x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

DARUL NATURII/Alimentul miraculos în "Oraşul Soarelui"

0
Autor: Simona Chiriac 24 Feb 2009 - 00:00

Mierea de tei, salcâm, rapiţă, floarea-soarelui sau de... coriandru a fost, timp de două zile, vedeta "dulce" a Câmpinei. Sortimentele inedite de miere, dar şi lăptişorul de matcă, polenul ori propolisul i-au încântat atât pe localnici, cât şi pe turiştii aflaţi la sfârşitul saptămânii trecute în oraşul pictat de Nicolae Grigorescu.




Apicultori de tradiţie au adus la târg cele mai gustoase şi interesante sortimente de miere
Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Ediţia de anul acesta a Târgului Mierii, organizat la Câmpina în perioada 21-22 februarie, a atras şi de această dată un număr mare de expozanţi, profesionişti din domeniul apiculturii, dar şi mii de vizitatori dornici să guste inedite sortimente de miere.

"Oraşul Soarelui", după cum mai este numită localitatea Câmpina datorită numărului mare de zile însorite, s-a transformat pentru două zile în "Oraşul Mierii". Organizatorii - Asociaţia Apicolă Valea Prahovei, împreună cu Consiliul Judeţean Prahova - şi-au propus să accentueze importanţa pe care trebuie să o aibă mierea în alimentaţie, aceasta depăşind stadiul de simplu medicament folosit mai ales în sezonul rece. În acest sens, au fost implicaţi mai ales copiii, organizându-se vizite în şcolile din Câmpina şi din localităţile vecine, în care Albinuţa Nina (mascota târgului) a împărţit copiilor cutiuţe de miere. Elevii au participat, în prima zi a târgului, la un concurs intitulat sugestiv "Albinel şi Albinuţa".

CONCURSURI
Oficialităţi, reprezentanţi ai mass-mediei, dar şi iubitori ai mierii au fost invitaţi să participe la concursul "Cel mai bun degustător de miere". Zece borcane misterioase, conţinând miere de diferite culori şi texturi (de la cea de tei şi salcâm, până la unele sortimente mai speciale - coriandru, rapiţă sau floarea-soarelui),
şi-au dezvăluit în cele din urmă toate secretele. Specialiştii din domeniu au făcut parte din juriul concursului "Cea mai bună miere".
După ce au gustat şi au analizat mai multe sortimente înscrise în concurs, aparţinând producătorilor din întreaga ţară, ei au decis în unanimitatea mierea cea mai atrăgătoare pentru papilele gustative: cea de mentă şi flori de baltă. "Este o miere de toamnă, recoltată prin septembrie, undeva la 70 de kilometri de Tulcea. Se diferenţiază de celelalte soiuri, având un gust puţin acru şi un uşor miros de baltă. Are însă o mare fineţe, o simţi în cerul gurii...", mărturisea Mihail Apostolescu, producătorul sortimentului câştigător.

DIVERSITATE
Apicultori de tradiţie au adus la Târgul Mierii cele mai gustoase sortimente de miere. Miere de coriandru, de mentă şi flori de baltă, de brusture, de mană sau... faguri crescuţi şi căpăciţi în borcan. Despre aceştia din urmă, Octavian Petru Moldovan din zona Braşovului ştie care este meşteşugul lor. Mai întâi se aşază borcanul sterilizat în stup, iar albinele sunt lăsate să-şi facă treaba cum ştiu ele mai bine. După ceva vreme, fagurii din borcan se vor umple de miere sănătoasă şi curată, care revigorează trupul şi sufletul. Dina Cămărăşan, din Bistriţa, a adus miere de zmeură şi flori de munte din părţile Rodnei şi Bârgăului. "Care miere este cea mai bună? Toată mierea e bună. Păcat că este considerată încă medicament şi nu aliment. Eu folosesc doar miere în bucătărie, aşa că la noi mai bine zahărul s-ar da după reţetă." Din lista produselor expuse, nu trebuie uitate lăptişorul de matcă, polenul, propolisul, oţetul de mere şi miere bun la toate mâncărurile, dar şi în curele de slăbire, echipamentele şi utilajele folosite în apicultură, dar şi... pălinca de Sălaj (naturală precum mierea din stupi, după cum o lăuda Grigore Ardelean, cel care îi cunoaşte toate tainele). Evenimentul s-a încheiat cu un simpozion - "Criză în apicultură?" -, la care au participat profesionişti din domeniu.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   miere

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Practică a companiilor aeriene: Biletul de întoarcere este anulat, dacă ai pierdut zborul dus

Practică a companiilor aeriene: Biletul de întoarcere este anulat, dacă ai pierdut zborul dus
 Companiile aeriene anulează, în mod obișnuit, zborurile de întoarcere ale pasagerilor care pierd primul pas al călătoriei, potrivit Daily Mail. Clauzele care stau la baza acestei practici sunt îngropate în...

Trandafiri decorativi din coji de portocale

Trandafiri decorativi din coji de portocale
De câte ori nu s-a întâmplat să aruncați cojile de portocală la gunoi?! Ei bine, acum este momentul să le păstrați și să le transformăm împreună. Rămâneți alături de noi pentru a vedea ce...

Rețeta zilei. Tocana mănăstirească a Maicii Domitiana

Rețeta zilei. Tocana mănăstirească a Maicii Domitiana
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca intr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile,...

Calendar religios. Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf

Calendar religios. Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf
Pe data de 10 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Mc. Mina, Ermoghen si Evgraf. Acestia au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintii Mina si Ermoghen ...

Chipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer

Chipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer
Tentanțiile alimentare sunt multe și, deseori, cedăm în fața lor. Evident, că, din când în când, ne este permisă câte o mică plăcere, însă când acest lucru devine un stil de viață. Iar excepția se...

Reteta zilei: Fursecuri cu lămâie

Reteta zilei: Fursecuri cu lămâie
Ingrediente ● 2 gălbenușuri ● 100 g zahăr pudră ● 120 g unt ● 240 g făină ● 1/2 plic praf de copt ● sucul și coaja de la 1/2 lămâie Mod de...

Cadouri, petreceri și multe ore de repetiții înaintea primei gale live ”X Factor”

Cadouri, petreceri și multe ore de repetiții înaintea primei gale live ”X Factor”
Înaintea primei gale din acest sezon, difuzată astăzi, de la 21.30, la Antena 1, concurenții au avut parte de multe ore de canto, repetiții alături de jurați, dar și de cadouri din partea acestora. Delia...

Ted Baker rămâne fără CEO. Acesta și-a luat concediu după ce a fost acuzat de hărțuire

Ted Baker rămâne fără CEO. Acesta și-a luat concediu după ce a fost acuzat de hărțuire
CEO-ul Ted Baker, Ray Kelvin, își va lua concediu după ultimele speculații de hărțuire, conform BBC. Săptămâna trecută, angajații au făcut o petiție online în care îl acuză pe directorul de 62 de ani...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu despre mâncarea indiană: ”Mai avem puțin și scoatem flăcări!”

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu despre mâncarea indiană:  ”Mai avem puțin și scoatem flăcări!”
”Asia Express” este un reality show ce duce aventura la un alt nivel, iar acest lucru este valabil și la capitolul culinar. Aflați în India, pentru filmările celui de-al doilea sezon,  Liviu Vârciu și...

Culoarea anului 2019

Culoarea anului 2019
Dacă pentru 2018 a fost aleasă nuanţa UltraViolet, culoarea anului 2019 contrastează puternic cu aceasta. Reprezentanţii companiei americane Pantone au anunțat că au ales pentru anul viitor Living Coral (Pantone...

Dacă l-ar întâlni pe Moș Crăciun, Anca Țurcașiu i-ar mulțumi pentru credința în lucruri minunate

Dacă l-ar întâlni pe Moș Crăciun, Anca Țurcașiu i-ar mulțumi pentru credința în lucruri minunate
Galerie Foto  „The Christmas Song”, piesa interpretată de Frank Sinatra și filmul „Polar Express” îi acompaniază Ancăi Țurcașiu fiecare sărbătoare de Crăciun. „Îmi place foarte mult această melodie, atât...

Furnica dansează pentru prima dată alături de fiul ei, Andrei, la “Te cunosc de undeva!”

Furnica dansează pentru prima dată alături de fiul ei, Andrei, la “Te cunosc de undeva!”
Gala Tribut Michael Jackson de sâmbătă, 8 decembrie, ora 20.00, de la “Te cunosc de undeva!”, va fi una emoționantă pentru coregrafa show-ului, Furnica. Aceasta va dansa pentru prima dată, pe aceeași scenă,...

Reteta zilei:Cannelloni cu carne şi sos bechamel

Reteta zilei:Cannelloni cu carne şi sos bechamel
Ingrediente 13 bucăţi cannelloni 500 g carne tocată de vită 2 cepe 4 căţei de usturoi 200 g roşii pasate 150 g caşcaval 2 linguri ulei ½ linguriţă busuioc uscat sare piper pătrunjel Pentru...

Cum se curăţă genţile murdare?

Cum se curăţă genţile murdare?
Genţile şi poşetele se murdăresc destul de repede, atât la interior, cât și la exterior. Dacă îţi doreşti ca acestea să arate impecabil o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ţii cont de următoarele sf...

Alexandra Velniciuc, dezvăluire surprinzătoare: ”Am un talent pe care nu l-am educat în niciun fel”

Alexandra Velniciuc, dezvăluire surprinzătoare: ”Am un talent pe care nu l-am educat în niciun fel”
Actrița Alexandra Velniciuc, care în prezent este concurentă la ”Te cunosc de undeva!”,  vorbește despre viața ei și răspunde deschis în fața șirului de întrebări primite în cadrul emisiunii...
Serviciul de email marketing furnizat de