x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum se mănâncă, gătesc și conservă fructele și legumele ca să-și păstreze nutrienții

Cum se mănâncă, gătesc și conservă fructele și legumele ca să-și păstreze nutrienții

01 Oct 2017   •   18:50
Cum se mănâncă, gătesc și conservă fructele și legumele ca să-și păstreze nutrienții

Citiți foarte des cât de bine este să mâncați legume și fructe fiindcă sunt surse extraordinare de nutrieți esențiali pentru funcționarea organismului în parametri normali. Ca orice altceva în viață, însă, și în acest caz există și condiții. Nu veți beneficia de toate aceste calități dacă mâncați orice fructe și legume sau oricum.

În primul rând este importantă sursa acestora. În afară de avocado, în cazul tuturor celorlalte există posibilitatea extrem de mare să fie pline de substanțe dăunătoare pentru organism. Trăim în era în care avem orice fel de fructe și legume în orice sezon, sunt atât de mari de parcă sunt umflate cu pompa, perfecte de parcă ar fi de plastic și crescute ca Făt Frumos, într-un an cât alții în 10.

În al doilea rând, este extrem de important cum le gătiți și păstrați. Pentru că tratamentele termice le cam golesc de nutrienți. Care sunt metodele corecte am aflat de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, cel despre care v-am mai spus că-l consider cel mai bun în domeniu și ale cărui sfaturi le aplic și eu.

1. Cel mai bine e să le mâncați crude

Așa au cel mai mare aport de vitamine. Dacă țineți neapărat să le preparați, atunci consumați-le fierte la abur (cu cât fierberea este mai îndelungată și în mai multă apă, cu atât își pierd mai mult vitaminele și mineralele) sau pe grătar. Nu coapte sau înăbușite, fiindcă gătirea la peste 40 de grade Celsius duce la pierderea vitaminelor, enzimelor și a proprietăților antioxidante. În niciun caz prăjite. Pe lângă faptul că dispar vitaminele, mineralele și antioxidanții, vor câștiga grăsimi și, în consecință, mai multe calorii.

De asemenea, fructele și legumele își pierd mare parte din vitamine și minerale prin deshidratare. La fel și cele confiate.

2. Compot și dulceață nu, zacuscă mai merge

Compotul și dulceața implică timp îndelungat de fierbere. Și am spus la punctul anterior ce se întâmplă. În plus, ambele preparate implică adaos mare de zahăr, ceea ce iar nu face bine organismului și mai și îngrașă, pe deasupra. Dacă țineți neapărat să le mâncați așa, mai reduceți cantitatea de zahăr.

Zacusca, pe de altă parte, cea făcută în casă deci fără conservanți, păstrează  o foarte mare parte din vitaminele și mineralele legumelor. Așa spune doctor Menci, iar eu îl cred.

 

Citeste mai mult pe andreeasava.ro

×
Subiecte în articol: andreea sava murături