x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Compot de mere din Rai sau ispitirea fructelor

0
03 Oct 2007 - 00:00

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota:

In cartea sa "Dieta şi hrana", Ellen G. White - o remarcabilă americancă din veacul al XIX-lea emigrată in Australia, autoare a peste 40 de volume cu teme diferite, de la sofistică la teologie şi medicină - nota: "Sunt atăt de recunoscătoare lui Dumnezeu că, atunci cănd Adam şi-a pierdut căminul din Eden, El nu a indepărtat posibilitatea aprovizionării cu fructe"… Iar căteva pagini mai incolo făcea elogiul conservării acestora: "Ar fi bine pentru noi să gătim mai puţin şi să consumăm mai multe fructe in starea lor naturală. Să-i invăţăm pe oameni să mănănce din belşug struguri, mere, pere, piersici proaspete, ca şi tot felul de alte fructe ce pot fi procurate. Acestea să fie pregătite pentru iarnă prin conservare, folosind pe căt posibil sticlele in locul cutiilor de tablă".

O nedumerire

Ellen G. White trăia, e drept, intr-un secol in care in bună măsură supravieţuirea familiei depindea şi de priceperea gospodinei de a conserva fructele şi legumele şi de a umple toamna cămările pentru iarna şi primăvara ce urmau - pănă la intăiele roade aromate ale verii. Era şi un secol in care timpul nu trecea cu atăta grabă, iar hipermarketurile hiperaprovizionate şi hiperaglomerate nu apăruseră incă.

Revenind insă la imaginea lui Adam, cel alungat din Rai pentru păcatul de a fi gustat din mărul oferit de Eva, o nedumerire ne dă tărcoale: ce-ar fi fost dacă femeia, in loc să-i ofere bărbatului ei cel puriu un măr, l-ar fi conservat, pregătind din el un compot aromat cu scorţişoară, şi l-ar fi indemnat să guste din el? Ar mai fi fost păcatul atăt de mare?

Â

Compot de mere

Ingrediente: 150 g mere, o lingură de zahăr, un pahar de apă, coajă de lămăie.

Preparare: Se pun apa cu zahărul şi coaja de lămăie la fiert. Merele se curăţă de coajă şi sămburi, se taie sferturi. Se pun să fiarbă in sirop la un foc mai tare, pănă se inmoaie, fără să se sfărăme. Se serveşte rece.Â

Â

Compot asortat

Ingrediente: 500 g cireşe roşii, 250 g cireşe albe, 250 g căpşuni, 250 g fragi, 400 g zahăr, 3 pahare de apă, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul. Cănd zahărul s-a topit complet se adaugă sucul de lămăie. Se pun apoi cireşele spălate, fără codiţe şi sămburi. Se fierbe pănă ce cireşele s-au inmuiat. Separat se spală căpşunile şi fragii, se scurg de apă şi se aşază intr-un castron sau o compotieră. Cănd cireşele au fiert, se trage vasul deoparte, se lasă la răcit, după care se toarnă peste fructele din compotieră. Se lasă să stea compotul la rece (fără să fie acoperit) aproximativ 2-3 ore, pentru ca fructele să pătrundă bine in sirop.Â

Compot de piersici cu trandafiri

Ingrediente: 6 piersici, 50 g petale de trandafir, o lămăie, 200 g zahăr pudră, 750 g iaurt sau brănză dulce de vaci.

Preparare: Se pun petalele de trandafir intr-un castron cu apă rece, avănd grijă să fie tăiată partea mai albicioasă de la bază care este amăruie, şi se lasă la măcerat peste noapte. Se pun piersicile la fiert in apă clocotită pentru a le curăţă de pieliţă mai uşor. Se scot sămburii şi se taie in bucăţi potrivite. Se strecoară cu grijă petalele de trandafir şi se pun intr-un săculeţ de tifon. Se varsă maceratul de trandafir intr-o cratiţă. Se adaugă zahărul, sucul şi coaja rasă de lămăie, apoi petalele de trandafiri, cu săculeţ cu tot. Se pune totul la fiert pentru 10 minute, apoi se adaugă piersicile, lăsăndu-le să fiarbă incet incă 15 minute. Se lasă siropul la răcit şi se strecoară inainte de răcire. Se pun in cupe iaurtul sau brănza moale şi dulce de vacă, bucăţi de piersici şi căteva linguri de sirop.Â

Compot de gutuiÂ

Ingrediente: 4 kg gutui, un kg zahăr,4 l apă, 1/2 baton de vanilie.

Preparare: Se spală gutuile şi se curăţă de coajă. Se taie in sferturi şi se scoate căsuţa de sămburi. Din coji şi sămburi se prepară peltea. Restul se taie in felii de 1/2 cm. Siropul se fierbe cu vanilia şi, cănd dă in clocot, se adaugă feliile de gutui. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, in clocote mici, pănă se inmoaie puţin. Se scot apoi cu spumiera sau cu strecurătoarea şi se pun intr-o cratiţă. Se aşază in borcane şi se toarnă siropul cald peste ele. Borcanele se leagă şi se sterilizează.Â

Compot de dovleceiÂ

Ingrediente: două kg dovlecei, 100 ml oţet, 800 g zahăr.

Preparare: Se curăţă dovleceii şi se taie cubuleţe. Se pun intr-un vas şi se adaugă oţetul peste ei. Se lasă 3-4 ore, apoi se scurg de oţet şi se adaugă apa cu zahărul căt să-i acopere. Se pun la fiert pentru 20 de minute şi se adaugă fierbinte in borcane. Borcanele se pun să se răcească treptat la căldură uscată.Â

Compot aromat de pere

Ingrediente: un kg pere, 3 pahare de apă, 300 g zahăr, sucul de la o lămăie.

Preparare: Se curăţă perele de coajă şi de seminţe şi se taie in sferturi. Fiecare bucată se inmoaie in sucul de lămăie. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa. Se adaugă perele, scorţişoara şi cuişoarele. Se pun in borcane şi se leagă cu celofan, acoperindu-le cu pături.Â

Compot de struguri

Ingrediente: 150 g miere, 400 g struguri, două cuişoare, apă.

Preparare: Se spală boabele de struguri. Se toarnă deasupra apa in care au fiert cuişoarele. Se acoperă şi se fierbe la foc mic. După ce s-a răcit, se adaugă mierea, se amestecă bine şi se lasă să stea 2-3 ore.

Compot de portocale şi afine

Ingrediente: 3/4 cană de apă, 3/4 cană de zahăr, o portocală mare, 1/4 cană de afine proaspete feliate subţire, o lingură lichior de portocale.

Preparare: Se pun la fiert apa cu zahărul. Se adaugă portocala şi se fierbe la foc mic aproximativ 25-30 de minute, fără capac, amestecănd ocazional, pănă cănd coaja de portocală devine transparentă. Se toarnă intr-un vas rezistent la temperaturi mari şi se lasă să se răcească. Se adaugă apoi afinele şi lichiorul. Se acoperă şi se pune la rece pentru o oră, pănă se intăreşte.

Compot de piersici

Ingrediente: 4 kg piersici, un kg zahăr, 3 l apă, vanilie.

Preparare: Se curăţă piersicile de coajă şi sămburi şi se taie in sferturi. Se aşază suprapuse in borcane, cu partea superioară in sus. Se toarnă siropul format din apă, zahăr şi vanilie pănă la un deget sub gura borcanelor, apoi se leagă cu celofan.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â

Citeşte mai multe despre:   pană,   lămăie,   zahăr,   apă,   zahărul,   compot,   lasa,   ingrediente,   taie,   fiert,   preparare,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie
În luna februarie, AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1. Astfel, telespectatorii pot accesa platforma online şi pot viziona, de pe orice dispozitiv, primele patru episoade din cel de-al treilea...

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”
Galerie Foto SNAP!, grupul muzical german care a împlinit 30 de ani de carieră, este unul dintre numele mari ale line-up-ului DISKOteka Festival 2020. Aceștia sunt așteptați să concerteze, din nou, pe stadionul „Dan...

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”, cel mai așteptat eveniment al anului

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”,  cel mai așteptat eveniment al anului
„Mariola”, „BO$$”, „My Heart”. Cu siguranță hiturile nu vor lipsi din cel mai tare show pe care Minelli îl va avea pe 30 mai la The Concert, evenimentul care va reuni, timp de 3 zile de poveste, cei mai ur...

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese: “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese:  “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”
Galerie Foto Cel mai nou sezon iUmor va avea marea premieră sâmbătă, 22 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1, iar Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au avut zile de audiții absolut surprinzătoare. Cu provocări nemaintâlnite...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public
Galerie Foto Cea de-a doua ediție premieră a celui mai dur reality-show a continuat aseară cu o cursă plină de adrenalină, la Antena 1. Cele nouă echipe de vedete care au acceptat provocarea Asia Express- Drumul Comorilor...

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi, iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi,  iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița
Galerie Foto La filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, actorii au avut parte de numeroase momente amuzante și de o serie de...

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...
Serviciul de email marketing furnizat de