x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Patru zile de sărbătoare, cu surprize și voie bună, la Antena Stars

Patru zile de sărbătoare, cu surprize și voie bună, la Antena Stars
Galerie Foto Sărbătorile Pascale vin cu o mulțime de surprize pentru telespectatorii Antena Stars care vor putea urmări ediții speciale ale unor emisiuni deja îndrăgite, cu invitați pe măsură, cu multă distracție și...

Ediții speciale de Paşte la Antena 1

Ediții speciale de Paşte la Antena 1
Galerie Foto De Paște, Antena 1 a pregătit ediții speciale și programe pentru toate gusturile și toate categoriile de public. Sub sloganul „Cu Antena 1, de Paște, ai liber la sãrbãtoare!”, postul le aduce...

Chef Sorin Bontea face echipă cu familia sa în bucătărie

Chef Sorin Bontea face echipă cu familia sa în bucătărie
Galerie Foto Un sezon special al celui mai iubit show culinar, Chefi la cuțite, va începe pe 30 aprilie, de la 20:00, pe Antena 1. Având în vedere că etapa de audiții pe nevăzute va pune în lumină echipe gata formate din...

Reţeta zilei: Prăjitură trufă

Reţeta zilei: Prăjitură trufă
Ingrediente: 125 g unt topit, 200 g biscuiţi sfărâmaţi, 300 ml smântână de gătit, 30 g zahăr pudră, 200 g ciocolată neagră topită, esenţă de vanilie, pudră de cacao (pentru decor) Mod de...

Minivacanţă „last minute” în Grecia

Minivacanţă „last minute” în Grecia
Galerie Foto Luna mai este perfectă pentru o minivacanţă pe plajele Greciei, unde vara vine mult mai devreme decât în România. Chiar şi sfârşitul de aprilie poate fi bun de plajă, iar această perioadă este ideală şi...

Lucrurile pe care le auzi când ești într-o relație toxică

Lucrurile pe care le auzi când ești într-o relație toxică
Nimănui nu-i plac despărțirile, însă după ce rana se vindecă, putem să privim obiectiv spre impactul pe care acea relație l-a avut asupra noastră. Analiza modului în care acea relație a decurs ne poate f...

”iUmor” începe preselecțiile în țară pentru cel de-al șaptelea sezon, la Antena 1

”iUmor” începe preselecțiile în țară pentru cel de-al șaptelea sezon, la Antena 1
”iUmor” începe preselecțiile pentru cel de-al şaptelea sezon al show-ului, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor şase sezoane, sute de umoriști din toate...

De Paşte în Maramureş, pe urmele civilizaţiei lemnului

De Paşte în Maramureş, pe urmele civilizaţiei lemnului
Cei care aleg Maramureşul pentru a-şi petrece sărbătorile tradiţionale sunt atraşi de frumuseţea acestui ţinut de poveste şi de oamenii deosebiţi. Pentru că aici s-au păstrat tradiţiile de secole,...

Aurel și Diana au stârnit reacții puternice, seara trecută, la sosirea pe Insula Iubirii

Aurel și Diana au stârnit reacții puternice, seara trecută, la sosirea pe Insula Iubirii
Galerie Foto La doar cinci zile distanță de cea mai intensă experiență trăită, în cel de-al patrulea sezon, când în Thailanda încă mai răsună glasul suferinței, în România se arată în același timp zâmbetele...

În aceastã searã, de la 20:00, Antena 1 difuzeazã filmul de animaţie Vaiana

În aceastã searã, de la 20:00, Antena 1 difuzeazã filmul de animaţie Vaiana
Galerie Foto În aceastã searã, de la 20:00, Antena 1 difuzeazã filmul de animaţie Vaiana. Cu o poveste inspiratã din istoriile orale ale oamenilor şi ale culturilor din Oceania, acolo unde au realizatorii filmului au...

Pregătirea casei pentru cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele

Pregătirea casei pentru cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele
Galerie Foto Paștele este una dintre cele mai frumoase și importante sărbători creștine din întreaga lume, ce ne aduce aminte de adevărata iubire necondiționată. În pragul acestei sărbători, gospodinele se întrec în...

Sfântul Gheorghe, patronul naturii înverzite

Sfântul Gheorghe, patronul naturii înverzite
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El se sărbătorește, în fiecare an, la 23 aprilie. Ce obiceiuri și interdicții sunt? În tradiția...

Cele mai frumoase 77 de mesaje, SMS-uri și urări de Sfântul Gheorghe

Cele mai frumoase 77 de mesaje, SMS-uri și urări de Sfântul Gheorghe
În tradiția populară Sfântul Gheorghe mai este întâlnit ca Sân-George sau Sângeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor. Pe data de 23 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face...

Urzici sleite (rețetă de leac, pentru Sfântul Gheorghe)

Urzici sleite (rețetă de leac, pentru Sfântul Gheorghe)
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe marchează trecerea către vară, căci în tradiția populară el este “stăpânul verii”. Numai în această zi oamenii plantau în fața casei un copăcel. Dacă se prindea, era...

Reţeta zilei:Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui

Reţeta zilei:Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui
Ingrediente: 150 gr tagliatelle proaspete (sau 250 grame uscate) 3 linguri sos pesto 110 gr piept de pui 2-3 linguri ulei de măsline 50 grame pecorino romano (sau parmezan) piper proaspăt...
Serviciul de email marketing furnizat de