x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Competitie si creatie

Competitie si creatie

de Cristina Andreea Catana    |    24 Oct 2005   •   00:00
Competitie si creatie

Targul RomHotel 2005, desfasurat in perioada 20-23 octombrie la Romexpo, a reunit experti bucatari si somelieri in cadrul celor doua evenimente culinare: Salonul Gastronomic si Barfest.

Salonul Gastronomic din cadrul RomHotel 2005 si-a ales pentru prima editie o tema curajoasa: "Bucurestii de alta data". Evenimentul s-a axat pe ideea ca bucataria este a opta arta. Maestrul Petrisor a fost cel care a venit cu ideea si a fost sprijinit de Fundatia Culturala Societa. La etajul pavilionului 13, unde a avut loc evenimentul, organizatorii au reusit sa isi sustina ideea, cu demonstratii de arta fotografica cu imagini din Bucurestiul interbelic, arta grafica, pantomima, un recital de jazz si cateva proiectii ale unor filme din anii 1936 si 1940. Victoria Anghelescu, istoric de arta, a sustinut ideea unei asemenea imbinari, intre hrana materiala, data de arta gastronomica si cea spirituala. "Este vorba aici de intregirea imaginii: tehnici din culisele unui restaurant, rafinamentul aranjarii unor mese, pana la atmosfera care se creeaza, placearea spirituala", spune ea.

COMPETITIE. Prima zi a salonului a inceput cu un concurs de bucatari. Concurentii au fost elevii Colegiului Economic Viilor si ai Grupului Scolar Doamna Chiajna din comuna Rosu. Acestia au avut drept sarcina sa prepare, din niste ingrediente date, un fel de baza, pe care apoi sa-l prezinte juriului. Chiar daca premiul nu a fost decat o diploma, maestrul Petrisor spune ca vrea sa incurajeze concurenta intre acesti adolescenti. Un alt motiv a fost si faptul ca firmele contactate nu au dorit sa se implice in sponsorizarea unei astfel de actiuni, pentru ca nu renteaza. "Multi considera ca acesti oameni, bucatarii, nu au valoare, dar vreau sa se stie ca nu este asa, mai ales ca fara mancare nu putem trai", spune Petrisor. La sectiunea a doua a concursului, au participat bucatari cu o experienta de cel putin un an in domeniu. Aici, emotiile au fost mai mici pentru ca acestia sunt deja obisnuiti cu acest gen de manifestari. Al doilea concurs a stimulat atat concurenta, dar a avut darul sa fie mai ales hazliu. Concurentii, viitori chelneri cu diploma, au participat la un cross. Veti spune ca este simplu, dar nu a fost chiar asa. Au trebuit sa tina in mana o tava pe care erau patru sticle de jumatate de litru de apa.

SEMINARII. Partea teoretica a evenimentului a fost asigurata de Fundatia Culturala Societa, prin doamna Victoria Anghelescu. Prelegerile au avut ca subiect arta si gastronomia. S-au facut legaturi intre pictura universala si bucate, intre arta plastica romaneasca si bucatarie. De asemenea, au fost prezentate aspecte ale gastronomiei atat in literatura romana, cat si in cea universala.

CONCURSUL BARMANILOR A FOST UN SPECTACOL
ARTA. La concursul de mixologie, barmanii au fost creativi
Timp de patru zile, la Barfest barmanii au incercat sa arate ce inseamna arta mixologiei. Miki Haiblum, membru al juriului in cadrul concursului "Baristta" ne-a povestitit cum s-a desfasurat competitia din 20 octombrie: "In primul rand, sa explicam ce inseamna baristta. In Italia astfel este numit barmanul de cafea - Cafetierul". La concurs au fost zece participanti. Ei au trebuit sa prepare patru espresso, patru cappuccino si patru cocteiluri intr-un sfert de ora. Juriul insa nu a apreciat doar creativitatea, proportiile, caldura cestii, spuma si aspectul acestor produse, ci si cat de curat au lucrat baristii, cat de bine au facut mise en place-ul. Cei patru membri ai juriului au fost impartiti in doua echipe, unii au urmarit partea tehnica altii - partea artistica. Jurizarile nu au fost facute insa "dupa ureche", sau, in cazul nostru, doar dupa ochi si gust, ci a existat un formular de competitie venit tocmai din Italia. Astfel, celui care a luat primul loc i s-a oferit ocazia sa viziteze timp de patru zile orasul Trieste, capitala cafenelelor din Italia. Detinatorul locului doi a plecat acasa cu trei milioane de lei, iar castigatorul locului trei s-a ales cu trei kilograme de boabe negre aromate. Alte doua concursuri pentru barmani au fost organizate la data de 21 octombrie. Competitia "Speed Service" a constat in prepararea a cinci cocteiluri in cel mai scurt timp posibil. Desi, initial a fost anuntat ca va fi un concurs intre barmanite, printre cei sapte concurenti doar unul a fost reprezentant al sexului frumos. Aceiasi sapte au participat apoi la proba de mixologie. (Veronica Guzun)
×
Subiecte în articol: artă gastronomie