x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Daniela Vladescu - Alla Toscana

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 26 Iul 2006 - 00:00
Daniela Vladescu - Alla Toscana
RETETA DE VEDETA
Constanta. Zi mohorata. Zi de facut vizite. Plaja bate in retragere, cu tot cu oameni pe ea, in fata unui vant care dezgroapa scoicile din nisip. Nisip care n-a gasit altceva mai bun de facut decat sa-mi intre-n ochi. Refuz declaratia de dragoste usturatoare si, cu privire rosie de cobai fara voie, traversez parcul cu gand sa ajung la opera (unde totul se descopera, cum bine stim, inclusiv privirea mea, de sub valul nisipos!). Fatalitate. Doamna director Daniela Vladescu taman ce-a ajuns acasa in Bucuresti. Rateu. Cu peticul de hartie, pe care notasem pe genunchi adresa cu pricina din frumoasa (curata, ordonata, cu drumuri bune, etc, etc, etc) noastra capitala, pus bine, dezertez din vara asta, ca un drum in lucru, la niste prieteni pentru un film si-un pahar de vorbe bune.

AMINTIRE CU PISICI. Nu ca nu mi-as fi dat silinta, dar m-am cam ratacit pe stradute, doamna Vladescu ma pescuieste (ca tot vin de la mare) din benzinaria de la coltul drumului. Dar n-apucam sa ne dam binete cum se cuvine, ca ne-mpiedicam amandoi. De acelasi catel. Cand in picioarele mele, cand facand ture in jurul dumneaei, atat de agitat, ca nici n-apuca sa-l mangaie. "Catalin!", striga deodata (doamna Vladescu, nu cainele!). Un pusti apare de dupa cateva masini. "Ia-l tu, ca-i aduc eu mai incolo mancare", adauga. "Asa se intampla mereu", imi explica pe cand ajungem in fata blocului. "Gasesc mereu caini abandonati in parcare. Ma doare sufletul cand ii iau hingherii, dar n-am ce sa le fac. Am scos cativa si i-am dus la un adapost, dar..."

Iesim din lift fara o vorba. "Bei un frap...?", ma intreaba de cum intram. Trei pisici grase, aliniate ca la parada, isi asteapta portia de iubire. Eu apuc doar sa dau din cap afirmativ, pentru ca, odata trecute in revista "trupele", randurile s-au rupt, iar pisicile se alinta incolacindu-se printre picioarele mele. Una mai grasa le face instructie. "A fost prima", imi spune doamna Vladescu si zambeste. "Pe celelalte le-am gasit in fata blocului." Ne izolam in bucatarie. Totu-i pregatit. Scaunul de rafie imi da binete cu un scartait asezat.

MIEZUL PROBLEMEI. "Am invatat sa gatesc orice", spune doamna Vladescu si-si face de lucru cu o razatoate. Sta un pic cu spatele la mine, asa ca nu vad prea bine ce se intampla. Dar las surpriza intreaga. "Talentul l-am mostenit, cred, de la mama", adauga cu caldura. "N-am avut insa o familie traditionalista, in sensul gastronomic, daca se poate spune asa, al cuvantului. Adica n-aveam dulceturi si muraturi puse peste iarna. Dar se gatea bine si sanatos. Iar eu am pastrat asta", completeaza, iar castronul de alaturi se umple cu ceva. Morcov ras, bag seama. "Dar nu suport salata de rosii", spune si zambeste. "Tata, cand se intorcea de la serviciu, imi spunea mereu, «hai, nu-mi faci si mie o salata de rosii?» Acum, sa nu mai vad." Rade.

"Reteta asta, nu-ti spun ce, am invatat-o in Italia. Am prins prin ’85 un contract acolo si vreme de 12 ani am concertat an de an. Toti muzicienii invitati erau cazati laolalta intr-o vila. Ne gospodaream singuri. Dar, stii cum e in Italia... Trebuie sa gatesti italieneste. Cand inviti un italian undeva nu te-ntreaba ce e de vizitat ci, "ma, si mangia bene?". Asa ca, la cat e de importanta gastronomia acolo, trebuia sa invat si eu", adauga zambind.

Eu, de foame poate, nu stau locului si trebuie sa-ntreb de Constanta. Adica, tot de mare...

O PLACERE. "A, la venirea mea la conducerea Operei, fireste ca am fost privita cu suspiciune. Toata lumea credea ca venirea mea in fruntea institutiei era un aranjament. Or, cine ma cunoaste, stie prea bine ca mie niciodata nici prin gand nu mi-a dat sa conduc ceva mai mult decat propria masina.

O FARSA? La 7 februarie, dis-de-dimineata, cand am primit un telefon de la Constanta, tocmai venisem din Israel in noaptea aceea, am crezut ca e o gluma. M-am gandit imediat ca traiesc o farsa radiofonica si era gata sa inchid telefonul. «Dar, doamna, vorbim serios», mi-a spus cel care ma sunase. «Haideti la Constanta!» Si m-am dus. Este un efort, fara discutie, sa pendulezi mereu intre Bucuresti si Constanta, dar e si o mare placere, intrucat, calitativ, teatrul e la inaltime, iar publicul pare mai dornic ca niciodata. Am jucat pana acum cinci spectacole si toate cu casa inchisa. Dar conditiile sunt destul de vitrege. S-a facut un teatru mare, format din Baletul «Fantazio», cum se numea pe vremuri, Filarmonica "Marea Neagra", care s-a unit cu Teatrul Liric. Din pacate, desi exercitiul convietuirii exista, datorita coabitarii Teatrului Dramatic cu cel Liric, mai sunt multe de facut. Pe de o parte, ii inteleg. Trupele au fost desfiintate si reinfiintate intr-un teatru cu trei compartimente. Multi s-au simtit nedreptatiti, pentru ca, sa nu uitam, automat, schema s-a micsorat. Din doua orchestre, a teatrului si a filarmonicii, s-a facut una. Baletul este si el doar unul, format din trupa Teatrului Liric si cel de la "Fantazio". Eu n-am fost in momentele alea alaturi de ei si nu pot sa stiu realmente prin ce-au trecut, dar sper ca oamenii sa ajunga sa vada mai departe si sa realizeze cat de multe lucruri bune pot realiza. Dar numai impreuna."

Si impreuna gustam ce tocmai s-a ivit (si chiar repede) din borta incinsa a cuptorului...

"Cu toate ca stiu sa gatesc, sunt mai degraba un om care prefera sa manance repede, de foame, decat sa ma complic cu tot felul de preparate. Cred ca aloc mai mult timp cand pregatesc mancarea pisicilor decat atunci cand gatesc pentru mine" - Daniela Vladescu, solist, director al Operei Nationale din Constanta

DE LA MUNTE LA MARE
Primul meu contract, dupa terminarea facultatii, a fost la Brasov, la teatrul muzical. Sase ani am facut naveta. Vad ca acum, la final de cariera, fac tot naveta. Chiar daca acum functia este cea de director, iar institutia este Opera din Constanta. Dar nu m-am gandit niciodata sa ma mut din Bucuresti. Sunt foarte legata de casa mea de aici. Bine ca sofatul este pentru mine o relaxare... Plus ca, inca sunt angajata la Opereta in Bucuresti. E un statut interesant. Aici am cartea de munca, iar acolo, la Constanta, ocup functia de consultant artistic director general. Acolo cant de placere. Au ramas putini solisti, unsprezece, o data cu transformarile care s-au petrecut acolo inainte de venirea mea. Dar imi face placere sa ajut.

SOMON LA CUPTOR
Pentru o cina in doi, adica pentru doua portii, dar cu conditia ca tu sa nu mananci peste masura, ai sigur nevoie de... somon. Logic. Si anume 400 g file. Adica 200 g de portie, nu mai mult. Apoi iti mai trebuie un dovlecel mediu, un morcov si o ceapa mica. Aici reteta zice si de 20 ml ulei si 50 ml vin alb sec. Eu spun doua linguri de ulei si juma’ de pahar cu vin. Sare si piper dupa gust. Sa purcedem deci... Razi dovlecelul si morcovul pe razatoarea mare, cu grija insa, ca reteta nu-i si cu degete, tai ceapa julien si le amesteci. Ungi tava cu ulei de masline, ca-i pacat de somon si pui pestele. Peste, adaugi legumele si torni pe deasupra vinul. Acum dai la cuptor la foc mare, cam opt minute. La jumatatea timpului de coacere (adica la patru minute, na!) intorci pestele, ca sa se faca egal pe ambele parti. Abia cand e gata pui sarea si piperul. Din sticla de unde a venit jumatatea de pahar de vin alb, frapata, sper, mai umple doua pahare si bucurati-va impreuna de o cina speciala. Restul, treaba voastra!
Citeşte mai multe despre:   constanta

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1
Galerie Foto Cea mai nouã galã a emisiunii Mireasa a venit cu o veste foarte importantã pentru bãieţii care au pornit în competiţie cu gândul de a-şi gãsi sufletul pereche, de a lupta pentru a-l cuceri şi de a câştiga ma...

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat
Infecțiile și problemele de sănătate ale găinilor - între care se numără și temuta gripă aviară - se pot manifesta și în spații restrânse, nu doar în fermele mari. Pe lângă un adăpost...
Serviciul de email marketing furnizat de