x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Datini de Sfăntul Nicolae

0
05 Dec 2007 - 00:00

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Binefăcătorul

După legendă, Moş Nicolae a ajutat trei surori, fetele unui nobil sărac, din oraşul său, care din cauza sărăciei nu se puteau căsători. Se spune că, atunci cănd fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae a lăsat la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur. Cănd a sosit vremea să se căsătorească şi a doua fată, povestea s-a repetat. La fel s-a intămplat şi cănd a sosit vremea să se căsătorească şi cea de-a treia copilă a nobilului, iar acesta a stat de pază in noaptea cu pricina ca să vadă cine le face atăta bine fetelor lui. Se spune că Moş Nicolae s-a urcat pe acoperişul casei şi a dat drumul săculeţului cu galbeni prin horn, iar acesta a căzut intr-un ciorap pus la uscat lăngă sobă. De aici a rămas obiceiul agăţării şosetelor de şemineu. Nicolae l-a rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, dar acesta nu s-a ţinut de cuvănt şi, de atunci, cine primea un cadou neaşteptat ii mulţumea lui Nicolae. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Moşului sub forma a trei bile de aur.

De atunci şi pănă in zilele noastre, in noaptea de Sfăntul Nicolae, cei dragi nouă şi, mai ales copiii, primesc daruri de la Moşul cel bun care nu se arată niciodată. Cadourile constau adeseori in dulciuri şi fructe, pe care Moşul cel bun le lasă in ghetuţele care au fost bine curăţate incă de cu seară. In ziua de Sfăntul Nicolae, după tradiţie, se mănăncă peşte, se petrece şi se bea vin.

Plachie de crap

Ingrediente: un kg de crap, 3 cepe mari, o ceşcuţă de ulei, sare, 3 linguri de oţet, piper boabe, o lingură de bulion,

o linguriţă de boia dulce de ardei, o foaie de dafin, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se taie in felii şi se pune in apă rece cu oţetul şi sarea. Se lasă la marinat atăt timp căt se pregăteşte sosul.

Sosul: Cepele se curăţă, se spală, se taie solzişori şi se călesc in ulei fierbinte in care se adaugă o ceşcuţă de apă. Se fierbe acoperit, la foc mic, timp de 15 minute. Cănd ceapa devine sticloasă, se adaugă bulionul dizolvat in puţină apă rece, căteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin. Peste sos se pun feliile de peşte marinat, se acoperă şi se mai fierb la foc mic aproximativ 50 de minute. Cănd este aproape gata se adaugă boiaua şi se mişcă cratiţa din cănd in cănd ca să nu se lipească peştele. Se mai lasă la fiert timp de cinci minute. Atunci cănd se serveşte, este recomandat să se stropească bine cu zeamă de lămăie. Eventual, se poate chiar decora cu feliuţe de lămăie şi crenguţe de pătrunjel verde.

Borş de crap

Ingrediente: un kg crap, 2,5 l de apă, un litru de borş, o ceapă, un morcov,

o rădăcină de pătrunjel, un păstărnac, 3 roşii, două linguri de orez, leuştean, frunze de ţelină, sare.

Preparare: Tot zarzavatul se curăţă, se spală, se toacă şi se pune la fiert in apă rece cu sare. Cănd incepe să clocotească se adaugă orezul spălat. Roşiile se spală şi se dau pe răzătoare. Separat, se curăţă peştele, se spală, se taie in bucăţi şi se pune in zeama de zarzavat cănd acesta este fiert. Se lasă să fiarbă, se adaugă roşiile şi se mai ţine pe foc timp de 15 minute, după care se adaugă borşul fiert separat şi leuşteanul.

Borş de somn

Ingrediente: 250 g somn, un morcov, o albitură, o ceapă, o ţelină,

3 roşii, leuştean, frunze de ţelină,

100 ml borş, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se taie in bucăţi, iar zarzavaturile şi ceapa se toacă mărunt şi se fierb in 500 ml apă. Se adaugă şi roşiile, iar după căteva clocote borşul şi bucăţile de peşte. Cănd peştele este fiert, se adaugă leuşteanul şi frunzele de ţelină tocate fin, se opreşte focul şi se acoperă oala cu un capac.

Şalău cu cartofi fierţi

Ingrediente: un kg de şalău, 200 g unt, 200 g ciuperci, două cepe, 400 g cartofi, un pahar de vin alb, o lămăie, o foaie de dafin, puţină nucşoară, sare.

Preparare: Şalăul se curăţă, se spală, se usucă cu un şervet de hărtie, se taie in fileuri, se dă cu sare, se stropeşte cu zeamă de lămăie şi se lasă la rece. Separat se fierb in două căni de apă oasele peştelui, pieliţa şi capul impreună cu ceapa, foaia de dafin, căteva boabe de piper şi sare. Se fierb pănă cănd cantitatea de apă scade la jumătate. Ciupercile se spală, se toacă şi se inăbuşă in unt impreună cu ceapa tocată fin, nucşoara, sarea şi piperul. Se adaugă zeama scăzută in care au fiert oasele, capul şi pieliţa. Se lasă să fiarbă căteva minute, după care se adaugă fileurile de şalău, vinul şi se lasă să fiarbă la foc domol timp de 15 minute. Se scot fileurile pe un platou, iar sosul se toarnă deasupra. Se servesc cu cartofi natur.

Saramură de peşte

Ingrediente: un peşte de 1,5 kg, o căpăţănă de usturoi, 3 ardei iuţi, 3 ardei capia, 3 roşii, sare mare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, iar dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare mare, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeii capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat se pune un vas cu apă pe foc şi, cănd aceasta este călduţă, se adaugă ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat. Nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de 5 minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi se presară verdeaţă din belşug.

Şalău rasol

Ingrediente: un kg de şalău, o lingură de oţet, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, sare, piper, o foaie de dafin, o lămăie, ulei.

Preparare: Peştele se spală, se curăţă şi se pune la foc in apa in care au fost fierte toate zarzavaturile, piperul şi foaia de dafin. Cănd peştele este aproape fiert se adaugă lingura de oţet. Separat se pregăteşte sosul din unt incălzit, amestecat cu zeama de lămăie şi verdeaţa tocată. Peştele se scoate pe un platou, deasupra se toarnă sosul, iar zarzavatul fiert se pune alături.

Citeşte mai multe despre:   sare,   nicolae,   cănd,   minute,   apă,   peştele,   sfăntul nicolae,   lasa,   curata,   spala,   fiert,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mâncarea şi mişcarea în timpul postului

Mâncarea şi mişcarea în timpul postului
Perioada postului este un moment benefic pentru a ne curăţa organismul fizic, dar şi spiritual. Timp de 40 de zile suntem îndemnaţi să mâncăm alimente ce nu provin de la animale şi să fim mai buni în gânduri...

Din online în offline, business cu profit garantat

Din online în offline, business cu profit garantat
Galerie Foto Afacerile românești în online sunt în plină ascensiune, dar când acestea se îmbină cu mediul offline,  succesul este aproape garantat. Atunci când vine vorba de cumpărături, românii se informează...

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  
Galerie Foto Seara de marți și cel de-al patrulea battle pe echipe au adus schimbări în ceea ce privește dinamica echipelor din sezonul 7 Chefi la cuțite. După o confruntare în care chef Cătălin Scărlătescu a reușit să...

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...

Marocul, o destinație mereu însorită

Marocul, o destinație mereu însorită
Galerie Foto Românii încep să guste din ce în ce mai mult vacanțele complexe, iar Marocul este pe lista celor care vor să viziteze cât mai multe destinații, în circuite turistice. Tendința de ultim moment este aceea de a...

Salina Turda, între distracție și tratament

Salina Turda, între distracție și tratament
Salina Turda este una dintre atracțiile turistice de top ale României, atât pentru modul în care a fost amenajată – asemenea unei baze intergalactice – dar și pentru tratamentele balneare care se pot face...

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!
Ori de câte ori găteşti, cheamă-ţi copilul în bucătărie şi preparaţi mesele împreună. Cel mic va accepta provocarea, mai ales dacă vei prezenta totul ca pe-o joacă, şi va învăţa o mulţime de lucruri no...

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor
Câştigãtorul celei de-a zecea ediţii iUmor, din cel de-al şaptelea sezon al show-ului i-a cucerit pe juraţi încã din primele momente pe scena show-ului. “Sunt Cristian Deniş şi sunt scamator!”, şi-a...

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 se anunţã una foarte durã. Se vor face reproşuri, se vor lansa critici usturãtoare, tensiunea va pune stãpânire...

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!
Exista oferte dupa Black Friday? Daca v-ati pus aceasta intrebare raspunsul este simplu! Da, exista, in noua campanie de reduceri Cyber Week iar discounturile ajung pana la 80%. La SomProduct veti gasi o...

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...
Serviciul de email marketing furnizat de