x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dacă ţi-e lene, n-ai ce mânca!

Dacă ţi-e lene, n-ai ce mânca!

de Veronica Bectas    |    28 Aug 2010   •   00:00
Dacă ţi-e lene, n-ai ce mânca!

Încă de dimineaţă, am avut o zi rea. Am constatat că n-am lămâie pentru ceai. Am uitat să cumpăr. Nici iaurt nu mai aveam. Nici roşii! Nu tu un ou! Simţeam cum creşte în mine mânia. Eram din ce în ce mai nervoasă. Mi-am pregătit un sandviş cu o feliuţă de brânză şi, cu silă, cu milă, l-am mâncat, pentru că nici nu-mi aluneca pe gât. Afară, temperatura creştea în duşmănie şi n-aveam nici un chef să ies. După ce am strâns masa, am pus brânza în frigider. Când l-am văzut aşa... golaş, m-a cuprins groaza şi imediat m-am îmbrăcat şi m-am certat pentru lenea de care dădusem dovadă.

Am zburat la piaţă şi, cu o frenezie de care nu credeam că mai sunt în stare, am cumpărat tot ce era necesar pentru o aprovizionare strictă, astfel încât să nu-mi lipsească nimic. Cum adică? Să n-am în casă o lămâie, o roşie, un castravete şi alte alea pe care trebuie să pui oricând mâna ca să-ţi încropeşti ceva de mâncat? Măcar pentru câteva zile, ca să nu mă tot duc la piaţă! Că o să-mi cumpăr mezeluri de la magazinul din colţ e una, dar legumele şi fructele le vreau doar de la piaţă. Sunt proaspete şi pe alese.

De la legume şi fructe, intru la măcelărie să cumpăr un kilogram de carne de vită, din aceea de la gât. E cea mai bună carne, cea mai moale şi din care se face o friptură la cuptor excelentă. Carnea este suculentă bine pătrunsă, nu trebuie ţinută mult la cuptor şi are o textură plăcută.
Îl întreb pe măcelar dacă are carne de vită, de la gât.
- N-avem!, răspunde în timp ce-şi răsfoieşte ziarul.
- Dar când aveţi?, îl întreb eu curioasă şi deja enervată.
- Niciodată!, răspunde el lăsând ziarul şi luând pila şi un cuţitoi mare.
- Păi, de ce? Că doar e o carne deosebit de bună pentru fripturi la cuptor, chifteluţe, perişoare şi alte alea!, îi zic eu ca să ştie. Matale n-ai făcut şcoala de măcelari? Nu ştii cum se tranşează carnea? Şi nici ce valoare are fiecare parte?, îl mai zgândăr eu.
- Lasă, cucoană, şcoala, că nu se potriveşte cu ce-i acum! Acum omul ia muşchi, ceafă, mai şi pulpă, da aia de care vrei matale noi o băgăm la tocat cu alte alea. Când o vede clientul aşa, roşie, nu o mai vrea şi eu rămân cu ea nevândută.
- Da... acum ai? Să-mi dai şi mie un kilogram, aşa, roşie cum e?, îi mai zic eu.
- Sandule!, strigă el deodată, scos din sărite. Adu, mă, carnea aia de la gât din găleata din frigider! Şi se întoarce la ziarul lui.
Sandu, un tip la fel de vesel şi de amabil ca vânzătorul-şef, a pus pe cântar două bucăţi frumoase de carne sângerie, puţin ciopârţită.
- Două kile şi o sută!, zice Sandu şi se uită la mine fix, dar fără nici o expresie pe faţă. În schimb, ochii vânzătorului deranjat mă sfredeleau de deasupra ziarului. Bag mâna în portofel, scot banii şi plătesc, apoi îi zic:
- Mai vin şi săptămâna viitoare, tot vineri. Să ai carne din asta! Şi am ieşit repede.

Am ajuns acasă, am pus carnea într-un vas cu apă rece, mi-am sortat şi spălat legumele şi fructele, apoi le-am şters bine de apă şi le-am separat pe cele care aveau să stea în frigider mai mult de două zile, ca să nu se strice. Am dat drumul la cuptor şi am pus o bucată de aproape 700 g, pentru friptură, cu gândul la oftica măcelarului nesuferit. Ce a rămas, am scurs-o, am şters-o bine de apă, am împărţit-o un două porţii, pentru când oi face dintr-una chifteluţe şi din cealaltă ardei umpluţi şi le-am dat la congelator.

● Ce am cumpărat de la piaţă:
2 kg roşii x 3,00 lei = 6,00 lei
1 kg tomate (roşii) galbene x 4,00 lei = 4,00 lei
10 ouă x 0,40 lei = 4,00 lei
1 kg castraveţi x 1,50 lei = 1,50 lei
1 kg ardei gras x 2,50 lei = 2,50 lei
1 kg dovlecei x 1,00 lei = 1,00 lei
500 g morcovi x 2,00 lei/kg = 1,00 lei
2 legături mărar x 0,25 lei = 0,50 lei
2 legături pătrunjel x 0,25 lei = 0,50 lei
Un pachet unt 200 g = 3,80 lei
2,100 kg carne vită x 7,90 lei/kg = 16,59 lei
O ţelină mică x 1,00 lei/buc. = 1,00 lei
1 kg lămâi x 8,5 lei = 8,5 lei
Total = 47,89 lei

● Ce foloseşti din cămară:
Sare, piper, ulei, usturoi, ceapă.



5890-130170-gastrovineri.jpgCarne de vită la cuptor
● Ingrediente:
1 kg carne de vită, de la gât, un dovlecel, o ceapă, două roşii, sare, piper, ulei, usturoi, o lămâie.
● Preparare: Spală şi pune carnea în apă rece, până cureţi legumele. Taie felii groase de 1 cm dovlecelul, ceapa tai-o în patru bucăţi, roşiile în felii groase, usturoiul felioare subţiri. Scoate carnea, şterge-o cu un prosop şi monteaz-o într-un vas cu o jumătate de cană de ulei şi o jumătate de cană de apă. Presară puţină sare şi piper, stropeşte-o cu zeamă de lămâie şi dă-o la cuptor, cu foc potrivit. După 30 minute, întoarce-o, pune legumele şi apă fierbinte până la nivelul cărnii şi mai lasă până scade sosul şi se coc şi legumele. Încearcă dacă e pătrunsă carnea, drege de sare şi piper şi opreşte focul. Serveşte-o cu garnitură de orez, cartofi piure sau natur.
 

Salată răcoroasă de vară
● Ingrediente: 2 roşii, 2 roşii galbene, un ardei gras, 2 castraveţi, un morcov, o ceapă roşie, trei căţei de usturoi, o jumătate de legătură de mărar şi tot atâta de pătrunjel, ulei (după dorinţă).
● Preparare: Taie ceapa mărunt, rade morcovul pe răzătoarea mică şi amestecă-le într-un castronel, pune puţină sare, puţin ulei şi dă-le la rece. Taie castraveţii după dorinţă (felii sau cubuleţe) şi usturoiul feliuţe fine, apoi pune-l peste castraveţi şi lasă-le în alt castronel la rece, cu puţină sare. Taie roşiile feliuţe şi ardeiul cubuleţe, iar verdeaţa tai-o cât mai fin. Pune roşiile şi ardeii într-un castron mai mare, presară-le cu puţină sare şi amestecă-le cu celelalte ingrediente. Presară piper şi după gust mai pune sare şi ulei. Poţi s-o foloseşti ca salată la felul doi sau ca prim fel dacă-i adaugi cubuleţe de brânză sau ou fiert.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end