x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu ochii pe cireşe sau povestea trufandalelor de mai

0
Autor: Veronica Bectas 19 Mai 2012 - 21:00
Cu ochii pe cireşe sau povestea trufandalelor de mai
Ah! Primavara asta! Noi, copiii, o asteptam nerabdatori si plini de pofte de trufandale. Nu mai vorbesc despre mamele si bunicile noastre, care se intreceau in a ne gati tot felul de mancaruri din verzituri. E drept ca o mare parte dintre noi nu ne prea inghesuiam la urzici, stevie, leurda si pricajitul de spanac abia rasarit si inghesuit in cratite. Cam pe la mijlocul lunii mai eram deja ghiftuiti cu verzituri, si gradinile din curtile gospodarilor aveau rarite rasadurile de ceapa si usturoi verde din care se facusera minunile de stufaturi de Pasti.

Tot atunci si la scoala, activitatea de dirigentie si orele de gospodarie le cam faceam in gradina scolii unde trebuia sa rarim legumele plantate in loturi lungi si inguste, ca mormintele. Ne imbracam "de scandal", cum zicea Doamna-de-Sport si porneam organizat-gramada pe portita de la gradina scolii. Aici, inarmati cu sapaligi incercam sa taiem buruienile care napadeau firavele fire de ceapa si usturoi, plantate prea tarziu fata de cele din gradinile noastre, si scoteam o parte dintre ele pentru ca acelea ramase sa se poata dezvolta bine. Cele mai firave erau condamnate la moarte prin "halire", cum zicea unul dintre colegii mei, de catre familia lui Baba Neta, omul de serviciu al scolii. Ca un facut, in aceasta perioada nimeni nu facea escalada gardului ce despartea scoala de strada vecina, pentru ca la nici cinci metri de gard, in gradina se aflau doi ciresi batrani, care faceau fructe tocmai acum in perioada lunii mai. Crede cineva ca cei care studiau indeaproape stadiul de dezvoltare a cireselor din gradina scolii nu aveau acasa cel putin un cires in curte? Nici vorba! Toate curtile aveau cate un cires, un cais, un nuc, trei-patru pruni, unul-doi duzi si nelipsitii salcami. In fiecare curte, cat de mica, erau un pom si un salcam. Asa era obiceiul. Dar… erau ciresele de acasa mai gustoase si mai atragatoare ca acelea din gradina scolii? Nu. Nici o cireasa nu ramanea necercetata! De la copiii lui Baba Neta pana la ultimul scolar ce locuia in zona, toti le supravegheau, le visau noaptea. La mijlocul lunii mai, fructele erau mari cat o bomboana mentolata de la pravalia lui Nea Nicu Prisaceanu, verzulii spre alb, ba chiar si cu ceva roz-timid, semete in varful coditelor verzi si lungi, codite care aveau si ele partea lor de importanta la cules. Din zi in zi cresteau ciresele si se guguloiau de mai mare dragul.

Intr-o zi, pe cand terminasem orele, Gigi, un coleg de-al meu, a venit langa mine si mi-a soptit: "Ia uite aici! Nu te apleca! Stai dreapta, sa nu ne vada astia!". Si, mi-a aratat, largind cat putea buzunarul uniformei, o cireasa! Pe fundul buzunarului avea o cireasa alburie-roz, cu codita si un rest de petale uscate! "Am luat-o pentru tine! Sa nu spui! Am fost aseara in gradina. N-am luat decat doua, nu sunt prea coapte." I-am multumit, am luat cireasa si am varat-o repede in buzunarul de la uniforma.
Cand am ajuns acasa, napadita de sentimente ciudate, am ascuns cireasa in penar. Nu puteam s-o mananc! Inainte de culcare am scos-o din penar, am tinut-o in causul palmei si am incalzit-o ca pe un pui de gaina. Aveam impresia ca pulseaza ca o inima. Am desfacut palma si parca se uita la mine cu ochisori de… cireasa-de-mai, stralucitori, vioi si limpezi. Nu, nu puteam s-o mananc! Am mangaiat-o si am pus-o la loc in penar.

Toata noaptea am avut cosmaruri. Am visat cum se catara Gigi prin ciresi si pe gardul scolii ba si pe Baba Neta care-l alerga cu echerul. Adica matura lui, cu coada, pe care o botezasem noi echer. Baba Neta ba il ameninta pe Gigi cu echerul, ba matura de zor o multime de cirese ca a mea, imprastiate prin curtea scolii. Ba, aveam la urechi cercei din buchetele de cirese si Baba Neta se repezea sa mi le smulga.

M-am trezit dimineata lac de apa. Mi-am facut lectiile cu gandul aiurea. La pranz, dupa ce-am mancat, mi-am luat ghiozdanul si am dat sa ies pe usa. Bunica m-a chemat in bucatarie. Mi-a dat o punga de hartie si mi-a zis: "Ia! Sa le dai si la copii! Ale noastre se coc pe la sfarsitul lunii, anul asta! Vezi, sa nu faceti taraboi in clasa! A venit Vasile de la Severin si a adus un cos. La ei s-au copt deja! O sa fac si o prajitura. Hai! Gata!" Si m-a impins in curte. Imediat am desfacut punga. Cirese, unele bine coapte, altele mai putin, se inghesuiau in ea. Am bagat-o in ghiozdan, umflandu-l. Am zburat pana la scoala. De cum am intrat in clasa am scos punga si am impartit ciresele, care au disparut ca un vis. Eh! Ce vis? Visul nostru era gradina scolii… ciresii… ciresele… ciresele…


Retete
Placinta rapida cu spanac
● Ingrediente: 2 franzele feliate, 1 kg spanac (congelat), 2 cepe albe, 500 ml lapte, 5 catei de usturoi, 100 g cascaval, o legatura de marar, sare, piper, ulei si faina pentru tapetat tava.
● Preparare: Se incinge cuptorul. Se curata si se spala spanacul, apoi se opareste 10 minute in apa clocotita cu putina sare. Se scurge bine si se lasa la rece, apoi se toaca. Usturoiul se zdrobeste, ceapa se taie fideluta si se inabusa in putin ulei, apoi se adauga spanacul, usturoiul, sare si piper. Feliile de franzela se inmoaie repede, pe rand in lapte si se monteaza cat mai inghesuit in tava unsa si tapetata cu faina. Se toarna spanacul, se niveleaza bine si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 20 de minute, apoi se scoate si se rade deasupra cascaval. Cand cascavalul s-a rumenit usor, se scoate tava si se presara un nor de marar tocat fin. Se serveste calduta, dar si rece. Spanacul congelat se pregateste mai repede si mai usor.

Prajitura cu cirese
● Ingrediente: 2,5 cana faina, 1 cana zahar (fructoza pentru diabetici), 1 lingurita bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 1/2 cana ulei, 1/2 cana lapte, 1 ou, esenta de vanilie, 1 kg de cirese (capsuni).
● Preparare: intr-un castron mare se pune faina, se presara zaharul (fructoza), bicarbonatul si sarea. Se face loc in mijloc si se toarna uleiul, laptele, oul si esenta de vanilie. Se sparge galbenusul si se agita putin oul, apoi se amesteca bine pana se incorporeaza toata faina. In compozitie se adauga fructele (fara samburi), se amesteca si se monteaza in tava de tarta, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, se presara putin zahar (nu si pentru diabetici) si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute, apoi, cu paiul, se incearca daca sunt coapte. Cand sunt caldute se taie dupa dorinta, se pot pudra cu zahar sau se pot glazura cu ciocolata sau cu un sos de fructe.


Varza noua
● Ingrediente: 2 verze potrivite, 2 cepe, 3 linguri ulei, o legatura de marar, 5 catei de usturoi, sare, piper pisat, 10 boabe de piper, 500 ml bors, o lingura de bulion.
● Preparare: Se curata si se taie fideluta ceapa, apoi se pune intr-o cratita in care gatim varza, in ulei, la inabusit, cu putina sare. Se taie fideluta varza si se pune, cate putina, peste ceapa, amestecand mereu cat sa se inmoaie si sa intre toata in cratita. Se pun boabele de piper, jumatate din cantitatea de bors, bulionul si putina sare, se amesteca si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Se amesteca din cand in cand, se adauga restul de bors dupa gust, se adauga putina apa fierbinte, daca a scazut prea mult si cand varza este bine fiarta se adauga usturoiul pisat, se drege se sare si piper, apoi se presara mararul, se pune un capac si se opreste focul. Se serveste cu mamaliguta si carnati sau ca garnitura.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nominalizări la New York Festivals pentru Antena 3

Nominalizări la New York Festivals pentru Antena 3
Postul de televiziune Antena 3 a fost nominalizat din nou la New York Festivals World’s Best Television & Film. Emisiunea „Sinteza Zilei” are o nominalizare, emisiunea „În premieră” are șase nominaliz...

Reţeta zilei: Papricaş de ciuperci

Reţeta zilei: Papricaş de ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci champignon, 1 ceapă, 1 lingură boia dulce, 3 linguri rase, făină, 3 linguri smântână, 1 lingură suc de lămâie, ¼ legături pătrunjel, câteva fire mărar, 2-3 linguri ulei, sare...

Fosta soţie a lui Michael Jackson recunoaşte că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator anonim

Fosta soţie a lui Michael Jackson recunoaşte că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator anonim
Debbie Rowe, fosta soţie a lui Michael Jackson, a recunoscut că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator anonim. Debbie este mama lui Prince şi Paris, care au fost concepuţi prin inseminare artificială,...

Echipele se reconfigurează în Asia Express- Drumul Elefantului

Echipele se reconfigurează în Asia Express- Drumul Elefantului
Ediția de luni seară a celui mai dur reality-show, Asia Express- Drumul Elefantului, difuzată de Antena 1 de la ora 20:00, vine cu o surpriză pentru cele cinci cupluri rămase în cursă. Ruby și Robert vor fi doar...

Florin Siriac, preferatul publicului în cea de-a patra ediție iUmor

Florin Siriac, preferatul publicului în cea de-a patra ediție iUmor
Florin Siriac, un bârlădean care a urcat pentru prima dată pe o scenă la iUmor este preferatul publicului și cel care a primit cele mai multe voturi în aplicație în cea de-a patra ediție iUmor, care a fost...

Un ventilator de baie performant de la JulienExpert.ro

Un ventilator de baie performant de la JulienExpert.ro
Galerie Foto Inainte de a pleca in concedii, turistii privesc cu atentie fotografiile de pe site-urile hotelurilor sau ale pensiunilor, pentru a fi siguri ca alegerile lor sunt bune. In plus, citesc cu atentie recenziile date de...

Asia Express - Drumul Elefantului, lider detașat de piață: Ruby și Robert au câștigat imunitatea a doua oară consecutiv

Asia Express - Drumul Elefantului, lider detașat de piață:  Ruby și Robert au câștigat imunitatea a doua oară consecutiv
Galerie Foto Ediția de duminică seară a celui mai dur reality-show, Asia Express- Drumul Elefantului, a stat sub semnul regalității. Concurenții au parcurs un traseu de 86 de kilometri și au avut de îndeplinit misiuni care ț...

Festivalul Nowruz: Muzică şi dansuri tradiţionale, demonstraţii meşteşugăreşti, duminică, la Muzeul Satului

Festivalul Nowruz: Muzică şi dansuri tradiţionale, demonstraţii meşteşugăreşti, duminică, la Muzeul Satului
Momente de muzică şi dans tradiţionale iraniene, turkmene şi kazahe, demonstraţii meşteşugăreşti şi degustări de mâncăruri specifice sunt programate, duminică, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie...

Rețeta zilei: Cod cu sos alb la cuptor

Rețeta zilei: Cod cu sos alb la cuptor
Ingrediente 2 bucăţi de cod, 2 cepe mari, ulei de măsline, 3 căni de lapte, foi de dafin, piper, sare, 1 cutie de sos bechamel, 1/2 cutie smântână dulce, 150 g caşcaval răzuit, brânză parmezan răzuită,...

Valentin Butnaru, apariție surpriză în Asia Express- Drumul Elefantului

Valentin Butnaru, apariție surpriză în  Asia Express- Drumul Elefantului
Galerie Foto Începutul celei de-a șasea etape din Asia Express - Drumul Elefantului, difuzată de Antena 1 duminică, de la ora 20:00, vine cu o surpriză pentru cele șase echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, dar...

Zina Dumitrescu, interviu emoționant la “Refresh by Oana Turcu”

Zina Dumitrescu, interviu emoționant la “Refresh by Oana Turcu”
În vârstă de 82 de ani, celebra creatoare de modă Zina Dumitrescu este invitata Oanei Turcu astãzi, de la 15.45, la “Refresh by Oana Turcu”, la Antena Stars. Aflată la un azil pentru vârstnici, unde...

Al patrulea episod „iUmor”, lider incontestabil de audienţã.  Poveștile lui Florin Siriac l-au făcut pe Dan Badea să plângă și pe Mihai Bendeac să aplaude

Al patrulea episod „iUmor”, lider incontestabil de audienţã.  Poveștile lui Florin Siriac l-au făcut pe Dan Badea să plângă și pe Mihai Bendeac să aplaude
Galerie Foto Cel de-al patrulea episod iUmor, difuzat asearã, în intervalul 20:00 – 22:56, la Antena 1, a fost lider detaşat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întregului public...

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume
Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate....

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
 Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

Ioana Șulea, eliminată din Ultimul Trib înaintea semifinalei

Ioana Șulea, eliminată din Ultimul Trib înaintea semifinalei
Galerie Foto În vârstă de 22 de ani, Ioana Șulea, cea mai tânără și ultima femeie rămasă în Ultimul Trib, a fost eliminată seara trecută, într-o nouă ediție a emisiunii, la Antena 1. Ioana Șulea, Sorin Brotnei,...
Serviciul de email marketing furnizat de