x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De la Varlaam cetire spre degustare.

De la Varlaam cetire spre degustare.

de Veronica Bectas    |    25 Mai 2011   •   21:00
De la Varlaam cetire spre degustare.

De curand, pe meleaguri bu­zoiene, nu departe de poalele Mun­telui Penteleu, unde Basca Mica se reuneste cu Basca Mare, in localitatea Varlaam, conform hroni­cului tocmit de ANTREC, a avut loc un Concurs de Gatit Ciobaneste, ca in fiecare primavara. Cine se stie priceput, cine cunoaste retete traditionale si se incumeta a le dezvalui participa la concurs. Vin curiosi, mancaciosi, neincrezatori si, indeosebi, cei care stiu tainele ciobanitului si se ­stra­duiesc sa supuna atentiei juriului, si mai ales al publicului degustator si pofticios, preparatele neaose ale zonei buzoiene de la deal si munte.

Marea sarbatoare, "Intarcatul Mieilor de la Varlaam" aduce in fiecare an veselie si satisfactie proprietarilor de pensiuni care participa la concurs. Gatitul acesta nu se face oricum, ci pe pirostrii, la foc cu lemne, in fata tutu­ror. Carnea de miel, branza, celebrul bulz si renumita tuica de Varlaam, produse naturale si traditionale ale zonei, sunt ingredientele de baza ale preparatelor ce se gatesc in concurs.

Intarcatul mieilor
La sarbatoare, ca sa ne exemplifice cat mai bine cum se face si in ce consta intarcatul mieilor, organizatorii au adus si o turma, mai mica, ce nu a ple­cat inca la stana, ca sa ne documen­tam noi, astia veniti doar cu nestiinta, gurile hulpave si curiozitate netarmurita. Am admirat oile, le-am ­mangaiat mielutii si am priceput doar ca meseria de oier nu este una usoara. Nu consta in a sta rezemat in bat toata ziua. Ne-am documentat si am concluzionat ca mai bine curios, man­cacios si degraba calator decat la "stana-n bat"! Meserie grea! Nu esti instruit de copil, nu ai dragoste de ani­male, nu ai rezistenta la trup si stapanire de sine, nici ca vei reusi sa faci o astfel de meserie!

Oile si mieii, pe care i-am avut ca material didactic, au plecat cu cioba­nul mandru de o frumusete de berbec, fotografiat la greu de niste francezi.

Ne-am intors degraba la ceaunele aburinde. Le-am amusinat pe rand si, dupa ce am constatat ca fiecare avea alta aroma, ne-am pus pe iscodit femeile pricepute care tocmeau de zor gusturile si mirosurile. De la una, de la alta, am aflat retetele, ba chiar si secretele de tocmire, lucru care le-a randuit la obtinerea premiilor oferite in concurs.

Bucate de neuitat
In timp ce o parte dintre concurenti se speteau cu treaba, ba facand ma­ma­ligi uriase, ba punand lemne in fo­cu­rile de sub ceaunele mari, ba rostogo­lind bulzii aurii, ai Reghinei Blidaru, pe gra­tarul cel mare, ba afumandu-se la gratarele cu mici si carnati de Ples­coi si din cei uriasi din porc, cantaretii lo­­­­cali ne incantau auzul. Vizitatorii, chiar si o echipa de motociclisti plini de no­­roi isi aratau incantarea la de­gus­ta­rea gratuita a branzeturilor de tot soiul si a untului facut de Victoria Gri­gore, ultima femeie din Varlaam care mai bate putineiul. Cu painea per­pelita pe gra­tar, unsa cu unt sau spu­zita de fa­rame de branza de tot so­iul, stropita de un gat de tuica de Var­laam, s-a trecut si la cercetare de deserturi, adica niste prajituri de­o­se­bite, tocmite maiestru de dascalita din Gura Teghii, Carmen Bah­neanu, care a concurat, cum altfel, cu o "Inima de haiduc", o tarta delicioasa. Dupa acor­darea diplomelor, atat concurentii, cat si multimea care i-a sustinut au petrecut o zi de neuitat.

Miel haiducesc cu alcool
Ingrediente: carne de miel, doua linguri cu untura de porc, o cana de apa, 3 cepe, doi morcovi, 3 ardei grasi, o telina, o gulie, sare, piper, 500 ml vin alb, 200 ml tuica, o lingura cu varfuri de ienupar, o lingura cu hrean ras.
Preparare: Se toaca ceapa, ardeii, telina, gulia si morcovii. Se portio­nea­za carnea si se pune in ceaun cu untura la foc viu, sa se prajeasca usor. Se adauga tuica si putina sare. Se lasa zece minute si se pun legu­mele, se ames­teca. Daca e scazuta se pune apa si se lasa la fiert. Cand le­gumele s-au fiert se pun vinul, ienu­parul si hreanul, sare, piper si se mai lasa zece minute.

Foi cu lapte
Ingrediente: doua legaturi de laptucute, doua legaturi de leurda, doua cepe, doua legaturi de marar, doua oua, sare, piper, lapte batut gras, 4 linguri cu ulei.
Preparare: Se spala si se curata ver­deturile. Se curata si se toaca cea­pa, apoi se pune la prajit usor, se adau­ga laptuca si leurda tocate si se lasa la inabusit. Cand s-au inmuiat se adauga mararul spalat si fin tocat, apoi se mai lasa pana cand se in­moaie si se omogenizeaza ca o pas­ta. Se adauga ouale si lapte batut, amestecand mereu pana se obtine o compozitie ca o ciulama. Se lasa sa mai dea un clocot, se drege de sare si se opreste focul.

Placinta bacitei
Ingrediente: aluat de paine, 500 g urda, 500 g branza de burduf proas­pa­ta, 500 g branza de vaci, 500 g jintita, doua legaturi de ceapa verde, doua legaturi de marar, 6 oua, sare, piper.
Preparare: Din aluatul de paine se formeaza doua blaturi, unul mai inalt ce se pune in tava unsa cu untura pana de margini. Toate branzeturile se amesteca, se adauga ceapa verde si mararul tocate marunt, ouale batute, sare si piper. Se toarna compozitia in tava, se niveleaza si apoi se monteaza deasupra cealalta bucata de blat care se uneste cu cea de jos. Se inteapa cu furculita, se coace la foc potrivit.

Bulzii de aur ai Reghinei
Ingrediente: mamaliga bine legata, branza de burduf din cea proaspata.
Preparare: Intr-un ceaun se pune apa rece de izvor, cu o lingura de sare, la clocotit. Cand incepe sa scoata aburi se pun doua maini de malai. Iar cand incepe sa clocoteasca apa se pune ma­lai si se lasa la fiert zece minute, cat sa se umfle, apoi se amesteca te­meinic ca sa nu se faca cele coco­loa­se. Se lasa la fiert si se amesteca des pana e fiert malaiul. Din mamaliga se fac turte, in mijlocul carora se pune cate un ghem de branza ce se inve­les­te bine sa nu se deschida la foc si se coc pe gratar.

×