x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dadaism in farfurie

Dadaism in farfurie

de Max Gourmet    |    28 Feb 2007   •   00:00
Dadaism in farfurie

Cu aproape un secol in urma, sub impulsul catorva artisti revoltati, intre care romanul Tristan Tzara, se nastea pe coltul unei mese de restaurant miscarea DADA, cu scopul de a impune noi modalitati de expresie in aproape toate formele de arta. Spiritul contestatar al miscarii, recunoscut, apoi, mai ales in perioade de epuizare politica si economica, s-a pastrat, patrunzand azi si in spatiul gastronomiei.

Restaurantul din… garderoba

In 1916, DADA voia sa placa prin ceea ce nu placea bunului simt; "dadaistii" contemporani incearca acum o sinteza intre modernitatea devenita, intre timp, clasica si clasicul aflat din ce in ce mai mult la moda. Asa s-au nascut, in Franta, restaurantul "DADA 20", care serveste pranzul direct la serviciu sau la noi "Colectia de moda DADA", ca manifest al fericirii perfecte.

Intr-o asemenea "garderoba" de haine si accesorii vestimentare am luat si eu masa, recent, lasand la intrare toate complexele. Trebuie sa spun ca restaurantul bucurestean DADA nu mi-a dezmintit asteptarile. Interiorul, desenat profesionist, mi-a creat sentimentul ca ma aflu intr-o cutie de sticla in care toate gesturile trebuie facute cu grija.

Meniu dada

"Gandurile se zamilesc in gura"
Tristan Tzara
fondatorul curentului dadaist
Prima miscare inspirata a fost sa comand un sushi mixt, pe care l-am primit dupa tratatia cu zacusca, din partea casei, si salata de spanac fraged, cu nuci, ciuperci si dressing de busuioc. Inutil sa spun ca am mancat sushi cu betisoare, ca japonezii. A urmat un somon la gratar, stropit cu ulei de masline si decorat cu felii de lamaie galbena si verde, agrise si menta; apoi un iepure fiert in vin rosu, cu masline si capere, alaturi de care bucatarul mi-a propus o garnitura de orez cu iaurt, menta si physalis - planta numita si "cireasa de pamant" sau "colivia dragostei", avand, se spune, proprietatea de a ne pastra frumusetea fizica…

Desertul a fost cu adevarat… dadaist, caci numele sau, "sarpe fara sarpe" - specialitatea bucatarului - mi-a pus la maxima incercare imaginatia. Prezenta feliniana a ospataritei - care semana izbitor cu actrita italiana Giulietta Masina - , cat si atmosfera creata de un fond muzical francez, in ton cu "viata in roz" pe care ne-o sugereaza localul, fac din DADA, de departe, cel mai interesant obiectiv al ultimelor mele recenzii culinare.

NOTELE LUI MAX
Restaurantul Dada
Str. Matei Voievod nr. 94 bis
  • Mancare: ■ ■ ■
  • Servire: ■ ■ ■ ■ ■
  • Ambianta: ■ ■ ■ ■
  • Pret: ■ ■
  • De gustibus

    SARPE FARA SARPE. Adica o "bijuterie culinara" in stil "dadaist", unde frumusetea e tocmai absenta sarpelui. Ai, in schimb, o inghetata cremoasa si aromata, precum si doi "ochi de sarpe" din foitaj, umplutura de nuci si miere (un fel de "sarailie" feliata, pentru cine nu-si poate imagina altfel cum ar arata ochii dulci de… reptila). Totul stropit cu topping de ciocolata si presarat cu migdale tocate. Mmmm!!!
  • PRET: 9 RON
  • maxgourmet@k.ro
  • ×
    Subiecte în articol: dada