x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Credinte - Pomelo alunga spiritele rele

Credinte - Pomelo alunga spiritele rele

de Cristina Andreea Calin    |    08 Ian 2007   •   00:00
Credinte - Pomelo alunga spiritele rele

Pomelo este cel mai mare fruct din familia citricelor, fiind inregistrate exemplare care catareau si 10 kilograme si aveau 30 de centimetri in diametru.

O citrica uriasa
Pomelo este cel mai mare fruct din familia citricelor, fiind inregistrate exemplare care catareau si 10 kilograme si aveau 30 de centimetri in diametru.

Pentru prima data a fost cultivat pe teritoriul actual al Malayesiei. In China, fructul a fost cultivat pentru prima data in jurul anului 100 i.H. De atunci, acesta a ramas un adevarat simbol in cultura chinezilor. Acestia cred cu tarie ca acest fruct ii apara de rele. De aceea, fierb pielita si frunzele de pomelo, iar licoarea astfel obtinuta o varsa in baie, pentru a le curata trupul si sufletul. In noaptea care face trecerea intre ani, chinezii au mereu pe masa pomelo, pentru ca sunt convinsi ca anul care va veni va fi ferit de orice ghinion. De aceea, este si acum foarte popular in Asia, fiind cultivate in India, China, dar si Jamaica, Florida si in California. Pomelo mai poarta si denumirea de "shaddock", dupa numele capitanului englez de marina Shaddock. Acesta este cel care a adus pentru prima data semintele de pomelo in Indiile de Vest, in secolul al XVII-lea.

VITAMINE. Pomelo seamana foarte mult la forma cu grapefruitul, insa nu este atat de suculent si nici asa de amar. In ceea ce priveste calitatile nutritive, pomelo, ca si grapefruitul, este foarte bogat in vitamina C si nu contine calorii aproape de deloc. De asemenea, este o sursa foarte buna de sodiu si de potasiu.

Daca le pastrati in camera, nu trebuie sa o faceti mai mult de o saptamana. La frigider, pomelo se vor pastra foarte bine peste zece zile. Pomelo se poate manca crud, iar din coaja lui, care de obicei este foarte groasa, se poate face o delicioasa marmelada. Chinezii folosesc sucul de pomelo pentru aromatizarea bucatelor, fie ele feluri de baza sau deserturi. Se mai poate utiliza la gemuri, jeleuri, sucuri si cocteiluri.

×
Subiecte în articol: gastronomie pomelo