x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De Craciun, sarmale!

De Craciun, sarmale!

de Monica Andronescu    |    21 Dec 2004   •   00:00

Numai soacra sa nu fii in prag de Sarbatori! Alergatura multa, recunostinta deloc si nici o mana de ajutor de nicaieri. Dar ce mai conteaza! Sa fie ei sanatosi, ca de sfatuit are cine sa-i sfatuiasca si de ajutat asemenea. Eu pentru ce sunt aici? Nu mai vreau sa fiu soacra cea rea. De data asta, macar cat tine saptamana Craciunului, vreau sa fiu mama-soacra. Asta daca se poarta si nora-mea asa cum se cuvine. M-am induiosat de tot cand am surprins-o vorbind cu fiu-meu despre un dar de Craciun pentru mine. Dar, daca stau si ma gandesc mai bine imi dau seama ca merit. Nu cred sa existe soacra mai buna ca mine, chiar daca sunt eu cam sloboda la gura. Daca nu eram eu nu stiu cum s-ar fi descurcat cu gospodaria, ca de-acasa nimic nu stia. Numai de n-ar da banii pe cine stie ce bazaconie de cadou, ca la ce gusturi are ea... A mai venit o data cu o bluza inchisa la culoare si demodata (de parca eu as fi o baba care nu mai are habar de moda) si cu niste prajituri cumparate. Lasa ca-i arat eu ce inseamna prajituri adevarate, ca anul asta m-a ferit Dumnezeu sa mai merg la ea la masa de Craciun (facem prin rotatie si e randul meu).  

Am chemat-o la mine zilele astea (nu neaparat ca sa m-ajute, dar ca sa mai invete si ea cate ceva) si a facut numai prostii, dar nu i-am zis nimic. M-am gandit ca trebuie sa fim mai buni si mai intelegatori cu neispravitii ca ea. Mai intai a uitat sa puna oul in compozitia de sarmale, de era sa ne-apucam sa le umplem asa. Nu mai spun catamai sarmaloaiele a facut pana s-o vad. Cred ca-i era lene sa taie foaia de varza in doua. Si mai voia sa puna si orezul fiert. Ca asa e reteta ei. Pai si gustul ala pe care si-l lasa orezul in sarmale, am intrebat-o eu, nu se duce pe apa sambetei daca tu il fierbi inainte? N-ai ce-i face! Stati sa va spun cum a fost cand am ajuns la snitele. Nici sa bata carnea ca lumea nu se pricepe. (Ca daca nu e fragezita bine, n-o patrunde focul si ramane cruda.) In compozitie i-am spus sa puna si o lingura de mustar pe langa oua si faina, ca sa iasa snitelele mai pufoase. A bombanit ea putin ca o sa stricam compozitia cu mustarul, dar pana la urma s-a calmat. N-a vrut sa recunoasca, dar mi-am dat seama ca la sfarsit mi-a dat dreptate. Dupa pofta cu care a mancat.  

Asa ca, macar pentru toate astea si tot merit si eu un cadou. Dar uite ca iar m-ati instigat la vorba si m-ati facut s-o vorbesc de rau pe nora-mea chiar si in saptamana Craciunului. S-a dus cu visele mele de "mama-soacra".  

Povete
CARNEA. Carnea de porc din ciorba de Craciun va fierbe mai repede daca adaugati in oala in care fierbe o jumatate de ceasca de zeama de lamaie sau o lingura de otet.  

VARZA. Varza acra din care pregatesti sarmalele nu trebuie lasata in apa calda la desarat, pentru ca isi pierde si gustul, si proprietatile nutritive. Puteti s-o tineti putin in apa rece, dar numai daca e absolut necesar, pentru ca si aceasta o face sa-si piarda gustul.  

COZONACUL. Aluatul de cozonac nu trebuie lasat sa creasca prea mult in forma. In momentul cand a ajuns pana la marginea formei, cozonacul trebuie introdus in cuptor, pentru ca altfel aluatul va fermenta prea mult si in coca se vor crea spatii libere.  

VINUL. In zi de sarbatoare nimic nu e mai bun decat o cana de vin fiert cu scortisoara. Incercati sa folositi miere in loc de zahar si veti vedea ca nu e doar mult mai sanatos, ci si mult mai gustos.  

SNITELELE. In compozitia de snitel adaugati o lingura de mustar dulce sau iute, dupa gust, si veti vedea ca ies cu mult mai pufoase si mai gustoase.

×