x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ctitoria unui sfănt romăn

0
18 Iul 2007 - 00:00

Deasupra uşii de la intrarea in Biserica "Sf. Nicolae" a Mănăstirii Brăncoveni, un guguştiuc işi hrăneşte puiul abia ieşit din găoace. "Guguştiucul, cănd căntă, spune de fapt «Duhul Sfănt»! E o credinţă populară… Noi, maicile, considerăm o binecuvăntare faptul că hulubul şi-a făcut cuibul chiar acolo", ne intămpină sora Andreea Niculae, muzeografa aşezămăntului monahal.

Deasupra uşii de la intrarea in Biserica "Sf. Nicolae" a Mănăstirii Brăncoveni, un guguştiuc işi hrăneşte puiul abia ieşit din găoace. "Guguştiucul, cănd căntă, spune de fapt «Duhul Sfănt»! E o credinţă populară… Noi, maicile, considerăm o binecuvăntare faptul că hulubul şi-a făcut cuibul chiar acolo", ne intămpină sora Andreea Niculae, muzeografa aşezămăntului monahal. O binecuvăntare s-a dovedit a fi şi scurtul răgaz in care am fost oaspeţii mănăstirii şi ai maicii stareţe Eufrosina Stanciu. "Mă găndesc la boierii şi voievozii din neamul Brăncovenilor şi parcă le simt prezenţa intre noi", mărturiseşte stareţa. "Cănd plec din mănăstire pentru scurt timp, abia aştept să mă intorc, să simt harul şi ocrotirea lor."

Â

Scurtă istorie a Brăncovenilor

Ansamblul arhitectural a fost de la inceput, din secolul al XVI-lea, nu doar un spaţiu dedicat rugăciunii, ci şi un loc de refugiu pentru boierii din familia Brăncoveanu. In anul 1570, bunica voievodului Matei Basarab, Jupăniţa Celea, a inălţat aici prima bisericuţă, din lemn, la care se rugau călugării şi schimnicii şi in jurul căreia avea să ia fiinţă mănăstirea. Ştim asta din alte surse, pentru că prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1583, cănd Mihnea Turcitu intăreşte mănăstirii daniile care i se făcuseră mai inainte.

Primele modificări de amploare avea să le facă nepotul Jupăniţei Celea. După legendă, Matei Basarab ar fi poposit in aceste locuri in anul 1634. "Suferea de o boală de piele: avea nişte bube pe măini, pe faţă şi pe picioare şi nu reuşea să le vindece. Intr-o dimineaţă, coborănd la mănăstire şi spălăndu-se cu apa izvorului, i-au căzut toate aceste bube…" Sora Andreea ne spune că atăt de mare a fost recunoştinţa voievodului, incăt curănd avea să refacă intreg ansamblul arhitectural. "Din vremea lui datează beciurile boltite - transformate azi in muzeu, pentru vestigiile bisericilor şi mănăstirilor dărămate din Bucureşti, de la Sf. Pantelimon, de la Sf. Spiridon-Vechi sau de la Mănăstirea Văcăreşti - , turnul clopotniţă, ca şi ingeniosul sistem de fortificaţii".

Liniştea unei mănăstiri voievodale

Cel de-al doilea voievod-ctitor al mănăstirii este Constantin Brăncoveanu, intrat, alături de intreaga sa familie, in galeria sfinţilor romăni. "Biserica mare, cu hramul «Sf. Nicolae», a fost inălţată de către acesta. A fost construită in doar nouă săptămăni. Pe locul vechii bisericuţe de lemn a Jupăniţei Celea, tot el ctitoreşte biserica-bolniţă, sfinţită in anul 1702. I se spune «bolniţă», pentru că aici se ţineau slujbele pentru «Sfăntul Maslu», făcute pentru invalizii de război, la care participau intotdeauna mai mulţi preoţi".

Biserica mare este construită in stil brăncovenesc. Pridvorul e susţinut de frumoase coloane din piatră. Se păstrează catapeteasma originală şi uşile de lemn de stejar, bogat ornamentate. Pictura murală datează din anii 1837-1842, iar restaurarea a fost incheiată in 1998. "Biserica-bolniţă" nu a fost restaurată niciodată. Pictura ei, despre care se ştie că a fost executată de mai mulţi meşteri de la şcoala de la Hurez, conduşi de grecul Constantinos, aminteşte, prin tonurile de brun-roşcat şi albastru-negru, de cele ale celebrului Părvu Mutu.

De la Popa Şapcă la sora lui Ceauşescu

După secularizarea averilor mănăstireşti de către Al.I. Cuza, mănăstirea avea să decadă. O vreme, avăndu-l drept curator pe Popa Şapcă, monahii au continuat să susţină viaţa duhovnicească aici, după care au părăsit locul, ducăndu-se la alte mănăstiri. Episcopul Vartolomeu Stănescu o reface, iar intre anii 1940-1959 aici s-a aflat o obşte de maici, pănă cănd decretul 410 dat de Gheorghiu-Dej avea să ducă la risipirea ei. Aşezămăntul este transformat in azil de bătrăni, iar bisericile sunt inchise. Surprinzător, eforturile pentru redeschiderea mănăstirii aveau să vină tot dinspre… nomenclatura comunistă. Elena Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu, a ajutat mai intăi la refacerea Mănăstirii Clocociov şi apoi la cea a Mănăstirii Brăncoveni.

Legenda heleşteului

Dintre atătea istorii, impănate cu date exacte, o legendă frumoasă işi face loc. Se spune că pe drumul dintre Dunăre şi Ocnele Mari (cunoscut şi drept Drumul Sării, căci pe aici se ducea sare către barje, de unde pleca in sus, pe fluviu, sau in aval, spre Marea Neagră), trecea in fiecare noapte Craiul Dunării spre iubita lui, care sălăşluia in munţi. Cum trupul său era făcut din bobiţe de rouă, craiul nu putea călători decăt noaptea. O dată a intărziat mai mult in braţele iubirii şi atunci l-au prins razele soarelui pe drum. Chiar pe locul mănăstirii, trupul lui s-a prelins in pămănt. Nemaiputăndu-se intrupa, el plănge şi azi după iubita lui, care-l aşteaptă in munţi, şi se zice că heleşteul din spatele mănăstirii izvorăşte din lacrimile lui neostoite.Â

Â

Reţetele Maicii Fevronia

Deşi au vite, oi şi păsări, măicuţele de la Brăncoveni nu ştiu gustul cărnii. Acestea se cresc exclusiv pentru lapte, lănă sau ouă (după caz). Căteva măicuţe sunt plecate cu stupii (nu se tem de albine, căci ştiu că inţepătura lor e leac) şi vin la mănăstire doar sămbăta sau duminica, la slujbă şi ca să se spovedească. Altele lucrează la grădină, căci acolo e baza alimentaţiei obştei (cănd e dezlegare, se mai scoate şi peşte din heleşteu). La bucătărie se face ascultare prin rotaţie, dar intotdeauna este acolo Maica Fevronia, care ştie toate tainele bucatelor mănăstireşti.

Cartofi cu ciuperci la cuptor

Se curăţă cartofii, se taie in lungime de mărimi potrivite, se spală, apoi se amestecă intr-un vas mai mare cu ciupercile şi condimentele.

Amestecul se pune intr-o tavă şi apoi se adaugă jumătate de pahar de ulei. Se pune apă căt cuprinde şi jumătate de pahar de vin alb. Se dă la cuptor. Cănd sunt aproape fierţi, se dizolvă trei linguri de bulion intr-o cană de apă şi se toarnă peste cartofi. Se pune şi usturoi şi se dă din nou la cuptor. Cănd sunt gata, se scot din cuptor, punăndu-se pe deasupra pătrunjel tocat.Â

Păstrăv cu smăntănă

Se curăţă păstrăvul, se porţionează, se sărează după gust, se prăjeşte in ulei pe o parte, după care se scoate, se pune intr-o tavă, se adaugă smăntăna şi se dă la cuptor. Se lasă 15 minute la foc mic, apoi se scoate.

Ciorbă de perişoare de peşte

 Se toacă mărunt ceapa şi morcovul şi se pun la fiert. Se scot oasele peştelui (macrou), se dă prin robot sau maşina de tocat. La 10 kg pastă de peşte se adaugă 500 g orez. Se amestecă şi se pun condimente după gust. După ce au fiert morcovul şi ceapa, se toarnă borşul după gust, se dă intr-un clocot, după care se pun perişoarele şi se fierb. La urmă, după ce au fiert, se adaugă leuşteanul şi pătrunjelul tocate mărunt.

Citeşte mai multe despre:   cănd,   mănăstirii,   popasuri monahale

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici
Galerie Foto Zi încãrcatã de emoţie ieri în platoul Antena Group, de unde a fost transmis în direct, simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, teledonul Români...
Serviciul de email marketing furnizat de