x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Datini de Sfăntul Nicolae

Datini de Sfăntul Nicolae

05 Dec 2007   •   00:00

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Binefăcătorul

După legendă, Moş Nicolae a ajutat trei surori, fetele unui nobil sărac, din oraşul său, care din cauza sărăciei nu se puteau căsători. Se spune că, atunci cănd fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae a lăsat la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur. Cănd a sosit vremea să se căsătorească şi a doua fată, povestea s-a repetat. La fel s-a intămplat şi cănd a sosit vremea să se căsătorească şi cea de-a treia copilă a nobilului, iar acesta a stat de pază in noaptea cu pricina ca să vadă cine le face atăta bine fetelor lui. Se spune că Moş Nicolae s-a urcat pe acoperişul casei şi a dat drumul săculeţului cu galbeni prin horn, iar acesta a căzut intr-un ciorap pus la uscat lăngă sobă. De aici a rămas obiceiul agăţării şosetelor de şemineu. Nicolae l-a rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, dar acesta nu s-a ţinut de cuvănt şi, de atunci, cine primea un cadou neaşteptat ii mulţumea lui Nicolae. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Moşului sub forma a trei bile de aur.

De atunci şi pănă in zilele noastre, in noaptea de Sfăntul Nicolae, cei dragi nouă şi, mai ales copiii, primesc daruri de la Moşul cel bun care nu se arată niciodată. Cadourile constau adeseori in dulciuri şi fructe, pe care Moşul cel bun le lasă in ghetuţele care au fost bine curăţate incă de cu seară. In ziua de Sfăntul Nicolae, după tradiţie, se mănăncă peşte, se petrece şi se bea vin.

Plachie de crap

Ingrediente: un kg de crap, 3 cepe mari, o ceşcuţă de ulei, sare, 3 linguri de oţet, piper boabe, o lingură de bulion,

o linguriţă de boia dulce de ardei, o foaie de dafin, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se taie in felii şi se pune in apă rece cu oţetul şi sarea. Se lasă la marinat atăt timp căt se pregăteşte sosul.

Sosul: Cepele se curăţă, se spală, se taie solzişori şi se călesc in ulei fierbinte in care se adaugă o ceşcuţă de apă. Se fierbe acoperit, la foc mic, timp de 15 minute. Cănd ceapa devine sticloasă, se adaugă bulionul dizolvat in puţină apă rece, căteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin. Peste sos se pun feliile de peşte marinat, se acoperă şi se mai fierb la foc mic aproximativ 50 de minute. Cănd este aproape gata se adaugă boiaua şi se mişcă cratiţa din cănd in cănd ca să nu se lipească peştele. Se mai lasă la fiert timp de cinci minute. Atunci cănd se serveşte, este recomandat să se stropească bine cu zeamă de lămăie. Eventual, se poate chiar decora cu feliuţe de lămăie şi crenguţe de pătrunjel verde.

Borş de crap

Ingrediente: un kg crap, 2,5 l de apă, un litru de borş, o ceapă, un morcov,

o rădăcină de pătrunjel, un păstărnac, 3 roşii, două linguri de orez, leuştean, frunze de ţelină, sare.

Preparare: Tot zarzavatul se curăţă, se spală, se toacă şi se pune la fiert in apă rece cu sare. Cănd incepe să clocotească se adaugă orezul spălat. Roşiile se spală şi se dau pe răzătoare. Separat, se curăţă peştele, se spală, se taie in bucăţi şi se pune in zeama de zarzavat cănd acesta este fiert. Se lasă să fiarbă, se adaugă roşiile şi se mai ţine pe foc timp de 15 minute, după care se adaugă borşul fiert separat şi leuşteanul.

Borş de somn

Ingrediente: 250 g somn, un morcov, o albitură, o ceapă, o ţelină,

3 roşii, leuştean, frunze de ţelină,

100 ml borş, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se taie in bucăţi, iar zarzavaturile şi ceapa se toacă mărunt şi se fierb in 500 ml apă. Se adaugă şi roşiile, iar după căteva clocote borşul şi bucăţile de peşte. Cănd peştele este fiert, se adaugă leuşteanul şi frunzele de ţelină tocate fin, se opreşte focul şi se acoperă oala cu un capac.

Şalău cu cartofi fierţi

Ingrediente: un kg de şalău, 200 g unt, 200 g ciuperci, două cepe, 400 g cartofi, un pahar de vin alb, o lămăie, o foaie de dafin, puţină nucşoară, sare.

Preparare: Şalăul se curăţă, se spală, se usucă cu un şervet de hărtie, se taie in fileuri, se dă cu sare, se stropeşte cu zeamă de lămăie şi se lasă la rece. Separat se fierb in două căni de apă oasele peştelui, pieliţa şi capul impreună cu ceapa, foaia de dafin, căteva boabe de piper şi sare. Se fierb pănă cănd cantitatea de apă scade la jumătate. Ciupercile se spală, se toacă şi se inăbuşă in unt impreună cu ceapa tocată fin, nucşoara, sarea şi piperul. Se adaugă zeama scăzută in care au fiert oasele, capul şi pieliţa. Se lasă să fiarbă căteva minute, după care se adaugă fileurile de şalău, vinul şi se lasă să fiarbă la foc domol timp de 15 minute. Se scot fileurile pe un platou, iar sosul se toarnă deasupra. Se servesc cu cartofi natur.

Saramură de peşte

Ingrediente: un peşte de 1,5 kg, o căpăţănă de usturoi, 3 ardei iuţi, 3 ardei capia, 3 roşii, sare mare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, iar dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare mare, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeii capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat se pune un vas cu apă pe foc şi, cănd aceasta este călduţă, se adaugă ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat. Nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de 5 minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi se presară verdeaţă din belşug.

Şalău rasol

Ingrediente: un kg de şalău, o lingură de oţet, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, sare, piper, o foaie de dafin, o lămăie, ulei.

Preparare: Peştele se spală, se curăţă şi se pune la foc in apa in care au fost fierte toate zarzavaturile, piperul şi foaia de dafin. Cănd peştele este aproape fiert se adaugă lingura de oţet. Separat se pregăteşte sosul din unt incălzit, amestecat cu zeama de lămăie şi verdeaţa tocată. Peştele se scoate pe un platou, deasupra se toarnă sosul, iar zarzavatul fiert se pune alături.

×