x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar DARUL NATURII/Alimentul miraculos în "Oraşul Soarelui"

DARUL NATURII/Alimentul miraculos în "Oraşul Soarelui"

de Simona Chiriac    |    24 Feb 2009   •   00:00

Mierea de tei, salcâm, rapiţă, floarea-soarelui sau de... coriandru a fost, timp de două zile, vedeta "dulce" a Câmpinei. Sortimentele inedite de miere, dar şi lăptişorul de matcă, polenul ori propolisul i-au încântat atât pe localnici, cât şi pe turiştii aflaţi la sfârşitul saptămânii trecute în oraşul pictat de Nicolae Grigorescu.




Apicultori de tradiţie au adus la târg cele mai gustoase şi interesante sortimente de miere
Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Ediţia de anul acesta a Târgului Mierii, organizat la Câmpina în perioada 21-22 februarie, a atras şi de această dată un număr mare de expozanţi, profesionişti din domeniul apiculturii, dar şi mii de vizitatori dornici să guste inedite sortimente de miere.

"Oraşul Soarelui", după cum mai este numită localitatea Câmpina datorită numărului mare de zile însorite, s-a transformat pentru două zile în "Oraşul Mierii". Organizatorii - Asociaţia Apicolă Valea Prahovei, împreună cu Consiliul Judeţean Prahova - şi-au propus să accentueze importanţa pe care trebuie să o aibă mierea în alimentaţie, aceasta depăşind stadiul de simplu medicament folosit mai ales în sezonul rece. În acest sens, au fost implicaţi mai ales copiii, organizându-se vizite în şcolile din Câmpina şi din localităţile vecine, în care Albinuţa Nina (mascota târgului) a împărţit copiilor cutiuţe de miere. Elevii au participat, în prima zi a târgului, la un concurs intitulat sugestiv "Albinel şi Albinuţa".

CONCURSURI
Oficialităţi, reprezentanţi ai mass-mediei, dar şi iubitori ai mierii au fost invitaţi să participe la concursul "Cel mai bun degustător de miere". Zece borcane misterioase, conţinând miere de diferite culori şi texturi (de la cea de tei şi salcâm, până la unele sortimente mai speciale - coriandru, rapiţă sau floarea-soarelui),
şi-au dezvăluit în cele din urmă toate secretele. Specialiştii din domeniu au făcut parte din juriul concursului "Cea mai bună miere".
După ce au gustat şi au analizat mai multe sortimente înscrise în concurs, aparţinând producătorilor din întreaga ţară, ei au decis în unanimitatea mierea cea mai atrăgătoare pentru papilele gustative: cea de mentă şi flori de baltă. "Este o miere de toamnă, recoltată prin septembrie, undeva la 70 de kilometri de Tulcea. Se diferenţiază de celelalte soiuri, având un gust puţin acru şi un uşor miros de baltă. Are însă o mare fineţe, o simţi în cerul gurii...", mărturisea Mihail Apostolescu, producătorul sortimentului câştigător.

DIVERSITATE
Apicultori de tradiţie au adus la Târgul Mierii cele mai gustoase sortimente de miere. Miere de coriandru, de mentă şi flori de baltă, de brusture, de mană sau... faguri crescuţi şi căpăciţi în borcan. Despre aceştia din urmă, Octavian Petru Moldovan din zona Braşovului ştie care este meşteşugul lor. Mai întâi se aşază borcanul sterilizat în stup, iar albinele sunt lăsate să-şi facă treaba cum ştiu ele mai bine. După ceva vreme, fagurii din borcan se vor umple de miere sănătoasă şi curată, care revigorează trupul şi sufletul. Dina Cămărăşan, din Bistriţa, a adus miere de zmeură şi flori de munte din părţile Rodnei şi Bârgăului. "Care miere este cea mai bună? Toată mierea e bună. Păcat că este considerată încă medicament şi nu aliment. Eu folosesc doar miere în bucătărie, aşa că la noi mai bine zahărul s-ar da după reţetă." Din lista produselor expuse, nu trebuie uitate lăptişorul de matcă, polenul, propolisul, oţetul de mere şi miere bun la toate mâncărurile, dar şi în curele de slăbire, echipamentele şi utilajele folosite în apicultură, dar şi... pălinca de Sălaj (naturală precum mierea din stupi, după cum o lăuda Grigore Ardelean, cel care îi cunoaşte toate tainele). Evenimentul s-a încheiat cu un simpozion - "Criză în apicultură?" -, la care au participat profesionişti din domeniu.

×
Subiecte în articol: gastronomie miere