x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum regândim tradiţia culinară

0
Autor: Carmen Dragan 10 Dec 2009 - 00:00
Cum regândim tradiţia culinară Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Arome rafinate, reţete sofisticate, eleganţă, fast şi gânduri bune... În seara de 1 Decembrie, juriul format din renumiţi oameni ai gastronomiei a decis cine este Bucătarul de Aur al Bucureştiului.

Şase bucătari de aur: David Contant (Crowne Plaza), Kovacs Attila Gellert (Festival 39), Nicolae Lică (J.W. Marriott), Marilena Pârvu, Henrik Sebok (Howard Johnson), Ionuţ Toma (Hotel Intercontinental) s-au întâlnit la finala concursului de gastronomie românească modernă: Bucătarul de Aur al Bucureştiului. Dar cum regulile jocului trebuie respectate, doar unul a fost alesul: David Contant, executive-chef. Un premiu special a fost oferit somelierului Cătălin Petru Ion, de la Grand Hotel Continental, pentru modul în care a ales băuturile asociate preparatelor servite.

DELICATESE ROMÂNEŞTI
În atmosfera plină de eleganţă şi rafinament a restaurantului Ramada Bucharest Parc, ambasadori, preşedinţi de fundaţii, bucătari renumiţi, manageri de hotel, împreună cu familiile lor, au avut privilegiul de a savura delicatese româneşti preparate de cei mai pricepuţi bucătari de la restaurantele din Bucureşti. Valoarea unui meniu pentru două persoane a fost de 100 euro, iar fondurile strânse au fost donate Spitalului de Copii "Marie S. Curie", pentru susţinerea lucrărilor la Secţia de Chirurgie Cardiovasculară.

Gazda evenimentului a fost cheful Antonio Passarelli, iar atmosfera a fost întreţinută de formaţia Circa 7. "Ideea acestui eveniment este aceea de a redefini tradiţia gastronomică românească. De opt ani de când sunt în România încerc să spun tuturor chefilor că au o bucătărie minunată, dar aceasta trebuie regândită", a spus Antonio Passarelli. Prin talent şi creativitate, bucătarii au dovedit acest lucru din plin.

Invitaţii au fost pe deplin încântaţi şi de aranjamentele de la masă (fiecare din cele şase mese a fost gândită şi ornată de restaurantul de la care a provenit bucătarul ce a pregătit meniul), dar mai ales de preparatele ce le-au fost servite.

PREZENTARE IMPECABILĂ
Executive-cheful David Contant a reuşit să impresioneze juriul, format din personalităţi ale gastronomiei: Cornelia Ghişoi, Maria Ginghina, Martin White, Sergiu Nedelea şi, nu în ultimul rând, Wynand Vogel, preşedintele juriului. Criteriile nu au fost deloc uşor de îndeplinit: mise-en-place şi curăţenie: 10 puncte, pregătirea profesională corectă: 30 de puncte, prezentare: 20 de puncte, gust: 40 de puncte.

S-au apreciat igiena, tehnicile corecte de tăiere, parare, bardare, tranşare, feliere, utilizarea condimentelor specifice, temperatura preparatului, păstrarea gustului nativ al ingredientelor, complementaritatea gustului ingredientelor, textura produselor etc. David Contant a demonstrat că ştie să adapteze bucătăria românească la noile tendinţe în arta culinară. Pe lângă valorosul trofeu, David a obţinut şi premiul cel mare: un cuptor profesional.

Dar nici ceilalţi concurenţi nu au fost mai prejos. Dintre reţetele pregătite de ei amintim de mousse de brânză proaspătă cu verdeţuri (Marilena Pârvu), chifteluţe de icre din peşte capturat în Deltă, servit pe un cruton crocant de păstârnac şi sos picant, ardei gras umplut, ca în Muntenia, cu ciuperci gălbiori (Ion Toma), coaste de viţel afumate cu lemn de măr, cu ciuperci de pădure texturate, gel picant de Cabernet, sos cremos de trufe (Henrik Sebok).

FELII DE POVESTE
David a venit în România din Lyon în anul 2006, renunţând la jobul său din Franţa, un castel din secolul al XVII-lea, pentru că a vrut să trăiască noi provocări. Până atunci a lucrat în restaurante cu până la 3 stele Michelin în Germania, Hong Kong şi în Elveţia. Încă din primul an de activitate în România, David a primit recunoaşterea la nivel naţional, prin acordarea titlului "Best Chef of 2007" acordat de House of Guides.

PREPARATUL PREFERAT
Titlul de "Bucătarul de Aur al Bucureştiului" este cel mai înalt premiu pe care David l-a dobândit de la sosirea în România. El simte că acest premiu i-a demonstrat profesionalismul organizatorilor români, calitatea excepţională a concursului şi, în special, imparţialitatea juriului. L-am întrebat care este preparatul lui preferat. Astfel am aflat că îi place să gătească peşte şi fructe de mare. El crede că numai un adevărat profesionist poate găti perfect acest preparat, deoarece peştele este foarte pretenţios şi complex şi îşi poate pierde valoarea dacă ingredientele nu sunt proaspete sau dacă se pune prea mult sos.

"SURPRIZA LUI DAVID"
David şi-a propus o schimbare a meniului în restaurantul în care lucrează, încercând astfel să creeze un echilibru perfect între rafinament şi gust. El pregăteşte în fiecare zi câte un preparat nou pe care îl adaugă în meniu. Un alt proiect pe care David l-a implementat deja este "Table du Chef", unde este gazdă. În restaurantul unde lucrează îi surprinde pe invitaţii săi cu unicitatea meniului, pregătit chiar în prezenţa acestora, şi le împărtăşeşte secretele fiecărui preparat.

Le recomandă şi băutura cu care mâncarea se asociaza perfect. În fiecare vineri seară, David ne invită la braseria din restaurantul Crowne Plaza pentru a ne oferi un meniu numit "Surpriza lui David".

 

Meniul lui Contant
Gustare: Patru stiluri de a servi racii de Dunăre (Rusalca Albă - Crama Oprişor)
Fel de bază: viţel în suc propriu de Buzău, preparat în vid, acoperit cu legume curcubeu şi cartofi noi, în suc propriu (Drăgaica Roşie - Crama Oprişor)
Desert: reinventarea sandvişului românesc: căpşuni feliate, pe un pat de jeleu de gutui şi cremă de vanilie, învelite în aluat crocant. Acesta a făcut deliciul juriului.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...
Serviciul de email marketing furnizat de