x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De bază la salate, sosul şi legumele!

0
Autor: Veronica Bectas 23 Mar 2011 - 18:45
De bază la salate, sosul şi legumele!

157877-bucate03-12-21.jpgNici că se poate o mai mare plăcere decât aceea de a pregăti salate. Asta, pentru gospodine. După părerea mea, salatele, pe lângă faptul că sunt uşor de preparat, sunt şi foarte „stimulative”. Cum te apuci să prepari ceva, cum imaginaţia ţi-o ia razna! Adică, nici n-ai început să pregăteşti o salată, după o reţetă, că te şi trezeşti completând-o cu unul sau mai multe ingrediente puse de la tine putere. Constaţi, cu plăcere, că ce ai adăugat îmbunătăţeşte mult salata şi îi conferă o savoare deosebită.

Salata, oricare ar fi ea, este un fel de mâncare ce te poate scoate din încurcătură imediat. Important este să ţii cont de un lucru: legumele de bază şi sosul. După părerea mea, acestea sunt ceapa şi morcovul. Pe lângă ele, prima legumă care oferă aromă este ardeiul gras, tăiat cubuleţe. Pentru a scoate cât mai mult în evidenţă aceste esenţe tari este important să le stropim cu o parte din sosul pentru salată imediat ce le-am tocat. Vor sta în sos până vom toca celelalte componente, obligându-le să-şi cedeze toată aroma.

 

Sosul face toată treaba
De obicei, sosul pentru salate este unul simplu, adică cel format din ulei, oţet sau zeamă de lămâie, sare şi piper. Dar există şi sosuri deosebite, care conţin muştar, găl­benuş de ou, smântână, maioneză, pastă de roşii etc. Acestea se folosesc în raport de legumele din care se face salata. Spre exemplu, dacă faci o salată în care leguma de bază este cartoful şi conţine printre altele şi ouă fierte, este musai să prepari un sos pe bază de muştar. Aici trebuie să pui două cepe, una albă şi una roşie. Cea albă se toacă fin, se presară cu puţină sare şi o lingură de zeamă de lămâie.

Se pregăteşte sosul dintr-o lingură de muştar, 3-4 linguri ulei, 4 căţei de usturoi pisat, se bate bine şi se toarnă peste ceapă. Se lasă până se pregătesc toate ingredientele, şi apoi se amestecă şi se drege de sare, piper. Se pregăteşte apoi o cantitate mai mare de sos, pentru că la salatele pe bază de cartofi sosul este absorbit de aceştia. Iar ouăle se montează deasupra salatei şi e musai să fie stropite cu sosul de muştar. Apoi... după imaginaţie, înainte! Poţi face ce vrei şi cum îţi place. 

Să nu uităm însă că important este ca legumele să fie proaspete şi bine coapte. Dar şi bine spălate. Nu mai vorbim că ideal este ca toate legumele să fie cât se poate de naturale. Dar asta este altă problemă şi o altă temă. 

Orez cu praz şi legume
Ingrediente: o cană orez, 3 cepe, 4 roşii, 2 morcovi, un ardei capia ro­şu, un ardei capia galben, un fir praz, 3 fire ustu­roi verde, o legătură pătrunjel, sare, piper, ulei, o lămâie (oţet).
Preparare: se spală orezul şi se pune la fiert într-o oală cu un litru de apă. Legumele se taie cubuleţe mici, mai puţin două roşii pentru garnitură. Se limpezeşte în apă rece orezul fiert şi se pune într-un vas. Se bat bine cu o furculiţă 3 linguri de ulei, o lingură zeamă de lămâie (oţet), sare, jumătate din
pătrunjelul tocat fin şi piper. Se toarnă peste orez. Se amestecă. Într-un castron se pune un rând de legume, apoi un rând de orez, se adaugă ulei, zeamă de lămâie, sare şi piper (după gust).
Se amestecă totul şi se ornează cu felii de roşii.

Supă de roşii
Ingrediente: 5 linguri pastă de roşii, 2 cepe, 100 g paste făinoase (după plac), 2 morcovi, un ardei gras, o lămâie, o rădăcină de pătrunjel, sare, zahăr, ulei.
Preparare: Se curăţă legumele, se taie bucăţi mari şi se pun la fiert într-o oală cu 4 litri de apă. Când s-au fiert bine, se strecoară, şi zeama se pune în oală la foc. Pastele se fierb în apă cu puţină sare şi o lingură de ulei, apoi se strecoară şi se undesc în apă rece. Într-un vas se pune pasta de roşii, se freacă bine cu o lingură de ulei şi apoi se adaugă din zeama de legume până se subţiază puţin, se toarnă treptat şi se amestecă în oală. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se adaugă pastele. Se drege de sare, dar şi de dulce-acrişor, adăugându-se zeamă de lămâie sau zahăr, după gust.

 

Cremă rapidă de linte
Ingrediente: 4 cutii cu linte fiartă, 3 cepe, un morcov, 5 căţei de ustu­roi, o lămâie, sare, piper, ulei.
Preparare: Se scurge într-o strecură­toare lintea din conservă. Se curăţă şi se spală legumele. Se taie solzi ceapa şi se rade fin morcovul, apoi se pune la tigaie cu patru linguri de ulei şi se înăbuşă. Între timp se pisează şi se freacă usturoiul cu o lin­gură de ulei. Când legumele sunt bine înăbuşite se adaugă lintea, se amestecă şi apoi se trec printr-o strecurătoare, obţinându-se o pastă. La pasta de linte se adaugă usturoiul pi­sat, sare, piper şi, dacă mai este ca­zul, ulei, după gust, cât să fie ca o cre­mă. Se poate adăuga zeamă de lămâie după gust. Se serveşte cu salată verde, salată de roşii şi brânză, după dorinţă.  

 

Salată de legume cu cuşcuş
Ingrediente: o cană cuşcuş, 1 avocado, 3 roşii, un ardei roşu, un ardei verde, un ardei iute, 2 cepe, sare, ulei, o legătură pătrunjel, o lămâie (oţet).
Preparare: Într-o oală cu 3 litri de apă puneţi la fiert cuşcuşul, cu un praf de sare şi o lingură de ulei. Curăţaţi şi spălaţi legumele. Tăiaţi cubuleţe ardeii, roşiile şi avocado. Curăţaţi ardeiul iute de seminţe şi tăiaţi-l rondele subţiri, tocaţi fin ceapa. Scurgeţi şi limpeziţi cuşcuşul fiert şi-l puneţi într-un castron. Puneţi şi legumele, cu un praf de sare şi piper. Amestecaţi! Într-un bol puneţi 3 linguri ulei, un praf de sare, o lingură zeamă de lămâie. Bateţi bine amestecul, apoi turnaţi peste salată. Încorporaţi sosul şi dregeţi de sare. Daţi la rece şi serviţi după 15 minute.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...
Serviciul de email marketing furnizat de