x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cuţitul nu trebuie să fie o armă albă!

Cuţitul nu trebuie să fie o armă albă!

de Carmen Dragan    |    Maria Belu    |    16 Mar 2011   •   21:21
Cuţitul nu trebuie să fie o armă albă!
Sursa foto: Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156630-untitled-1.jpgSarkis Yacoubian, Odeh Abu El Hawa, Jhony Habash, Youssef Awwad, Malek Abu Garbieh, Khader Abu Elhawa, Amal Abu Elhawa, Ibtihage Qadi, Zareh Nalbandian. Ei sunt chefii Păcii, armeni, musulmani, creştini şi evrei, bucătari care au pornit  prin lume ca să ducă oamenilor mesajul lor de pace: „Cuţitele şi obiectele ascuţite nu trebuie neapărat să distrugă, ele pot, de asemenea, să creeze pace”. Ce-şi doresc ei? Vor să meargă prin toată lumea şi să le arate oamenilor cum să utilizeze cuţitul: doar pentru a prepara mâncare şi nu pentru a ucide.

 

Limbaj comun
Cheful armean, Sarkis Yacou­bian, iniţiatorul echipei „Taste of Peace”  s-a întâlnit la 17 decembrie 2009 cu zece chefi din elita bucăta­rilor palestinieni şi israelieni. „Am combinat împreună, cu dragoste şi înţelege, ingrediente cu specificul tradiţional al fiecăruia dintre noi, demonstrând prin aceasta că este mult mai bine să trăim în pace. Asta e tot şi în asta cred!”, ne-a spus Sarkis Yacoubian. I-am întâlnit pe fascinanţii bucătari pentru prima oară, anul trecut, la Bucureşti, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, apoi la Cluj... şi ne-au încântat cu produsele preparate de ei, cu bunăvoinţa cu care ne explicau cum se prepară mâncărurile, dar şi ce înseamnă şi cât de important este mesajul lor de pace. „De-a lungul anilor, văzând terorile şi crimele fără noimă, am hotărât să le arăt celor care au interes să menţină această stare că se poate înlocui totul prin cooperare. Dacă politicienii şi-ar asuma acest concept, pacea ar fi foarte uşor de atins. Din păcate, rea­litatea crudă ne arată opusul medaliei”, a conchis cheful Sarkis Yacoubian, iniţiatorul proiectului Taste of Peace.

 

Gusturi alese
I-am reîntâlnit pe chefii Păcii la Iaşi, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei. Sunt tineri, pasionaţi de bucătărie, şi dornici să înveţe câte ceva din bucătăriile ţărilor prin care trec. „La voi am întâlnit oameni prietenoşi, cu un spirit plăcut. Suntem foarte fericiţi că suntem aici unde toţi vor să ajute, toţi sunt prietenoşi şi bucuroşi să ne vadă”, ne-a declarat cheful creştin Jhony Habash. Jhony este tânăr, are 32 de ani, şi ne-a spus că „pe undeva noi (echipa Taste of Peace) suntem aşa cum este şi Ierusalimul: o parte armenească, o parte creştină, una evreiască şi una arăbească. La fel este şi la noi în bucătărie: lucrăm împreună, creăm împreună, între noi este pace şi conlucrare. Dacă nici în bucătărie nu e dragoste atunci unde să fie?”

A început să lucreze în industria hotelieră în urmă cu 12 ani, dar a venit Intifada, războiul civil, iar industria hotelieră din teritoriile ocupate a căzut, au dispărut turiştii, dar, de trei ani, s-a reîntors la prima lui dragoste: bucătăria. Mâncarea românească preferată a chefului  Jhony Habash sunt cârnaţii de toate felurile. „Cel mai mult îmi plac cârnaţii cu mămăligă”, ne-a spus el. A venit cu echipa aici la noi, în România, pentru că în primul rând vrea să înveţe. „Oricât de bun ai fi, tot mai ai de învăţat câte ceva de la cineva, la orice nivel ai fi, oricât de înalt, există ceva de învăţat şi pentru noi acest lucru este cel mai important. Cu echipa Taste of Peace, deoarece noi călătorim mult prin lume, putem să vedem şi să învăţăm lucruri noi de la alte naţiuni şi alte culturi”, a conchis tânărul chef.

×
Subiecte în articol: profesionistii culinar