x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cumpăr şi de la supermarket

Cumpăr şi de la supermarket

de Veronica Bectas    |    25 Feb 2011   •   17:47

Brrrr! E frig şi mai bate şi vântul. N-aş mai ieşi pe afară dar n-am încotro. Nu mă mai duc la piaţă, mă duc la supermarket. Acolo măcar stau la căldură. Cum adică preţurile sunt mai mari decât în piaţă? Numai unele sunt mai mari, pentru că şi pieţarii s-au supermarketizat la preţuri. Da! Am fost cu o zi înainte în piaţă. Merele sunt scumpe, fructele din import la fel ca în supermarket, doar la morcovi, ceapă şi usturoi verde, mărar şi pătrunjel sunt mai ieftine, la celelalte nici o diferenţă. Nu mai vorbim de nucă. 34,00-36,00 lei pe kilogram! Ceea ce m-a oripilat a fost că un individ, care vindea arpagic, mi-a zis că şi nuca este importată de la turci. ”Păi nu vedeţi că e aleasă jumate cu jumate? Ce credeţi că stă ţăranu s-o aleagă? Cu restu' ce să facă? Credeţi că n-ar vinde-o şi p'aia? Vinde tot! Nuca o ia de la angro, la sac!” Mă informează ca să mă dea gata. Usturoiul românesc, adică de la băbuţe, cel mai amărât este 3,00 lei funia cu zece gâlme mici. Cel mai mare se dă cu 7,00 lei funia cu zece căpăţâni. Nu vorbim de cel luat de la angro care costă 16,00 lei kilogramul sau un leu căpăţâna. Da, dar acesta străin este mai spectaculos la culoare, după ce-l zobeşti: se face turcoaz. Îşi schimbă culoarea ca un animal veninos, care-ţi atrage atenţia: ”Nu sunt bun de mâncat!” Dar, ce are a face cu noi. Cine vrea cumpără, cine nu… scapă de ciroză.

Cartofii aşteaptă muşterii, acoperiţi cu pături, saci sau chiar scurte îmblănite. Abia dacă vine vreunul să cumpere două-trei kilograme. Vânzătorii, pe jumătate îngheţaţi, ca marfa lor, bombăne a pagubă. De, dacă nu scazi la preţ şi ţii la 2,50 lei la kilogram, n-ai decât să clănţăni. E, atâta pagubă!

Nu mai vorbim de spanac. Ăl de-i baby, adică mic şi pricăjit, dar şi ofilit de frig, costă 6,00 lei kilogramul. Într-un loc am găsit mai mare la frunză, dar fără 8,00 lei nu-l dădea. Să-i fie de bine! Sfecla roşie se dă la 2,50-3,00 lei kilogramul. Ceapa e mare doamnă, 4,00-5,00 lei pe kilogram. Despre celelalte legume nici că se mai poate vorbi. Pe o amărâtă de ţelină, puţin mai mare decât o nucă, trebuie să dai 2,00 lei bucata! Sunt supărată foc!

Aşa că, azi, fac cumpărăturile de la supermarket! Mare scofală! Cumpăr două bucăţi de avocado, un kilogram de dovlecei, o găletuşă de smântână, o jumătate de kilogram de fleică proaspătă de porc şi un cofraj de ouă, adică treizeci de bucăţi. Gata! I-am făcut praf!

M-am întors acasă ca să pregătesc ceva mai deosebit.

Ce am cumpărat:
2 buc avocado x 2,19 lei = 4,38 lei
900 g smântână = 7,99 lei
30 buc ouă = 10,49 lei
500 g fleică = 6,50 lei
1,200 kg dovlecei = 7,19 lei
Total: 36,55

Salată de avocado

Ingrediente: 1 buc avocado, sare, 5 căţei de usturoi, 2 linguri de smântână, mărar tocat fin, piper. Preparare: curăţă avocado-ul şi scoate-i sâmburele, apoi striveşte-l bine cu furculiţa, până obţii o cremă. Striveşte şi usturoiul, freacă-l cu puţină sare şi adaugă-l în crema de avocado, pune şi două linguri de smântână, mărarul tocat, piper. Gustă din compoziţie şi, dacă e nevoie mai adaugi smântână, sare, piper şi eventual puţină zeamă de lămâie. Merge cu pâine prăjită, cartofi prăjiţi, cartofi copţi, ouă fierte.

Colţunaşi cu varză murată

Ingrediente: o varză murată potrivită, 300 g carne de porc (fleică sau 3 cârnaţi), 2 cepe, 500 g făină, 3 ouă, o cană cu apă, ulei, 3 căţei de usturoi, sare, piper.

Preparare: Tai varza fideluţă şi o pui în apă, pentru o oră, la desărat. Într-un vas amesteci făina cu un praf de sare, oul bătut, şi apa călduţă. Obţii un aluat. Dacă este prea tare, adaugi puţină apă, dacă e prea moale, adaugi puţină făină. Îl faci cocoloş şi-l laşi 30 minute la odihnit, acoperit cu un prosop. Tai bucăţele carnea şi o prăjeşti uşor în ulei, apoi adaugi ceapa tăiată fideluţă, le înăbuşi bine şi dai deoparte. Scoţi varza şi o storci bine de apă, apoi o pui la înăbuşit, într-o cratiţă, cu grăsimea scursă de la carne şi ceapă. Amesteci mereu şi adaugi o jumătate de cană de apă. Laşi la fiert până scade zeama, adaugi carnea cu ceapă, pui piper, usturoiul tocat feliuţe şi dregi de sare şi laşi la răcit. Din aluat, întinzi o foaie groasă cam de 3 mm. Tai aluatul în pătrăţele de 4-5 cm şi montezi în mijlocul fiecărui pătrat câte o linguriţă, două, de varză. Îndoi un colţ al pătratului peste umplutură, până la margine şi obţii un triunghi. Apeşi bine cu degetele pe la margini, ca să nu iasă varza şi laşi deoparte. Pui la fiert o oală de 4 l cu apă, adaugi un praf de sare şi puţin ulei (ca pentru paste). Când clocoteşte, laşi focul mai mic, pui câte 4-5 colţunaşi şi când ies la suprafaţă, îi scoţi într-o strecurătoare, apoi îi pui într-o tavă unsă cu puţin ulei. Montezi toţi colţunaşii în tavă şi îi serveşti cu smântână sau iaurt. Îi mai poţi coace la cuptor, într-o tavă unsă cu ulei, sau untură, după ce i-ai uns cu ou bătut. Se coc repede şi sunt delicioşi.

×
Subiecte în articol: reţete ieftine şi simple culinar