x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Harry si Meghan, in vizita la George si Amal Clooney!

Harry si Meghan, in vizita la George si Amal Clooney!
Ducele si ducesa de Sussex, Harry si Meghan, au petrecut sfarsitul de saptamana in Italia, pe malul lacului Como, informeaza US Weekly.    Cei doi tineri au fost oaspetii actorului american George Clooney...

Reţeta zilei: Salată de vinete cu iaurt

Reţeta zilei: Salată de vinete cu iaurt
Ingrediente: 2 vinete mari, 250 gr iaurt grecesc, 1-2 lingurițe maioneză cu usturoi, 3 linguri suc de lămâie, 1 linguriță sare afumată, 2 linguri ulei. Mod de preparare: Vinetele se taie în două pe...

Staţiuni balneare - Tratamente speciale la Eforie Nord

Staţiuni balneare - Tratamente speciale la Eforie Nord
Una dintre cele mai mari baze de tratament balnear şi SPA de pe litoralul românesc este la Eforie Nord, la hotelul Europa. Aici se pot face tratamente de relaxare, wellness, balneo, precum şi tratamente speciale cu li...

Inamicii memoriei, de ce ne plângem că uităm lucruri esențiale

Inamicii memoriei, de ce ne plângem că uităm lucruri esențiale
Uităm dacă am scos fierul de călcat din priză, uităm unde ne-am lăsat cheile de la mașină, uităm ce am mâncat cu o zi înainte sau uităm o programare la medic. Cu toții pățim astfel de lucruri, dar pentru...

Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei

Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei
Deja celebru, evenimentul „Reuniunea satelor", din cadrul proiectului cultural "Satele Unite ale României", a strâns, în acest weekend, în comuna Săpânţa din Maramureş, peste 2.000 de participanţi. Iubitorii...

Horoscop septembrie 2018: Berbecii ar putea primi o mostenire

Horoscop septembrie 2018: Berbecii ar putea primi o mostenire
Aproape toata luna, Soarele se va afla in casa a 6-a,  a muncii si sanatatii. Ceea ce inseamna ca in septembrie principalele evenimente vor fi legate de cele doua domenii. Indiferent de ceea ce se intampla la locul...

Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO și galerie FOTO) Aici a venit la cure de ape minerale și băi și scriitorul Ion Creangă

Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO și galerie FOTO) Aici a venit la cure de ape minerale și băi și scriitorul Ion Creangă
Vacanțele dublate de o sesiune de balneoterapie par să fie rezervate vârstelor mari. Stațiunile balneare au ca turiști un procent destul de mare de pensionari, care beneficiază de virtuțile terapeutice specifice...

Rețeta zilei: Gulii umplute

Rețeta zilei: Gulii umplute
Ingrediente: 10 gulii, 100 g orez, o ceapă, 2 linguri de ulei, 4 linguri de bullion, o linguriţă de pesmet sau de griş, o legătura de mărar, sare, piper Mod de preparare: Guliile se curăţă de coajă...

Octavian Strunilă dezvăluie ce l-a surprins la Madagascar: ”La noi, acest lucru a cam dispărut.”

Octavian Strunilă dezvăluie ce l-a surprins la Madagascar:  ”La noi, acest lucru a cam dispărut.”
Exotica insulă Madagascar le rezervă surprize concurenților din "Ultimul Trib" și nu doar cele legate de jocuri, așa cum s-ar aștepta. Nici pentru Octavian Strunilă, prezentatorul show-ului, lucrurile nu sunt...

Daniela Crudu a descoperit un nou tip de machiaj în Madagascar

Daniela Crudu a descoperit un nou tip de machiaj în Madagascar
Chiar dacã a venit de acasã cu un bagaj-record de peste 30 de kilograme, din care cea mai mare parte a fost ocupatã de cosmetice, Daniela Crudu s-a lãsat imediat captivatã de moda localã. Mai exact, concurenta...

Festivalului gastronomic 'Hai la masă!'

Festivalului gastronomic 'Hai la masă!'
Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic "Hai la masă!", ce va...

Eveniment dedicat artelor vizuale la Vama Veche

Eveniment dedicat artelor vizuale la Vama Veche
Cei mai apreciaţi fotografi şi oameni de film din Grecia, Cehia, SUA, Elveţia, Norvegia şi România vor participa în perioada 19 - 26 august la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale...

Călătorie virtuală în timpul Primului Război Mondial, la Festivalul Transylvania History Days

Călătorie virtuală în timpul Primului Război Mondial, la Festivalul Transylvania History Days
Un festival de reconstrucţie istorică care are ca temă Primul Război Mondial va avea loc în acest final de săptămână la Cluj, în Parcul Central.  Ediția din acest an a festivalului marchează şi o pre...

Zilele Orașului Turda 

Zilele Orașului Turda 
 Zilele municipiului Turda debutează vineri, 17 august, cu proiecții de film în Salina Turda, expoziții și târguri, dar și cu concerte susținute de Holograf , 3 Sud Est, Connect-R, Carla’s Dreams și...

Nea Mărin a plecat de la emisunea de la Antena 1. Are un înlocuitor surpriză

Nea Mărin a plecat de la emisunea de la Antena 1. Are un înlocuitor surpriză
O nouă ediție a reality show-ului ”Poftiți la Nea Mărin”, difuzat luni și marți, de la ora 20.00, la Antena 1, le pune pe vedete în situații complet neașteptate.  CRBL, Ionuț Ghenu, Vica Blochina și A...
Serviciul de email marketing furnizat de