x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum ar fi sa ai poza ta pe tort?

Cum ar fi sa ai poza ta pe tort?

29 Iul 2004   •   00:00

Daca vreti sa faceti un cadou deosebit vreunui prieten, va dam o sugestie: tortul imprimat cu poza. Mai mult decat atat, puteti face trucaje care cu siguranta vor starni hohote de ras.

OANA ANTONESCU

Metoda de imprimare a unei fotografii pe torturi e relativ recenta in Romania: dateaza din 1999 si a fost adusa de trei oameni care au gasit ideea pe Internet si au comandat din Filipine aparatura necesara. Cererile nu sunt foarte multe si vin in general de la companii mari, care fac promotii produselor lor. Si vedetelor li se fac astfel de cadouri. Mircea Badea a primit un tort imprimat cu figura lui si inscriptia: "Bucurati-va, doar astazi ma puteti manca!". Natalia Oreiro, venita in vizita in Romania, a avut si ea surpriza placuta de a primi intr-o emisiune in direct un astfel de tort. Dintre toate comenzile, Radu Tudorache, manager la Photocake, isi aminteste cu placere de reactia unei femei careia fiul a vrut sa-i faca o surpriza. Cand si-a vazut chipul desenat pe tort, a izbucnit in plans. Baietii comanda si ei pentru prietenele lor astfel de torturi: aleg de pe Internet o fotografie cu o fata frumoasa si cer sa-i decupeze capul si sa-l inlocuiasca cu cel al prietenei.

MANOPERA. Pentru a imprima o fotografie pe torturi e nevoie de o imprimanta speciala, care nu se gaseste in tara, si de un cartus care foloseste coloranti alimentari in locul cernelei clasice. Suportul pe care se imprima fotografia poate fi din amidon, zahar, martipan sau napolitana. Pentru ca poza se deterioreaza si isi pierde din claritate pe aceste suporturi, era necesar un anumit tip de jeleu, brevetat de patronii de la Photocake. "Nu e nevoie de un specialist pentru un tort cu fotografie; oricine poate sa il realizeze atata timp cat stie sa foloseasca imprimanta si calculatorul", e de parere Radu Tudorache.

Pe langa torturile imprimate cu fotografii, Photocake face si torturi-figurina. Aici e nevoie de un "artist" care sculpteaza in ciocolata diverse figurine, pentru ca numai in ciocolata se pot face. Cel mai mare tort-figurina pe care l-au realizat cei de la Photocake era de forma unei sticle de whisky de 150 de kilograme. Sunt foarte putini cofetari in Romania care fac torturi "sculptate".

Cat despre preturi, ele sunt aceleasi ca in orice alta cofetarie. Sortimentele din care pot alege sunt: diplomat, ambasador, tiramisu, jofre si costa intre 150.000 si 200.000 de lei kilogramul. Imprimarea fotografiei in format A4, cel mai cerut dintre toate, costa 250.000 de lei. Cei care doresc sa modifice poza platesc in plus 50.000 de lei.

Spuneti-va parerea!

De astazi asteptam opiniile dumneavoastra. Asadar, daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare.

De asemenea, daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete nu ezitati sa o impartasiti si celorlati cititori!

E-mail: gastronomie@jurnalul.ro Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti

SUPERSTITII

  • O lingura incrucisata cu o furculita e semn de bucurie si apoi de necaz.
  • Un cutit primit cadou de la iubit e semn ca dragostea lui se va sfarsi curand.
  • Nu lasa cutitul cu taisul in sus pentru ca e semn ca vei isca o cearta.
  • Daca spargi farfuria e semn rau, mai ales daca farfuria e noua.
  • Cutitele incrucisate sau asezate cu lama in sus pe masa aduc cearta.
  • Aduce ghinion sa gasesti un cutit, sa primesti un cutit, sa scapi pe jos un cutit sau sa intinzi cuiva un cutit cu lama inainte.
  • Aduce noroc sa mananci carne de porc sau linte de Anul Nou.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie