" este o garsoniera mai marisoara, insa avand la indemana o bucatarie spatioasa si o… camara. Iar Marinela crede ca e de datoria ei, pana nu incepe anul universitar, sa umple camara si sa asigure proviziile pentru iarna ale tinerei familii. E decisa sa intre in "competitia conservelor" cu arma potrivita: caietul de retete pe care i l-a daruit mama sa, in ziua in care s-au mutat in "cuibusorul" lor. "Prima provocare este aprovizionarea cu toate legumele de care ai nevoie. Daca ati fost prin piata in ultima vreme, ati vazut ca deja unele dintre ele nu mai sunt asa de aratoase si apetisante ca pe la sfarsitul verii. Dar nu am motive sa dau inapoi. Am invatat de la mama ca esential este sa fie toate legumele foarte bine coapte. Ca doar nu fac salata, ci le trec prin chinurile masinii de tocat ori ale storcatorului de fructe, inainte de a le transforma in cele mai gustoase conserve de iarna."

La operatiunea "aprovizionare" participa si Andrei Iordache. La partea a doua - cea din bucatarie - nu stie sigur cat si cum o sa faca fata. E decis sa-i dea o mana de ajutor Marinelei, ceva-ceva experienta are, ca a mai taiat cate o ceapa si la indemnul mamei sale, dar e sigur ca atunci cand va simti ca nu poate sa faca fata, are o scuza imediata: "A venit obosit de la lucru". Rade. Sigur, datoria lui de sot este sa-i fie aproape Marinelei "la bine si la rau". "Si la greu…", completeaza el. Cat si cum ii va reusi, o sa vada in toamna asta!

VINETE PENTRU GHIVECI


Ai nevoie de 2-3 kg de vinete, 500 ml de ulei, 1,5 l suc de rosii, o capatana de usturoi, o legatura de patrunjel verde, cateva frunze de telina, cateva masline, sare si piper. Se curata vinetele de coaja, alternativ, cate 2 cm, ca sa aiba un frumos model alb-negru. Se taie apoi in felii groase de cate 1 cm, se pun intr-un castron de portelan si se presara cu putina sare. (Nu se pun niciodata in vase de metal si nici nu se foloseste vreun tacam de metal pentru ca oxideaza.) Dupa ce vinetele si-au lasat zeama amara, se preseaza si se usuca cu un prosop absorbant. Feliile de vinete se prajesc in ulei fierbinte pe o parte si pe alta, se lasa sa se scurga bine, apoi se asaza in borcane mici. Mai intai se pun cateva frunze de telina oparite, felii de vinete, maslinele oparite, usturoi taiat marunt, cateva felii de rosii curatate de pielite si calite putin in ulei. Vinetele se preseaza bine si daca nu se formeaza suficient suc pentru a le acoperi se pune putin otet fiert si diluat cu apa sa ajunga la 3 grade, in care s-a pus si putina sare. Borcanele se sigileaza si se lasa la bain-marie 30 de minute.

VINETE PENTRU MUSACA (I)


Ai nevoie de 7-8 vinete mari, o lingura cu sare, 3 litri suc de rosii. Vinetele se spala, se sterg, se taie felii si se presara cu putina sare. Se lasa pe un fund de lemn inclinat timp de o jumatate de ora, sa-si lase lichidul amar. Fiecare felie de vanata se usuca apoi printr-o usoara tamponare cu un prosop absorbant. Se aleg borcane cu diametrul feliilor de vinete, ca sa fie cat mai economicos folosit spatiul. Feliile de vinete se pun in borcan, se toarna deasupra sucul de rosii, se inchide si se sigileaza borcanul. Se pun borcanele intr-un vas la bain-marie, unde se fierb timp de 20 de minute. Vinetele astfel preparate se folosesc iarna la musaca.

VINETE PENTRU MUSACA (II)


Se aleg 7-8 vinete frumoase, nu prea mari, nesamantoase si se curata alternativ cate 2 cm de coaja, astfel incat fiecare felie de vanata sa aiba apoi un model frumos alb-negru. Vinetele se taie in felii rotunde si se pun intr-un vas, cu putina sare, timp de o ora. Se scot din vas, se preseaza ca sa-si lase zeama si se oparesc in apa clocotita timp de cinci minute. O alta varianta este sa fie prajite putin pe ambele fete. Se oparesc cateva frunze de telina si cateva masline negre si se pun in borcane, alaturi de feliile de vinete prajite sau fierte. Se fierbe o jumatate de litru de ulei cu o lingura de otet si una de sare si se adauga in borcane. Se capseaza borcanele si se dau la bain-marie pentru 20 de minute.

ARDEI SI ROSII PENTRU CIORBE


Ai nevoie de o jumatate de kg de ardei curatati de seminte, o jumatate de kg de rosii, 200 g de sare, frunze de telina. Ardeii se curata de seminte si de cotoare si se taie cuburi. Rosiile se curata de pielite si se taie si ele. Se pun impreuna intr-un castron, se adauga 200 g de sare neiodata (grunjoasa) si se lasa pana a doua zi, sa se topeasca sarea. Se pun in borcane, se completeaza cu sucul lasat si se leaga borcanele la gura. Se dau la bain-marie pentru 10 minute. Iarna, se folosesc la prepararea ciorbelor, adaugandu-se sare numai daca mai este nevoie.

GOGOSARI SI ARDEI USCATI


Gogosarii si ardeii care au fost loviti sau au avut pete si nu au putut fi folositi la zacusca sau la alte conserve, pot fi taiati felii, alegandu-se numai partile sanatoase. Se toaca apoi cubulete si se intind pe o plasa sau in tava cuptorului, dat la minimum si cu usa deschisa, sa se usuce incet. Cand s-au uscat, se pun in saculete de panza care se agata la loc bine aerisit. Pot fi uscati si gogosari si ardei intregi, cu conditia sa fie foarte sanatosi. Se insira pe ata si se lasa sa se usuce pe o sarma suspendata deasupra aragazului. Ardeii si gogosarii uscati intregi pot fi lasati iarna timp de 2-3 ore in apa sa se rehidrateze si pot fi folositi umpluti cu tocatura de carne.

GOGOSARI UMPLUTI CU VINETE


Ai nevoie de 30 de gogosari mari, 15 vinete mijlocii, 2 kg de rosii, o capatana de usturoi, trei sferturi de litru de ulei, 3 linguri de miere, cateva foi de dafin, sare, piper. Gogosarii se spala si se oparesc intregi timp de un minut. Abia apoi li se taie capacul, se curata de seminte si se pun la scurs pe o tava. Vinetele se curata si se taie in felii rotunde, groase de 1 cm, care se prajesc in ulei si se lasa sa se scurga pe o planseta. Cand s-au racit, feliile de vinete se impaneaza cu usturoi si se umplu cu ele gogosarii. Rosiile se curata de pielita, se toaca si se calesc usor in restul de ulei. Se adauga restul ingredientelor. Gogosarii se pun in borcane, iar deasupra se pune sosul de rosii. Se sigileaza si se lasa la bain-marie pentru 30 de minute.

ARDEI CAPIA IN ULEI


Ai nevoie de 2 kg de ardei capia, 200 ml otet de 9 grade, 50 g de zahar, 20 g de sare, 4 lingurite cu varf de mustar seminte sau doua aspirine, 4 foi de dafin, o legatura de frunze de telina, o jumatate de litru de ulei. Spalati ardeii, stergeti-i cu un prosop absorbant, taiati-i in jumatati pe lungime, indepartati-le semintele si cotoarele, apoi cantariti-i. Puneti pe foc o cratita cu ulei si cand este foarte fierbinte, puneti sa se prajeasca jumatatile de ardei. Scoateti ardeii cu o andrea sau cu un bat lung si subtire si puneti-i intr-un vas pe care il acoperiti. Separat, fierbeti otetul si restul ingredientelor si turnati-le fierbinti peste ardei. Lasati un sfert de ora, sa se imbibe cu lichid. Scoateti ardeii si puneti-i in borcane mici. Din zeama ramasa, separati uleiul si turnati in borcane numai sucul de la ardei. Lasati loc in borcane cat sa puneti deasupra o lingura din uleiul ramas. Sigilati borcanele si puneti-le in camara.

PASTA DE ARDEI SI GOGOSARI


Se aleg numai ardeii grasi si gogosarii foarte bine copti. Se spala, se curata de seminte si se trec prin masina de tocat. Se cantareste apoi pasta obtinuta si se pun cam 200 g de sare pentru un kilogram de pasta. Se pune sarea in vas si se lasa pana a doua zi, cand se verifica daca toata sarea a fost absorbita. Se pune in borcane, se leaga la gura si se lasa la bain-marie timp de 10 minute. Iarna se folosesc pentru a da gust mancarurilor, avandu-se grija sa nu se mai adauge sare in mancare decat daca este nevoie.
×