x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”
Cântăreţul britanic Elton John descrie în memoriile sale publicate recent cum „regele pop-ului” s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor, relatează ziarul spaniol „ABC” în ediţia sa online. Elton John,...

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat
Dacă, atunci când ai nevoie de un obiect anume din casă, pierzi o grămadă de timp ca să-l găseşti, înseamnă că e timpul să faci ordine şi să arunci o parte din lucrurile inutile care ocupă...

Antitalent, noul show de la Antena 1, lansează cea mai nouă echipă de umoriști

Antitalent, noul show de la Antena 1,  lansează cea mai nouă echipă de umoriști
Cea mai nouă echipă de umoriști este gata să-i ducă pe telespectatori în punctul zero al comediei, începând cu 20 octombrie, de la 21:00, în cadrul premierei Antitalent, cel mai nou show de umor marca Antena 1,...

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu în platoul Chefi la cuțite

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu  în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni, de la 20:00, pe Antena 1, Cătălin Scărlătescu va avea parte de o întâlnire cu Barbie, o frumoasă concurentă, dornică să facă impresie în platoul celui mai iubit show culinar: ”Am venit la Chefi la cu

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă
O turistă taiwaneză a fost amendată și arestată pe insula Boracay, din Filipine, din cauza faptului că purta niște bikini minusculi. Ea a stârnit controverse când a apărut pe plajă într-un...

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe
Galerie Foto Chef Sorin Bontea și Răzvan Fodor, Speak și iubita lui, Ștefania, Nico și fiica ei, Alexandra, Adda și soțul ei, Cătălin, Ristei și fratele lui, Dan, Maria Buză și Lia Bugnar, Alina Ceușan și Carmen...

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!
Galerie Foto Gabriela Cristea, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de la noi, va reveni, începând din 21 octombrie, pe micile ecrane, la cârma emisiunii Like a star!, de la Antena Stars. Aceasta le propune...

Andreea Marin, invitat special în premiera show-ului de umor Antitalent

Andreea Marin, invitat special în premiera  show-ului de umor Antitalent
Galerie Foto Pe 20 octombrie, Antena 1 lansează cel mai nou show de umor, Antitalent, difuzat în fiecare duminică de la 21:00. Emisiunea prezentată de Dan Bittman va debuta cu o ediție specială și un invitat pe măsură,...

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă: ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă:  ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”
Galerie Foto Cea de-a unsprezecea luptă a amuletelor, difuzată luni, de la 20:00, pe Antena 1, le va da chefilor planurile peste cap. Gina Pistol este hotărâtă să ridice nivelul sesiunii de gătit cu cea mai interesantă amulet...

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă
Da, este unul dintre ingredientele emblematice pentru sașii din Transilvania. Totuși, dacă nu știi cum să consumi sau cum să manipulezi această plantă, poți să te intoxici și chiar să intri în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență în toată țara
Galerie Foto Cea de-a șasea ediție a celui de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Tarkan, a fost aseară lider de audiență în toată țara. Show-ul...

In Mangalița, primarul vrea să-și dea afară secretara, iar soțul directoarei economice se înscrie, pe furiș, la școală

In Mangalița, primarul vrea să-și dea afară secretara,  iar soțul directoarei economice se înscrie, pe furiș, la școală
Galerie Foto Serialul de comedie Mangalița continuă duminică, 13 octombrie, de la ora 20:00, la Antena 1, cu un nou episod, intitulat “Brânză bună în burduf de câine”. Lucrurile încep să se miște în micul oraș de ...

New York: Empire State Building își redeschide observatorul de pe acoperișul clădirii

New York: Empire State Building își redeschide observatorul de pe acoperișul clădirii
Empire State Building, celebrul zgârie-nori din New York, îşi redeschide astăzi observatorul de la etajul 102, după renovări care au durat zece luni. Acesta permite acum o vedere de 360 de...

Jane Fonda a fost arestată la Washington, în timpul unui protest

Jane Fonda a fost arestată la Washington, în timpul unui protest
Actriţa americană Jane Fonda a fost arestată la Washington D.C., în faţa Capitoliului, în timpul unui protest împotriva încălzirii globale. ''Poliţia a arestat 16 persoane pentru că au participat la...

Tarkan, Stela Popescu, N&D, Mihaela Runceanu, Tom Jones și Ella Fitzgerald urcă pe scena show-ului Te cunosc de undeva!

Tarkan, Stela Popescu, N&D, Mihaela Runceanu, Tom Jones și Ella Fitzgerald  urcă pe scena show-ului Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 20:00, o nouă ediție Te cunosc de undeva! aduce în fața telespectatorilor Antenei 1 noi transformări de senzație, într-un spectacol prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin...
Serviciul de email marketing furnizat de