x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Crema supelor de legume

Crema supelor de legume

de Simona Chiriac    |    29 Noi 2007   •   00:00
Crema supelor de legume
Sursa foto: Jurnalul foto/

Ce poate fi mai plăcut decăt să intraţi in casă, după ce aţi străbătut prin ploaie şi frig lungul drum către casă, să vă aşezaţi la masă şi să savuraţi o supă aburindă, gustoasă şi sănătoasă?

Ce poate fi mai plăcut decăt să intraţi in casă, după ce aţi străbătut prin ploaie şi frig lungul drum către casă, să vă aşezaţi la masă şi să savuraţi o supă aburindă, gustoasă şi sănătoasă?

Iar dacă este şi o supă cremoasă din legume, colorată in fel şi chip, alături de păine crocantă rumenită in cuptor, cu siguranţă că nu veţi spune nu. Pot fi folosite legumele aflate in frigider, chiar şi cele conservate sau congelate. Se poate savura şi la cină, din cel puţin două motive: veţi avea timp să o măncaţi incetul cu incetul, savurănd fiecare picătură şi, nu in ultimul rănd, este uşoară, hrănitoare şi plină de vitamine.

SFATURI. In primul rănd, pentru a avea mai puţine calorii, puteţi folosi in loc de unt ulei de măsline. Dacă legumele incep să se prăjească prea tare şi capătă culoarea maronie, turnaţi căţiva stropi de apă caldă sau supă. Pentru mai multe fibre, adăugaţi in oală orez, fasole, mazăre, orz sau cereale integrale. Dacă folosiţi verdeaţă proaspătă, presăraţi-o in supă abia la sfărşit, ca să-şi păstreze intactă aroma. Dacă este uscată, folosiţi-o incă de la inceput, ca să aibă timp să-şi imprăştie aroma.

REŢETE. Din cartofi puteţi prepara o delicioasă supă-cremă aurie. Intr-o oală se pun la fiert cartofii, ţelina şi ceapa tocate, pătrunjelul uscat, sarea şi piperul. Cănd s-au inmuiat legumele, se adaugă un sos obţinut din două linguri de făină şi o cană şi jumătate cu lapte. Se lasă pe foc pănă cănd se ingroaşă, apoi se adaugă cubuleţe de caşcaval şi de şuncă.

Pentru crema de conopidă se călesc puţin, intr-un vas cu ulei de măsline, bucheţelele de conopidă, usturoiul şi ceapa. Se aşază compoziţia intr-o tavă şi se lasă puţin să se rumenească, la temperatura de 220 grade C. Se pune intr-o oală, se adaugă supă de pui, apă caldă, cimbru şi o frunză de dafin. Se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert o jumătate de oră. Se indepărtează frunza de dafin şi, cu ajutorul unui blender, se mixează compoziţia. Se adaugă smăntănă, sare şi piper.

Pentru a pregăti o supă-cremă de sparanghel, veţi pune la fiert partea superioară intr-un vas cu apă şi sare. Intr-o tigaie cu ulei de măsline se călesc ceapa şi prazul tocate, cartofii tăiaţi in sferturi, sparanghelul şi pătrunjelul tocat. Se condimentează după dorinţă. Se toarnă supă de pui (sau numai apă fiartă) şi se lasă un sfert de oră la inăbuşit. Se mixează cu un blender compoziţia şi se pune din nou pe foc. Nu se fierbe, ci doar se incălzeşte uşor.

Supă-cremă de mazăre

Ingrediente: 200 g mazăre, o jumătate de ţelină, o ceapă, un morcov, 200 g cartofi, o jumătate de legătură de pătrunjel, 250 ml smăntănă, sare, ulei de măsline, crutoane.

Preparare: Se incinge uleiul de măsline intr-o oală şi se călesc ceapa, morcovul, cartofii şi ţelina tăiate cubuleţe. Se adaugă boabele de mazăre şi se acoperă cu apă. Cănd legumele s-au inmuiat, se mixează cu un blender şi se adaugă smăntănă. Se amestecă foarte bine, apoi se condimentează cu sare şi piper. Se serveşte caldă, cu pătrunjel şi crutoane. Pentru un plus de aromă, se pot folosi şi felii de păine prăjită in cuptor, unse cu unt sau cu usturoi. In perioada postului, smăntăna se poate inlocui cu zeama in care au fiert legumele.

simona.chiriac@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: gastronomie