x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar CONCURS / Trofeul Someleriei 2008, la final

CONCURS / Trofeul Someleriei 2008, la final

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    10 Noi 2008   •   00:00
CONCURS / Trofeul Someleriei 2008, la final

7 noiembrie. Ziua în care au vorbit vinul, palatul şi papilele gustative. Ziarişti, re­pre­zentanţi ai restaurantelor sau simpli iubitori ai licorii divine au ciocnit un pahar cu vin, aplaudându-i pe cei mai buni somelieri.



În Amfiteatrul "Marian Bugan", din cadrul Tourism, Hotel & Restaurant-Consulting Group, s-a desfă­şurat finala Trofeului So­meleriei – Cramele Halewood 2008, eveniment organizat de Clubul Naţional al Some­leriei din România. Dacă în semifinală – care a avut loc la 6 noiembrie la Pivniţele Rhein-Azuga – au concurat 15 somelieri, doar trei au luptat la Bucureşti pentru câştigarea trofeului.

PROBE ŞI PREMII
Cristian Başchir, Radu Bob şi Iulia Goşea sunt cei trei somelieri care au demonstrat publicului importanţa şi spectaculozitatea acestei me­se­rii.

Prima probă a constat în degustarea şi identificarea a cinci probe de bă­u­turi (trei vi­nuri şi două spirtoase) în maximum 15 minute.

A urmat analizarea unui meniu gândit pentru seara de Revelion, precizând ce greşeli au fost strecurate în alcătuirea sa.

La ultima pro­­bă, concurentul a decantat un vin şi apoi l-a servit unor poten­ţi­ali clienţi. Această probă complexă a dezvăluit un spectacol fascinant, la care poate asista cli­en­tul unui restaurant dacă cere ajutorul unui somelier.

Decantarea (realizată doar pentru vinuri vechi, cu o corpolenţă foarte mare) în­ce­pe prin aprinderea unei lumânări în lumina căreia se analizează vinul propriu-zis. Acesta se toarnă într-o carafă specială, pentru aerare, şi abia apoi ajunge în paharul clientului. "Pierzi, mergi înainte, câştigi, mergi înainte" este mo­to­ul după care se ghidează Cristian Başchir, de la Hotelul Continental din Suceava.

Anul acesta a câştigat Trofeul Someleriei, aşa că va conti­nua cu şi mai mult elan. Premiul al II-lea a fost obţinut de Iulia Goşea, din Braşov, iar premiul al III-lea i-a revenit lui Radu Bob, somelier la Restaurantul City Plaza din Cluj-Napoca.

×
Subiecte în articol: gastronomie