x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Shakira are probleme cu fiscul spaniol - este datoare cu 14.5 milioane euro

Shakira are probleme cu fiscul spaniol - este datoare cu 14.5 milioane euro
Procurorii spanioli au acuzat-o pe Shakira de evaziune fiscală. Conform CNN, cântăreața este datoare statului cu 14.5 milioane de euro. În perioada 2012-2014, Shakira și-a declarat domiciliul oficial în altă...

Miss SUA a râs de Miss Vietnam pentru că nu știa prea multă engleză

Miss SUA a râs de Miss Vietnam pentru că nu știa prea multă engleză
Miss SUA a postat pe Instagram remarci la adresa capacității altor concurente Miss Universe de a vorbi limba engleză. Conform BBC, incidentul a avut loc în Bangkok, Thailanda, unde evenimentul are loc anul...

Ecaterina Ladin știe de ce „Moș Crăciun există!”

Ecaterina Ladin știe de ce „Moș Crăciun există!”
Dacă l-ar întâlni pe Moș Crăciun, i-ar mulțumi pentru că există. „Această magie a Crăciunului există, deci există și Mos Crăciun”, spune Ecaterina Ladin, pe care spectatorii o pot vedea în rolul lui...

CRBL exasperat de coriandru în Asia Express

CRBL exasperat de coriandru în Asia Express
Mâncarea picantă şi condimentată din Sri Lanka şi India le dă mari bătăi de cap concurenţilor din „Asia Express”, show difuzat în curând de Antena 1. Una dintre victime este şi CRBL, care nu vrea să mai...

Alin Gheorghișan, mărturisiri emoționante despre cadoul care i-a schimbat viața

Alin Gheorghișan, mărturisiri emoționante despre cadoul care i-a schimbat viața
Alin Gheorghișan, actor la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” și concurent al show-ului “Te cunosc de undeva!”, face mărturisiri emoționante,  într-un interviu acordat emisiunii...

Carmen Șerban, mărturisiri surprinzătoare: ”Eu sunt sceptică în privința căsătoriei din ziua de azi”

Carmen Șerban, mărturisiri surprinzătoare: ”Eu sunt sceptică în privința căsătoriei din ziua de azi”
Îndrăgita cântăreață de muzică de petrecere, Carmen Șerban, a vorbit deschis despre momentele dificile din viața sa, despre felul cum privește relațiile, dar și despre faptul că a slăbit foarte mult în...

Ellen DeGeneres ia în considerare posibilitatea de a renunța la celebra sa emisiune

Ellen DeGeneres ia în considerare posibilitatea de a renunța la celebra sa emisiune
 "The Ellen DeGeneres Show", longevivul talk-show prezentat de Ellen DeGeneres, ar putea să se încheie în anii următori, întrucât renumita realizatoare TV americană a luat în considerare posibilitatea de...

Rețetă de Crăciun: Piftie

Rețetă de Crăciun: Piftie
Ingrediente 1 rasol de porc  urechi de porc  2 picioare de porc  1 telina  ceapa  2-3 morcovi  5 catei usturoi  sare Mod de preparare: Pune carnea de porc...

Slayer - ultimul concert al carierei la București

Slayer - ultimul concert al carierei la București
 Trupa americană de thrash metal Slayer, o emblemă a muzicii rock care a influenţat foarte multe formaţii, va susţine ultimul concert din carieră la Bucureşti, la Arenele Romane, pe 10 iulie 2019, în...

Rețeta zilei : Carne de porc cu fasole roșie

Rețeta zilei : Carne de porc cu fasole roșie
Ingrediente 400 g pulpă porc 1 ceapă galbenă 2 cătei usturoi 3 buc ardei iute 800 g fasole mexicană ulei de măsline suc de roșii sare de mare cimbru 400 g pulpă porc Mod de...

Turiștii străini descoperă inima României

Turiștii străini descoperă inima României
Galerie Foto Turiștii străini care vor ajunge la Sibiu, anul viitor, după ce National Geographic a pus fosta capitală culturală europeană pe lista scurtă a celor mai „cool” 19 destinații din 2019, vor mai putea descoperi...

Gina Pistol îndrăgostită de sari-urile indiene

Gina Pistol îndrăgostită de sari-urile indiene
Galerie Foto În timpul filmărilor celui de-al doilea sezon „Asia Express”, show difuzat în curând de Antena 1, Gina Pistol, frumoasa prezentatoare a show-ului, a făcut o adevărată pasiune pentru sari-urile indiene,...

Despre abuzurile emoţionale: "Soţul meu nu a mai vorbit cu mine trei săptămâni pentru că mi-am făcut unghiile roşii"

Despre abuzurile emoţionale: "Soţul meu nu a mai vorbit cu mine trei săptămâni pentru că mi-am făcut unghiile roşii"
O soţie abuzată a vorbit despre cum soţul ei “manipulator” a ignorat-o pentru săptămâni întregi, pentru că şi-a dat unghiile cu ojă roşie, potrivit Mirror. Femeia, care a cerut să rămână...

Metalcore britanic la ARTmania Festival 2019: ARCHITECTS este noul nume confirmat

Metalcore britanic la ARTmania Festival 2019: ARCHITECTS este noul nume confirmat
ARCHITECTS, binecunoscuta trupă britanică de metalcore, este noul nume confirmat la ARTmania Festival 2019, ce va avea loc în perioada 26 - 27 iulie 2019, în Piața Mare a cetății medievale a Sibiului....

Rețeta zilei : Paste cu pui și parmesan ras

Rețeta zilei : Paste cu pui și parmesan ras
INGREDIENTE 2 pulpe de pui, 200 g spaghetti, 2 fire de ceapă verde,1 morcov, o ceșcuță de vin roșu, 1 cățel de usturoi, 1 conservă de pulpă de roșii, sare, piper, parmesan ras, 1 lingură de...
Serviciul de email marketing furnizat de