x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum alegem vinul potrivit pentru masa de Paşte

Cum alegem vinul potrivit pentru masa de Paşte

03 Apr 2018   •   17:04
Cum alegem vinul potrivit pentru masa de Paşte

Alegerea vinului este întotdeauna o provocare, indiferent că pregătim o masă festivă sau o simplă cină în familie.Vinul poate ruina ore întregi de trudă în bucătărie, dacă nu este ales în ton cu preparatele de pe masă sau poate salva reputaţia unei gospodine, în cazul în care gustul acestuia este mult superior bucatelor din farfurie. Şi pentru că tot ne aflăm la câteva zile distanţă de Sărbătorile Pascale, iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont atunci când plecaţi în căutarea băuturilor potrivite pentru mesele zilelor următoare!

 

 

„Preparatele din carne de miel merg foarte bine asociate cu vinuri roşii catifelate, cu arome de fructe si aciditate ridicată). Pe de alta parte, la masa pe care predomină carnea de porc, trebuie sa asezam un vin roşu. Preparatele din carne de vită merg foarte bine asociate tot cu vinuri roşii corpolente, tari. In schimb, recomand ca preparatele din carne de pasăre sa fie asociate cu vinuri albe seci. La desert merge de minune vinul spumant sau vinurile cu arome de fructe, cu aciditate medie”, declara specialistul Livia Gîrboiu.

 

“Vinul potrivit evidenţiază mâncarea şi, în acelaşi timp, ceea ce avem în farfurie subliniază o calitate a vinului. Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi, cât mai naturale şi eventual raw vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aş putea recomanda sortimentele fresh, proaspete, nematurate. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, completeaza specialistul.

 

 

Spune-mi ce pui pe masă, ca să-ţi spun ce vin să alegi!

 

  • La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze.

 

  • Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară.

 

  • La servirea brânzeturilor se continuă cu vinul de la preparatul de bază, în principiu roşu, iar excepţie ar fi la servirea unor sortimente de brânză cum ar fi telemeaua de oi, la care se serveşte vinuri roze sau albe.

 

  • La servirea deserturilor se recomandă vinurile dulci, licioroase, semidulci, parfumate.

 

  • Carnea de vită, miel, rata, iepure şi peşte gras ca somonul, tonul, peştele spadă, butterfish sunt cele mai potivite pentru a degusta un vin roşu, greu, bogat în arome şi aspru.

 

  • Un deliciu devine şi desertul unde puteţi să vă delectaţi cu prăjituri bogate în ciocolată şi fructe de pădure. Trebuie doar să-ţi doreşti o gură de vin roşu catifelat, cu arome profunde de vanilie lângă fiecare liguriţă dintr-un sufleu cu ciocolată.

 

  • Vinul spumant roze sau vinul roze se poate asorta cu preparate culinare mai grele: găteli din carne de raţă, purceluş de lapte, peşte gras sau scoici şi brânzeturi proaspete din lapte de capră sau oaie, pizza, mâncare chinezească şi thailandeză.

 

×
Subiecte în articol: masa de paste