x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

DARUL NATURII/Alimentul miraculos în "Oraşul Soarelui"

0
Autor: Simona Chiriac 24 Feb 2009 - 00:00

Mierea de tei, salcâm, rapiţă, floarea-soarelui sau de... coriandru a fost, timp de două zile, vedeta "dulce" a Câmpinei. Sortimentele inedite de miere, dar şi lăptişorul de matcă, polenul ori propolisul i-au încântat atât pe localnici, cât şi pe turiştii aflaţi la sfârşitul saptămânii trecute în oraşul pictat de Nicolae Grigorescu.




Apicultori de tradiţie au adus la târg cele mai gustoase şi interesante sortimente de miere
Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Ediţia de anul acesta a Târgului Mierii, organizat la Câmpina în perioada 21-22 februarie, a atras şi de această dată un număr mare de expozanţi, profesionişti din domeniul apiculturii, dar şi mii de vizitatori dornici să guste inedite sortimente de miere.

"Oraşul Soarelui", după cum mai este numită localitatea Câmpina datorită numărului mare de zile însorite, s-a transformat pentru două zile în "Oraşul Mierii". Organizatorii - Asociaţia Apicolă Valea Prahovei, împreună cu Consiliul Judeţean Prahova - şi-au propus să accentueze importanţa pe care trebuie să o aibă mierea în alimentaţie, aceasta depăşind stadiul de simplu medicament folosit mai ales în sezonul rece. În acest sens, au fost implicaţi mai ales copiii, organizându-se vizite în şcolile din Câmpina şi din localităţile vecine, în care Albinuţa Nina (mascota târgului) a împărţit copiilor cutiuţe de miere. Elevii au participat, în prima zi a târgului, la un concurs intitulat sugestiv "Albinel şi Albinuţa".

CONCURSURI
Oficialităţi, reprezentanţi ai mass-mediei, dar şi iubitori ai mierii au fost invitaţi să participe la concursul "Cel mai bun degustător de miere". Zece borcane misterioase, conţinând miere de diferite culori şi texturi (de la cea de tei şi salcâm, până la unele sortimente mai speciale - coriandru, rapiţă sau floarea-soarelui),
şi-au dezvăluit în cele din urmă toate secretele. Specialiştii din domeniu au făcut parte din juriul concursului "Cea mai bună miere".
După ce au gustat şi au analizat mai multe sortimente înscrise în concurs, aparţinând producătorilor din întreaga ţară, ei au decis în unanimitatea mierea cea mai atrăgătoare pentru papilele gustative: cea de mentă şi flori de baltă. "Este o miere de toamnă, recoltată prin septembrie, undeva la 70 de kilometri de Tulcea. Se diferenţiază de celelalte soiuri, având un gust puţin acru şi un uşor miros de baltă. Are însă o mare fineţe, o simţi în cerul gurii...", mărturisea Mihail Apostolescu, producătorul sortimentului câştigător.

DIVERSITATE
Apicultori de tradiţie au adus la Târgul Mierii cele mai gustoase sortimente de miere. Miere de coriandru, de mentă şi flori de baltă, de brusture, de mană sau... faguri crescuţi şi căpăciţi în borcan. Despre aceştia din urmă, Octavian Petru Moldovan din zona Braşovului ştie care este meşteşugul lor. Mai întâi se aşază borcanul sterilizat în stup, iar albinele sunt lăsate să-şi facă treaba cum ştiu ele mai bine. După ceva vreme, fagurii din borcan se vor umple de miere sănătoasă şi curată, care revigorează trupul şi sufletul. Dina Cămărăşan, din Bistriţa, a adus miere de zmeură şi flori de munte din părţile Rodnei şi Bârgăului. "Care miere este cea mai bună? Toată mierea e bună. Păcat că este considerată încă medicament şi nu aliment. Eu folosesc doar miere în bucătărie, aşa că la noi mai bine zahărul s-ar da după reţetă." Din lista produselor expuse, nu trebuie uitate lăptişorul de matcă, polenul, propolisul, oţetul de mere şi miere bun la toate mâncărurile, dar şi în curele de slăbire, echipamentele şi utilajele folosite în apicultură, dar şi... pălinca de Sălaj (naturală precum mierea din stupi, după cum o lăuda Grigore Ardelean, cel care îi cunoaşte toate tainele). Evenimentul s-a încheiat cu un simpozion - "Criză în apicultură?" -, la care au participat profesionişti din domeniu.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   miere

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Margareta Pâslaru: “Aveam 15 ani și jumătate și a fost o întâlnire nemapoimenită”

Margareta Pâslaru:  “Aveam 15 ani și jumătate și a fost o întâlnire nemapoimenită”
Galerie Foto Margareta Pâslaru, o artistă desăvârșită pe care gazda emisiunii și-a dorit nespus să o aibă invitată, vine duminică, 20 ianuarie, de la ora 15,45, la ”Refresh by Oana Turcu”, la Antena Stars. Celebra...

Mira & mirajul SUA: artista trăiește pentru a doua oară visul american

Mira & mirajul SUA: artista trăiește pentru a doua oară visul american
Odată ce a încheiat concertele din 2018, Mira și-a făcut bagajul și a plecat pentru a doua oară în Los Angeles, unde petrece o lună întreagă. Artista îmbină utilul cu plăcutul: participă la sesiuni în...

Rețeta zilei: Gazpacho

Rețeta zilei: Gazpacho
INGREDIENTE: 450g roșii, 1 cățel de usturoi, 2 fire pătrunjel sau busuioc, 1 lingură paste tomate, ¼ castravete cojit și tocat, 300ml suc de roșii, 2 cepe verzi tocate, 1 ardei gras, 15 ml suc de lămâie, 30 ml ...

Un nou concept: spectacol culinar, la Hotelul de Gheață

Un nou concept: spectacol culinar, la Hotelul de Gheață
Galerie Foto Inspirați de Programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”, inițiatorii proiectului de marketing turistic Hotel of Ice Bâlea Lac organizează o serie de spectacole culinare, ce vor fi susţinute de...

Mari probleme pentru Cosmin Seleși: “Am în continuare dureri, dar mă refac. Mă bucur că am scăpat de operație”

Mari probleme pentru Cosmin Seleși:  “Am în continuare dureri, dar mă refac. Mă bucur că am scăpat de operație”
Cosmin Seleși, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor putea vedea, în curând, în postura de concurent al celui mai dur reality-show, “Asia Express – Drumul Elefantului”, a avut parte de o vacanță de...

ARTmania Festival desemnat cel mai bun festival european din 2018 la categoria „Best Small Festival” de către European Festival Awards

ARTmania Festival desemnat cel mai bun festival european din 2018 la categoria „Best Small Festival” de către European Festival Awards
Festivalul ARTmania de la Sibiu a câștigat trofeul categoriei „Best Small Festival” în cadrul competiției European Festival Awards, fiind singurul festival românesc care a obținut o distincție la această...

Oraşul New York şi-a doborât propriul record de turişti în 2018: 65,2 milioane de vizitatori

Oraşul New York şi-a doborât propriul record de turişti în 2018: 65,2 milioane de vizitatori
Oraşul New York a primit anul trecut 65,2 milioane de turişti, o cifră record potrivit Organismului de Turism al statului, care speră ca oraşul să depăşească această performanţă în 2019 şi să ajungă la...

Macaulay Culkin a dezvăluit adevărata natură a relației cu Michael Jackson

Macaulay Culkin a dezvăluit adevărata natură a relației cu Michael Jackson
Starul din „Singur Acasă”, Macaulay Culkin, a povestit despre prietenia sa cu Michael Jackson, apărând relația controversată, conform Mirror. Actorul, care a recunoscut în trecut, în timp ce Michael...

Lacul de forma României și poveștile sale terifiante din adâncuri

Lacul de forma României și poveștile sale terifiante din adâncuri
Lacul glaciar Iezer, aflat în Munţii Şureanu, la 1.840 de metri altitudine este o întindere de apă plină de mister, despre care se mai spun și astazi multe povești înfricoșătoare. Ascuns într-o zonă...

Rețeta zilei: Papanași cu vișine

Rețeta zilei: Papanași cu vișine
Ingrediente dulceață de vișine ulei zahăr vanilinat 1/2 pliculet praf de copt 1 ou 2 linguri făină albă 4 linguri griș de grâu 250 g brânză de vaci 1 lamâie 1 portocală zah

Ce trebuie să ştiţi când închiriaţi on-line o maşină

Ce trebuie să ştiţi când închiriaţi on-line o maşină
Vă sfatuim în primul rând trebuie citite cu atenţie condiţiile de rezervare şi de închiriere ale companiei de închirieri. Este de asemenea necesar să vă asiguraţi că deţineţi un card de credit valabil şi...

Cele mai subestimate destinații de vacanță, potrivit jurnaliștilor americani. România, pe locul 3

Cele mai subestimate destinații de vacanță, potrivit jurnaliștilor americani. România, pe locul 3
Elite Daily, publicație online din Statele Unite ale Americii, a realizat un top al celor mai subestimate destinații de vacanță din lume. Pe locul 3 în topul jurnaliștilor americani de la Elite Daily se...

Mâncare de gâscă cu castraveți murați - rețetă din ținutul Neamțului

Mâncare de gâscă cu castraveți murați - rețetă din ținutul Neamțului
Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai fiu acolo, măcar din cămările unde depozitez mărturiile olfactive ale...

Reţetazilei: Salată de Paste Barilla Farfalle cu Prosciutto Crudo

Reţetazilei: Salată de Paste Barilla Farfalle cu Prosciutto Crudo
Ingrediente: 340g paste farfalle Barilla, 200g șuncă, 1 linguriță muștar,3 linguri maioneză, 200g  giardiniera (legume murate în oțet),1/2 lămâie, 3,5 linguri ulei de măsline extra virgin,sare și pipe...

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării
Atracţia principală a Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, de la Tulcea, este acvariul uriaş din centrul muzeului. Întregul ansamblu de expoziții permanente este unul dintre cele mai mari de acest fel din Eu...
Serviciul de email marketing furnizat de