x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Cultivaţi-vă valorile!"

"Cultivaţi-vă valorile!"

13 Iun 2007   •   00:00

In 1990 a venit pentru prima dată in Romănia. Nu avea prea multe cuvinte de laudă despre ceea ce a găsit aici şi nici despre vinurile pe care le-a degustat. "Puneau prea mult zahăr in ele sau erau prea acre. Nu aveaţi ce să faceţi cu ele!" După 17 ani de la prima vizită, părerea marelui degustător de vinuri John Salvi s-a schimbat. "Cu vinurile pe care le faceţi acum puteţi ieşi in lume şi este foarte important să cultivaţi soiurile autohtone.

In 1990 a venit pentru prima dată in Romănia. Nu avea prea multe cuvinte de laudă despre ceea ce a găsit aici şi nici despre vinurile pe care le-a degustat. "Puneau prea mult zahăr in ele sau erau prea acre. Nu aveaţi ce să faceţi cu ele!" După 17 ani de la prima vizită, părerea marelui degustător de vinuri John Salvi s-a schimbat. "Cu vinurile pe care le faceţi acum puteţi ieşi in lume şi este foarte important să cultivaţi soiurile autohtone. Merlotul şi Cabernetul de aici nu or să fie mai bune decăt ale francezilor!", mi-a spus degustătorul la un pahar de Mustoasă de Măderat.

Potenţial uriaş pentru vinurile romăneşti

John Salvi crede că Romănia are un potenţial extraordinar pentru producerea unor vinuri de calitate. Avem avantajul pămăntului şi al tradiţiei in viniviticultură. "Acum mai mult ca oricănd, in contextul globalizării, Romănia trebuie să mizeze pe valorile autohtone. Pe piaţa vinurilor au pătruns sud-americanii şi neo-zeelandezii, care vin cu produse bune, la preţuri accesibile", explică Salvi principiile după care ar trebui să funcţioneze piaţa vinurilor din Romănia. Mai mult, el spune că secretul succesului acestor ţări este chiar cultivarea soiurilor autohtone şi producerea de vinuri care nu se mai găsesc in nici o altă parte a lumii.

Expertul in vinuri a colindat toată lumea şi a degustat poate sute de sortimente de vinuri. I-a rămas in minte Feteasca noastră, despre care vorbeşte cu respect. Spune că este unul dintre vinurile bune ale lumii, care poate concura cu brio la orice concurs internaţional de profil.

Oenolog

John Salvi şi-a inceput cariera de oenolog la celebra universitate din Bordeaux, in urmă cu 35 de ani. De-a lungul timpului, acesta a văndut, a produs şi a degustat vin cu toată dragostea pe care această licoare nobilă o cere. A fost invitat la cele mai mari concursuri de vinuri din lume pentru a juriza. Publică articole in reviste de specialitate, redactează ghiduri de călătorie pentru zonele viniviticole ale lumii, uneori fiind chiar ghid. Pentru că vinul merge cel mai bine cu o măncare deosebită, John Salvi este membru al Institutului Francez de Gastronomie. Este afiliat la majoritatea asociaţiilor viniviticole din Europa. Pentru toate acestea a primit cea mai mare distincţie care poate fi obţinută de cineva in acest domeniu: Master of Wine.

×
Subiecte în articol: reporter in vie