x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu ochii pe cireşe sau povestea trufandalelor de mai

0
Autor: Veronica Bectas 19 Mai 2012 - 21:00
Cu ochii pe cireşe sau povestea trufandalelor de mai
Ah! Primavara asta! Noi, copiii, o asteptam nerabdatori si plini de pofte de trufandale. Nu mai vorbesc despre mamele si bunicile noastre, care se intreceau in a ne gati tot felul de mancaruri din verzituri. E drept ca o mare parte dintre noi nu ne prea inghesuiam la urzici, stevie, leurda si pricajitul de spanac abia rasarit si inghesuit in cratite. Cam pe la mijlocul lunii mai eram deja ghiftuiti cu verzituri, si gradinile din curtile gospodarilor aveau rarite rasadurile de ceapa si usturoi verde din care se facusera minunile de stufaturi de Pasti.

Tot atunci si la scoala, activitatea de dirigentie si orele de gospodarie le cam faceam in gradina scolii unde trebuia sa rarim legumele plantate in loturi lungi si inguste, ca mormintele. Ne imbracam "de scandal", cum zicea Doamna-de-Sport si porneam organizat-gramada pe portita de la gradina scolii. Aici, inarmati cu sapaligi incercam sa taiem buruienile care napadeau firavele fire de ceapa si usturoi, plantate prea tarziu fata de cele din gradinile noastre, si scoteam o parte dintre ele pentru ca acelea ramase sa se poata dezvolta bine. Cele mai firave erau condamnate la moarte prin "halire", cum zicea unul dintre colegii mei, de catre familia lui Baba Neta, omul de serviciu al scolii. Ca un facut, in aceasta perioada nimeni nu facea escalada gardului ce despartea scoala de strada vecina, pentru ca la nici cinci metri de gard, in gradina se aflau doi ciresi batrani, care faceau fructe tocmai acum in perioada lunii mai. Crede cineva ca cei care studiau indeaproape stadiul de dezvoltare a cireselor din gradina scolii nu aveau acasa cel putin un cires in curte? Nici vorba! Toate curtile aveau cate un cires, un cais, un nuc, trei-patru pruni, unul-doi duzi si nelipsitii salcami. In fiecare curte, cat de mica, erau un pom si un salcam. Asa era obiceiul. Dar… erau ciresele de acasa mai gustoase si mai atragatoare ca acelea din gradina scolii? Nu. Nici o cireasa nu ramanea necercetata! De la copiii lui Baba Neta pana la ultimul scolar ce locuia in zona, toti le supravegheau, le visau noaptea. La mijlocul lunii mai, fructele erau mari cat o bomboana mentolata de la pravalia lui Nea Nicu Prisaceanu, verzulii spre alb, ba chiar si cu ceva roz-timid, semete in varful coditelor verzi si lungi, codite care aveau si ele partea lor de importanta la cules. Din zi in zi cresteau ciresele si se guguloiau de mai mare dragul.

Intr-o zi, pe cand terminasem orele, Gigi, un coleg de-al meu, a venit langa mine si mi-a soptit: "Ia uite aici! Nu te apleca! Stai dreapta, sa nu ne vada astia!". Si, mi-a aratat, largind cat putea buzunarul uniformei, o cireasa! Pe fundul buzunarului avea o cireasa alburie-roz, cu codita si un rest de petale uscate! "Am luat-o pentru tine! Sa nu spui! Am fost aseara in gradina. N-am luat decat doua, nu sunt prea coapte." I-am multumit, am luat cireasa si am varat-o repede in buzunarul de la uniforma.
Cand am ajuns acasa, napadita de sentimente ciudate, am ascuns cireasa in penar. Nu puteam s-o mananc! Inainte de culcare am scos-o din penar, am tinut-o in causul palmei si am incalzit-o ca pe un pui de gaina. Aveam impresia ca pulseaza ca o inima. Am desfacut palma si parca se uita la mine cu ochisori de… cireasa-de-mai, stralucitori, vioi si limpezi. Nu, nu puteam s-o mananc! Am mangaiat-o si am pus-o la loc in penar.

Toata noaptea am avut cosmaruri. Am visat cum se catara Gigi prin ciresi si pe gardul scolii ba si pe Baba Neta care-l alerga cu echerul. Adica matura lui, cu coada, pe care o botezasem noi echer. Baba Neta ba il ameninta pe Gigi cu echerul, ba matura de zor o multime de cirese ca a mea, imprastiate prin curtea scolii. Ba, aveam la urechi cercei din buchetele de cirese si Baba Neta se repezea sa mi le smulga.

M-am trezit dimineata lac de apa. Mi-am facut lectiile cu gandul aiurea. La pranz, dupa ce-am mancat, mi-am luat ghiozdanul si am dat sa ies pe usa. Bunica m-a chemat in bucatarie. Mi-a dat o punga de hartie si mi-a zis: "Ia! Sa le dai si la copii! Ale noastre se coc pe la sfarsitul lunii, anul asta! Vezi, sa nu faceti taraboi in clasa! A venit Vasile de la Severin si a adus un cos. La ei s-au copt deja! O sa fac si o prajitura. Hai! Gata!" Si m-a impins in curte. Imediat am desfacut punga. Cirese, unele bine coapte, altele mai putin, se inghesuiau in ea. Am bagat-o in ghiozdan, umflandu-l. Am zburat pana la scoala. De cum am intrat in clasa am scos punga si am impartit ciresele, care au disparut ca un vis. Eh! Ce vis? Visul nostru era gradina scolii… ciresii… ciresele… ciresele…


Retete
Placinta rapida cu spanac
● Ingrediente: 2 franzele feliate, 1 kg spanac (congelat), 2 cepe albe, 500 ml lapte, 5 catei de usturoi, 100 g cascaval, o legatura de marar, sare, piper, ulei si faina pentru tapetat tava.
● Preparare: Se incinge cuptorul. Se curata si se spala spanacul, apoi se opareste 10 minute in apa clocotita cu putina sare. Se scurge bine si se lasa la rece, apoi se toaca. Usturoiul se zdrobeste, ceapa se taie fideluta si se inabusa in putin ulei, apoi se adauga spanacul, usturoiul, sare si piper. Feliile de franzela se inmoaie repede, pe rand in lapte si se monteaza cat mai inghesuit in tava unsa si tapetata cu faina. Se toarna spanacul, se niveleaza bine si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 20 de minute, apoi se scoate si se rade deasupra cascaval. Cand cascavalul s-a rumenit usor, se scoate tava si se presara un nor de marar tocat fin. Se serveste calduta, dar si rece. Spanacul congelat se pregateste mai repede si mai usor.

Prajitura cu cirese
● Ingrediente: 2,5 cana faina, 1 cana zahar (fructoza pentru diabetici), 1 lingurita bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 1/2 cana ulei, 1/2 cana lapte, 1 ou, esenta de vanilie, 1 kg de cirese (capsuni).
● Preparare: intr-un castron mare se pune faina, se presara zaharul (fructoza), bicarbonatul si sarea. Se face loc in mijloc si se toarna uleiul, laptele, oul si esenta de vanilie. Se sparge galbenusul si se agita putin oul, apoi se amesteca bine pana se incorporeaza toata faina. In compozitie se adauga fructele (fara samburi), se amesteca si se monteaza in tava de tarta, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, se presara putin zahar (nu si pentru diabetici) si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute, apoi, cu paiul, se incearca daca sunt coapte. Cand sunt caldute se taie dupa dorinta, se pot pudra cu zahar sau se pot glazura cu ciocolata sau cu un sos de fructe.


Varza noua
● Ingrediente: 2 verze potrivite, 2 cepe, 3 linguri ulei, o legatura de marar, 5 catei de usturoi, sare, piper pisat, 10 boabe de piper, 500 ml bors, o lingura de bulion.
● Preparare: Se curata si se taie fideluta ceapa, apoi se pune intr-o cratita in care gatim varza, in ulei, la inabusit, cu putina sare. Se taie fideluta varza si se pune, cate putina, peste ceapa, amestecand mereu cat sa se inmoaie si sa intre toata in cratita. Se pun boabele de piper, jumatate din cantitatea de bors, bulionul si putina sare, se amesteca si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Se amesteca din cand in cand, se adauga restul de bors dupa gust, se adauga putina apa fierbinte, daca a scazut prea mult si cand varza este bine fiarta se adauga usturoiul pisat, se drege se sare si piper, apoi se presara mararul, se pune un capac si se opreste focul. Se serveste cu mamaliguta si carnati sau ca garnitura.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Anamaria Prodan, imagini inedite în Milano. „E prima oarã când fac asta!”

Anamaria Prodan, imagini inedite în Milano. „E prima oarã când fac asta!”
Galerie Foto Duminicã, 1 martie, de la 19:45, la Antena Stars, în cadrul reality show-ului Prodanca şi Reghe. Preţul succesului, telespectatorii vor putea urmãri imagini inedite cu Anamaria la Milano şi Firenze, unde aceasta a ...

Mihai Bendeac a plâns la finalul unui număr de la iUmor: “Mi-a plăcut foarte mult, dar nu pot să vorbesc acum”

Mihai Bendeac a plâns la finalul unui număr de la iUmor:  “Mi-a plăcut foarte mult, dar nu pot să vorbesc acum”
Galerie Foto Adrian Stoica, concurentul român stabilit în Italia de 23 de ani, a reușit ca la sfârșitul momentului său de pe scena iUmor din ediția a doua să îi facă pe Mihai Bendeac și pe Dan Badea să...

Vedetele Asia Express se întrec într-un concurs de miss: ”Era ca un latino lover, toate fetele au leșinat”

Vedetele Asia Express se întrec într-un concurs de miss:  ”Era ca un latino lover, toate fetele au leșinat”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, cele 8 perechi de vedete rămase în cursa celui mai dur reality show vor continua traseul Asia Express pe Drumul Comorilor, în cea de-a treia etapă din Filipine. Plecarea în cursă va...

(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României

(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României
Galerie Foto România încă mai are genii. O cercetătoare din Oradea, Simona Bișboacă, seamănă izbitor cu celebra Ana Aslan. Nu fizic, ci prin ceea ce descoperă. Are invenții și premii internaționale, pentru...

5 moduri de a reduce stresul financiar

Stresul este considerat de Organizația Internațională a Muncii ca principala boală a secolului 21. O componentă importantă a acestuia o reprezintă stresul financiar, pentru că relația pe care o avem cu banii...

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate
Galerie Foto             Pe 8 martie, postul de televiziune Happy Channel împlineşte patru ani de când a intrat pe piaţa televiziunilor dedicate femeilor, patru ani de...

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial
Prinţul Harry a participat la Edinburgh, la unul dintre ultimele sale evenimente oficiale în Marea Britanie în calitate de membru senior activ al familiei regale. Înainte de a urca pe scenă pentru a ține un di...

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special: “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special:  “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”
Cel mai așteptat show de umor continuă sâmbătă, 29 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1. George Tănase va deschide cea de-a doua ediție iUmor și este pregătit să stea iar față în față cu Delia, Cheloo...

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor Emisiunea, lider detaşat de audienţã

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor  Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Marți seară, cursa pentru ultima șansă din cea de-a doua etapă din Filipine a oprit drumul unei echipe în competiția Asia Express - Drumul Comorilor. Soarta lui Nico și a fiicei sale, Andra, a depins de culoarea ...

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan
Despărțirea dintre cântăreața Andreea Bălan și soțul său, George Burcea, suscită interesul fanilor, colegilor și prietenilor, mai ales după ultimele dezvăluiri privind dependența lui de droguri. Cuplul...

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro
Galerie Foto Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, este scos la licitație. Briliantul de circa 8,59 carate este estimat între 45.000 și 65.000 de euro și este expus la Palatul...

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Cursa de pe Drumul Comorilor a continuat luni seară la Antena 1 cu un traseu lung care a avut ca ultim punct de oprire Manila. După o zi plină de provocări și momente tensionate, cea de-a doua imunitate a etapei a f...

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay
DeSpeak firu-n patru este proiectul pe care Speak și Ștefania l-au dezvoltat împreună cu AntenaPlay, ca urmare a participării lor în cadrul celui de-al treilea sezon Asia Express. Fiecare episod al show-ului este...

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său
Văduva celebrului baschetbalist american Kobe Bryant, care s-a părbușit cu elicopterul luna trecută în California, l-a acționat în judecată pe proprietarul aparatului de zbor, potrivit The Guardian. În a...

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști
Industria ospitalității are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de Coronavirus, care deja se profileză, după ce Italia a luat măsuri drastice, duminică. Agențiile de turism au anunțat că nu le pot da...
Serviciul de email marketing furnizat de