x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Contracronometru

Contracronometru

04 Iul 2007   •   00:00

In prezent, peste 500.000 de restaurante de tip fast-food din intreaga lume işi aşteaptă clienţii. Se găsesc la tot pasul, măncarea este servită rapid şi ştii intotdeauna la ce să te aştepţi. Americanii sunt cei mai mari amatori de măncare preparată rapid, savurănd-o intr-un restaurant de cel puţin patru ori pe săptămănă. Copiii americani, in special cei intre 6 şi 14 ani, mănăncă intr-un restaurant de tip fast-food de nu mai puţin de 157 de milioane de ori intr-o lună.

Economie de timp

De ce sunt atăt de populare restaurantele de tip fast-food? Cel mai important: măncarea este pregătită in cantităţi mari şi apoi se incălzeşte sau se prăjeşte intr-o cantitate mare de ulei inainte de a fi servită. In felul acesta, clienţii sunt mereu mulţumiţi datorită timpului rapid in care sunt serviţi. Pe de altă parte, decorul inexpresiv nu incită la o şedere mai lungă, economisindu-se iarăşi timp. Este unanim acceptat anul 1912 ca fiind data de naştere a primului restaurant fast-food. La 7 iulie se deschidea in New York restaurantul "Automat", care pregătea măncare in spatele unor gemuleţe, iar pentru a o cumpăra clienţii foloseau fise. Restaurantul a făcut senzaţie, iar altele asemenea lui au fost deschise in toată America, devenind extrem de populare intre anii 1920 şi 1930. Şi sloganul cu care au intrat pe piaţă a avut un cuvănt important de spus: "Mai puţină muncă pentru mame". In anul 1921 se deschidea "White Castle", un alt restaurant de tip fast-food, care vindea hamburgeri şi cartofi prăjiţi in cantităţi impresionante.

Critici virulente

Deşi sunt la fel de populare şi in prezent, preparatele servite de restaurantele de tip fast-food sunt supuse criticilor din ce in ce mai virulente. Economia de timp se intoarce astfel impotriva producătorilor. Ingredientele sunt pregătite şi apoi transportate in intreaga ţară, la mii de kilometri distanţă, la restaurante unde sunt pur şi simpu "gătite" (in cuptoarele cu microunde sau in baie de ulei). Pentru a da impresia că de-abia au ieşit din măna unui bucătar experimentat şi că astfel au un gust şi o aromă apetisante, ingredientele sunt "imbogăţite" cu uleiuri vegetale hidrogenate, care conţin o cantitate mare de grăsimi saturate. Consumate in mod excesiv (mai mult de două ori pe săptămănă), provoacă obezitatea, copiii nu mai invaţă să mănănce sănătos, fiind atraşi de reclamele la aceste produse şi, nu in ultimul rănd, multe dintre preparatele bucătăriei locale sunt uitate in detrimentul celor aflate la doar căteva străzi distanţă.



Hamburger


Ingrediente: pentru carne: 500 g carne de vacă tocată, o jumătate de ceapă tocată foarte fin, un vărf de cuţit de coriandru măcinat, un vărf de cuţit de paprika, piper, sare, o mănă de pesmet, un ou, un sfert de cană de supă de vită; pentru garnitură: 4 chifle, felii de roşii, feliuţe de ceapă, frunze de salată, castraveţi muraţi, maioneză, ketchup.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru carne şi compoziţia se imparte in patru. Se formează mingiuţe, se aplatizează şi se prăjesc pe grătar sau in tigaie. Chiflele se taie pe jumătate şi se prăjesc uşor pe o singură parte, pe grătar. Se toarnă maioneză şi se presară feliuţe de ceapă, de roşii, de castraveţi şi făşii de salată. Se aşază carnea şi se unge cu maioneză şi ketchup. Se aşază cealaltă jumătate de chiflă şi se serveşte.


Milk shake


Ingrediente: 100 ml lapte rece, 50 ml suc de portocale, două linguriţe de zahăr, o jumătate de banană (sau alte fructe, sos de ciocolată, caramel).

Preparare: Se pun toate ingredientele intr-un blender şi se mixează. Se serveşte in pahare decorate cu frişcă şi bucăţele de fructe.


File de peşte


Ingrediente: 100 ml sos de soia, o linguriţă de zahăr, două linguriţe de ghimber măcinat, un căţel de usturoi, două linguri de vin alb, fileuri de peşte.

Preparare: Intr-un castron se amestecă foarte bine sosul de soia, zahărul, ghimberul, usturoiul pisat şi vinul. In această compoziţie se aşază peştele, se acoperă cu sos şi se lasă in frigider timp de aproximativ două ore. Se prăjeşte pe grătar şi se serveşte cu feliuţe de lămăie.


Gogoşi


Ingrediente: 3 linguri de margarină, 125 g zahăr, un ou, 150 ml lapte, o linguriţă de nucşoară rasă, 300 g făină, 5 linguriţe de praf de copt, un vărf de cuţit de sare, zahăr pudră, ulei.

Preparare: Se mixează margarina impreună cu zahărul, apoi se adaugă oul bătut spumă. Se incorporează laptele, nucşoara, sarea, făina şi praful de copt. Se formează un aluat suficient de moale pentru a fi modelat. Se intinde o foaie de aluat groasă de aproximativ un centimetru. Se taie in formă de cerculeţe şi se prăjesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se pudrează cu zahăr.


Cartofi prăjiţi cu sos


Ingrediente: 5 cartofi, ulei, sare, piper; pentru sos: 80 g maioneză, 3 linguriţe de curry, 40 g smăntănă, o linguriţă de ghimber măcinat, o jumătate de linguriţă de şofran, o jumătate de linguriţă de pudră de chilli, o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare.

Preparare: Intr-un castron se amestecă maioneza cu smăntăna. Se presară curry, ghimberul, şofranul, chilli, boiaua dulce şi sarea. Se amestecă şi se lasă in frigider timp de o oră. Cartofii se curăţă de coajă şi apoi se taie beţişoare. Se usucă cu un şervet, apoi se prăjesc in uleiul foarte bine incins. Se lasă pe un şervet să se elimine uleiul in exces, apoi se presară sare şi piper. Se servesc cu sos.



Pizza ca la Chicago


Ingrediente: pentru aluat: 450 ml apă, un cubuleţ de drojdie, un vărf de cuţit de sare, 50 ml ulei, 170 g, mălai, 900 g făină de grău; pentru topping: 450 ml suc de roşii, 250 g brănză mozzarella rasă, 50 g ciuperci feliate, 50 g spanac, 50 g brănză Romano rasă, 50 g felii de pepperoni, 50 g parmezan ras.

Preparare: Se pune apa intr-un vas şi se dizolvă drojdia. Se adaugă restul ingredientelor (in afară de făina de porumb) şi se formează un aluat potrivit de tare. Se pune intr-un vas uns cu ulei şi se lasă intr-un loc cald timp de 4 ore. Intr-o tavă de pizza unsă cu ulei şi presărată cu mălai se aşază aluatul şi se acoperă cu un strat de brănză mozzarella. Se toarnă sucul de roşii şi apoi se presară restul ingredientelor. Se ţine in cuptorul incins timp de 30-40 de minute, pănă cănd devine aurie şi crocantă.


Hot dog


Ingrediente: 75 g ceapă tocată, două linguri de unt, 300 ml suc de roşii, o lingură de melasă, o lingură de oţet, o lingură de muştar, o jumătate de linguriţă de frunze de busuioc măcinate, o jumătate de linguriţă de sare, 12 crenvurşti, 12 păinici alungite.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge untul şi se sotează ceapa. Se adaugă socul de roşii, melasa, oţetul, muştarul, busuiocul şi sarea. Se lasă pe foc să fiarbă, fără să se acopere, incă cinci minute. Se pun in tigaie crenvurştii, se amestecă bine cu sosul şi se mai lasă incă 10 minute. Păinicile se ung cu unt şi se prăjesc un pic pe grătar. Se taie pe jumătate, nu pănă la capăt, şi se introduc inăuntru crenvurştii. Se stropesc cu sos şi se servesc.

×