x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Concurs - Paşaport culinar la Liverpool

Concurs - Paşaport culinar la Liverpool

de Cristina Andreea Calin    |    27 Sep 2007   •   00:00
Concurs - Paşaport culinar la Liverpool

Bucătarii englezi au vrut să le arate sibienilor că bucatele din Regat sunt mai gustoase. De căştigat a avut publicul care a putut degusta o mulţime de preparate delicioase pe gratis.Â

Pentru o zi, Sibiul a devenit un cămp de bătălie delicios. Doi bucătari din Liverpool, oraş care anul viitor va prelua ştafeta de capitală culturală europeană, şi zece gastronomi romăni s-au intrecut marţi in bucate tradiţionale.

Consiliul Britanic a vrut să le arate sibienilor şi turiştilor aflaţi in oraş că englezii şi romănii pot dialoga foarte simplu prin intermediul bucatelor. Aşa incăt i-a adus pe maeştrii in arta culinară Paul Askew şi Brian Mellor. Pentru opt dintre bucătarii ro-

măni a fost un prilej deosebit de a arăta ceea ce ştiu. S-au intrecut pentru un premiu deosebit: un stagiu de pregătire de o săptămănă la Liverpool, in restaurantul lui Paul Askew. Sarcina lor a fost destul de grea. In prima fază au avut de preparat un aperitiv din brănzeturi tradiţionale din Sibiu, un fel de bază din pui şi un desert de casă de asemenea specific locului. Dintre aceştiau au rămas doar patru care au concurat pentru săptămăna la Liverpool. Toţi au trebuit să gătească aceeaşi reţetă, furnizată de Paul Askew. Au contat: rapiditatea, indemănarea, modul de aranjare pe farfurie. Din acest peisaj nu putea lipsi un mare gurmand, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robitat Barnett. Alături de el au mai jurizat Mircea Dinescu (preşedinte al Academiei de Gastronomie din Romănia), Dumitru Burtea (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din Romănia), Elisabeth Luard, Lesley Mackley (autoare de cărţi de bucate), Nicolae Tureanu (maestru in arta culinară) şi cei doi maeştri englezi in arta culinară.

După 45 de minute in care cei patru bucătari romăni au gătit reţeta lui Paul, a fost momentul publicului. Cei care au trecut pe la locul de desfăşurare a evenimentului au putut degusta din delicatesele pregătite. Pe un ecran uriaş, publicul a putut urmări ce se intămplă in bucătărie. Cei doi bucătari englezi şi cei doi romăni - Nicolae Tureanu şi Nicolae Drăghiciu - au incercat să convingă audienţa că măncarea din ţara natală este cea mai bună. Englezii s-au folosit de un mistreţ pe care l-au asezonat cu sos de rubarbură, iar romănii - de un berbecuţ cu garnitură de dovleac. Pănă la urmă a căştigat publicul care a degustat două feluri de măncare delicioase.

SPECTACOL. După acest festin, ambasadorul Marii Britanii a anunţat căştigătorul stagiului de pregătire la Liverpool. Elena Bozdoc este cea care va face schimb de experienţă cu britanicul Paul Askew.

Apreciere

"Se vede un progres al bucătăriei romăneşti. Gusturile create de bucătari sunt deosebite, dar mai trebuie lucrat la prezentare. Cred că aici sunteţi in urmă cu aproape zece ani, insă bucătarii pe care i-am văzut astăzi sunt plini de talent şi au pasiune"

Paul Askew,bucătar englez

×
Subiecte în articol: gastronomie