x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Culoare in farfurie

Culoare in farfurie

de Cristina Andreea Catana    |    14 Iun 2005   •   00:00
Culoare in farfurie

Soare, plaja si multe fete frumoase. Dupa ultimele cercetari, cam opt femei la un barbat. Dar ce mananca ele ca sa se intretina? Vom face un drum pana in Brazilia.

Bucataria braziliana a adunat in ea cultura tuturor celor care au trecut pe teritoriul acestei tari.

Brazilienii au preluat de la bastinasii indieni multe dintre ingredientele devenite astazi traditionale: fulgi de porumb, cartofi dulci, diferite radacini, inimi de palmier, multe specii de peste, dar si modalitatile de conservare a carnii prin uscare si afumare. Dar, la randul lor, si brazilienii le-au impartasit celor care au venit sa ii cucereasca traditiile lor culinare. Portughezii au invatat secretele cafelei, ale uscarii fructelor. Cea mai mare influenta asupra artei culinare braziliene au avut-o sclavii din Africa de Nord. Ardeiul iute si laptele de nuca de cocos sunt doar cateva ingrediente care au venit in Brazilia din Africa si au fost atat de indragite de locuitori, incat au ramas aici.

TRADITII. Cea mai importanta masa a brazilienilor este pranzul - almoco - sevit intre orele 11:30 si 15:00. Cina - jantar - poate fi servita in intervalul 7:00-11:00 seara. Brazilienilor din marile metropole le place sa manance la ore foarte inaintate, asta si din cauza ritmului trepidant cu care se desfasoara viata in Brazilia. O caracteristica a preparatelor braziliene este prezenta culorilor foarte aprinse. Reprezentativ este feijoada. Se serveste in fiecare duminica si este un fel de salata din carne de porc prajita foarte putin, carnati si fasole neagra, alaturi de care se mai adauga orez fiert si cateva felii de portocala. Chiar daca este doar o salata, acest fel traditional este foarte consistent. De altfel, brazilienii sunt recunoscuti pentru portiile uriase de mancare pe care le servesc. Si asta mai ales la pranz, pentru ca cina este mult mai usoara. Toate mesele se incheie cu o bautura spirtoasa traditionala: cachaca.

×
Subiecte în articol: gastronomie