x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Credinta intre ziduri vechi

Credinta intre ziduri vechi

de Mara Raducanu    |    Monica Andronescu    |    07 Iun 2006   •   00:00
Credinta intre ziduri vechi

POPASURI MONAHALE
Manastirea Calui... Un loc in care Dumnezeu pare ca si-a revarsat toata iubirea pentru a chema intru credinta.
POPASURI MONAHALE
Manastirea Calui... Un loc in care Dumnezeu pare ca si-a revarsat toata iubirea pentru a chema intru credinta. Nu departe de Oboga, comuna renumita pentru ceramica populara, in apropiere de Craiova, pe malul Oltetului, acolo unde legenda spune ca Balan, calul lui Mihai Viteazu, a lovit cu copita in pamant si a tasnit apa, s-a ridicat un asezamant inconjurat de un puternic zid de caramida. Si daca odata rolul i-a fost doar acela de aparare, astazi, cand te apropii de manastire ai impresia ca desparte istoria de lumea de azi, decupand un loc aparte, si spatiul etern al credintei de cel al lumii trecatoare.

Pasind dincolo de poarta manastirii, nu exista problema ce nu poate fi rezolvata, iar forta rugaciunii isi face simtita prezenta. Calauzite de parintele Maxim, am descoperit un adevarat labirint al credintei si al istoriei, unde nimic nu s-a pierdut. Totul s-a transformat zi de zi, mai mult si mai mult in iubire fata de Dumnezeu si fata de aproape.

Caramida de constructie a fost adusa de pe malul Oltetului, carata din mana in mana pe o distanta de un kilometru

ISTORIE. Intemeiata in anii 1516-1521, in timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), de catre banul Vlad si fratii sai, Dumitru si Balica, Manastirea Calui, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost refacuta de catre boierii Craiovesti. Restaurarea si infrumusetarea ei au fost facute de catre fratii Buzesti in perioada 20 aprilie-8 iunie 1588, atunci cand au fost infiintate si corpurile de chilii.

Usa bisericii se deschide catre un univers desprins parca din tablourile lui Rubliov, acel mare zugrav de biserici al lumii ortodoxe. Un univers care respira credinta si austeritatea, cu icoane din care Dumnezeu pare ca ii vorbeste omului intr-un limbaj ce nu poate fi inteles decat cu puterea spiritului si a credintei. Interiorul pastreaza asadar un ansamblu de picturi murale realizate de mesterul zugrav Mina in anii 1593-1594, care ii infatiseaza pe Fratii Radu, Preda si Stroe Buzescu, precum si un tablou cu domnii Mihai Viteazu si Petru Cercel. In pronaosul bisericii se afla mormintele lui Preda Buzescu si Radu Buzescu, mare clucer. Icoana din dreapta altarului este facatoare de minuni, ne spune parintele Maxim, dar "in felul ei, fiecare icoana este facatoare de minuni", adauga el. Iesim in curtea manastirii unde parintele ne arata turnul-clopotnita ce dateaza din secolul al XVII-lea. "In vremurile de restriste aici a fost cetate. Caramida de constructie a fost adusa de pe malul Oltetului, carata din mana in mana pe o distanta de un kilometru. Manastirea era in acea vreme foarte bogata, avand in stapanire nu mai putin de 30 de sate", ne-a marturisit parintele Maxim. De aceea, multe puteri au ravnit-o de-a lungul timpului.

CREDINTA. Viata monahala de la Calui este intensa, chiar daca numarul vietuitorilor monahi nu este foarte ridicat.

Fiecare dintre ei desfasoara, atunci cand ii vine randul, dupa ascultare, activitatile firesti din "gospodaria" monahala. Iar la bucatarie ii ajuta o maicuta.

"Bucatele sunt la fel de gustoase aici ca la orice manastire. Si pentru ca masa este insotita intotdeauna de rugaciuni speciale, si pentru ca mancarea e facuta cu binecuvantare".

"In felul ei, fiecare icoana este facatoare de minuni. Trebuie doar sa ne lasam purtati de puterea rugaciunii si de chemarea credintei. Vom descoperi, ca Dumnezeu este in toate si ca doar El ne va arata calea cea buna". - Parintele Maxim

MANCARE DE FASOLE SI ARDEI GRAS
Ingrediente: doi ardei grasi rosii, 3 cani cu supa de legume, 6 cani cu apa, 200 g fasole boabe, piper, sare, boia, doi morcovi.

Preparare: Se coc ardeii grasi in cuptor, pana cand pielita lor devine neagra. Se pun intr-un vas acoperit si se lasa sa se racoreasca. Li se inlatura pielita, se curata de cotor, de seminte, se taie in bucati mari si se dau prin masina de tocat. Se adauga o cana cu supa de legume si se mixeaza pana cand compozitia capata aspectul unui piure. Se pune apa la fiert, se adauga fasolea boabe si se lasa timp 15 minute. Se schimba apa si se fierbe din nou fasolea. Se scurge si se pune iar la fiert impreuna cu restul de supa. Se lasa sa fiarba pana cand boabele de fasole devin moi. Se adauga piureul de ardei grasi, morcovii fierti separat si se condimenteaza dupa gust.

BOGATIA DE MIERE
O legenda a locului vorbeste despre existenta unui tunel, sapat din interiorul manastirii pe o distanta de 5 km. Aici, in vremurile de restriste, erau aduse diverse bunuri, iar oamenii se adaposteau din calea dusmanilor. Avand in stapanirea ei mai mult de 30 de sate, Manastirea Calui era pe vremuri foarte bogata. Se cresteau multe animale, iar manastirea avea o stupina zdravana, astfel incat la un moment dat, dupa cum ne povesteste parintele Maxim, "era atat de multa bogatie de miere, incat nu mai aveau unde sa o depoziteze". Bogatia acestui lacas, a fost cu siguranta unul dintre motivele pentru care, de-a lungul timpului acesta a fost "vanat" de mari puteri.
×