x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Curcanul? O "găină de India". Un "iezuit"

Curcanul? O "găină de India". Un "iezuit"

29 Dec 2007   •   00:00

Curcanul provine din America de Nord. Botezat, "găină de India" de cuceritorii spanioli, care se credeau in India cănd au descoperit Mexicul, curcanul şi-a făcut apariţia pe o masă franceză abia in 1570, la căsătoria regelui Charles IX.

Curcanul provine din America de Nord. Botezat, "găină de India" de cuceritorii spanioli, care se credeau in India cănd au descoperit Mexicul, curcanul şi-a făcut apariţia pe o masă franceză abia in 1570, la căsătoria regelui Charles IX. In secolul al XVII-lea, in apropierea localităţii Bourges, călugării iezuiţi au infiinţat adevărate ferme de creştere a curcanilor. De aceea, in limbaj familial, şi astăzi se mai obişnuieşte ca atunci cănd un localnic se duce la piaţă să ceară vănzătorului un… "iezuit" (gustoasa pasăre fiind asociată cu călugării care au impus creşterea şi consumarea ei). Brillat-Savarin, care se declara "curcanofil", este insă cel care l-a consacrat in literatura gastronomică.

Curcanul trăieşte şi azi in stare sălbatică in SUA şi in Mexic, dar să nu uităm că a fost domesticit incă din timpurile aztecilor: gătit cu un sos de cacao, el reprezintă măncarea naţională a mexicanilor ("poblano de guajolte"). In SUA, curcanul este preparatul tradiţional de Ziua Recunoştinţei: şi asta pentru că, după sosirea primilor coloni, acesta… i-a salvat de inaniţie. Americanii umplu curcanul cu păine neagră, il prăjesc şi il servesc impreună cu sosul lui şi cu gelatină, adăugănd o garnitură de cartofi şi piure de dovleac. In provincia francofonă Quebec, din Canada, curcanul se serveşte de Revelion, cu o farsă (umplutură) de legume sau pe bază de carne (porc sau carne slabă cu cărnat).

Pui de curcan umplut cu castane

Ingrediente: un curcan de 2-5 kg, un kg de castane comestibile, piper, 100 ml concentrat de supă de pasăre, 80 g de prapur, 80 g slănină tăiată in felii, sare.

Preparare: Se coc castanele timp de 15 minute, la 200 grade, dacă sunt crude, şi 5 minute dacă provin din conservă. Se moaie prapurul in apă rece, apoi se scurge şi se şterge. Se aşază pe el castanele şi se rulează prapurul in forma unui cărnat. Se introduce acest cilindru in interiorul curcanului şi se coase deschiderea. Se impănează cu şuncă, se pudrează cu sare şi piper. Se dă la cuptor şi, cănd e gata, se serveşte cald.

1Se ia un pui de curcan de aproximativ 2-2,5 kilograme. Se curăţă in exterior (eventual, se părleşte) şi in interior, se spală, se scurge şi apoi se usucă cu un prosop de hărtie absorbantă.

2Se pregătesc celelalte ingrediente necesare: castanele comestibile, slănina afumată (care se taie in felii subţiri), condimentele (nu trebuie să lisească sarea şi piperul).

3Castanele se crestează cu un cuţit, după care se pun intr-o tavă şi se dau la cuptor la foc potrivit, unde se lasă pănă cănd se aud pocnind, ceea ce inseamnă că s-au copt.

4Se scot castanele din cuptor, se lasă să se răcorească puţin (nu trebuie să fie reci, pentru că atunci se intăresc) şi se descojesc. Se pot folosi in loc de castane coapte şi castane gata pregătite, din conservă.

5Se umple curcanul cu castanele coapte; acestea pot fi puse fie adunate şi rulate intr-un prapur

şi apoi introduse in curcan, fie puse direct in interiorul acestuia.

6Se sărează şi se piperează curcanul, apoi se infăşoară in feliile de slănină, se pune intr-o tavă şi se dă la cuptor la foc potrivit. Din cănd in cănd se stropeşte cu apă sau cu zeama scursă in tavă. Este gata atunci cănd se rumeneşte frumos. Dacă slănina s-a ars prea tare, se indepărtează inainte de a se servi.

×
Subiecte în articol: cănd reţeta cu dichis curcanul