x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De opt ori nominalizat

De opt ori nominalizat

de Tudor Cires    |    18 Feb 2009   •   00:00

S-a născut în Long Island, în partea de sud-est a New Yorkului, şi a copilărit în oraşul furnicar despre care se spune că este locul unde au fost inventate câteva feluri de mâncare celebre, precum: salata Waldorf, ouăle Benedict, vichyssoise (o supă pentru care pretenţiile americanilor au stârnit deja o dispută cu francezii, care şi-o revendică şi ei), mallormars (biscuiţi din făină graham, înveliţi în ciocolată), puiul "ŕ la King" sau mult mai renumita băutură Bloody Mary.





Harvey Milk – pentru că despre el este vorba – a lăsat posterităţii puţin din existenţa lui newyorkeză, care pentru cei mai mulţi dintre biografii lui aproape că nici nu contează. Important este ce a făcut după 42 de ani, când s-a stabilit în California, în San Francisco.

De ce este atât de important ce s-a întâmplat cu acest bărbat în floarea vârstei după ce a ajuns pe Coasta de Vest? Poate pentru faptul că a reuşit să rupă nişte bariere ce păreau de netrecut la jumătatea anilor ’70: să promoveze drepturile minorităţilor sexuale şi să devină primul homosexual votat într-o funcţie publică.

"Milk", pelicula regizată de Gus Van Sant, bazată pe povestea reală a politicianului american Harvey Milk, a fost nominalizată anul acesta la premiile Oscar la nu mai puţin de opt categorii. Semn că societatea californiană, care l-a "sancţionat" în 1978, asasinându-l pe Milk (oficial, a fost vorba despre frustrarea unui coleg din Consiliul Supervizorilor oraşului San Francisco, Dan Withe, care tot atunci îl ucidea şi pe primaul George Moscone), e dispusă să accepte mai uşor o comunitate cu obiceiuri sexuale distincte de ale majorităţii.

În stil californian

Sean Penn îl interpretează magistral pe Harvey Milk, despre ale cărui preferinţe culinare filmul ne lasă să aflăm destul de puţin. Cunoscându-i însă originea newyorkeză, ştiind că vine dintr-o metropolă care, ca şi San Francisco, "ocroteşte" fuziunile culinare, putem presupune că s-a acomodat relativ repede la oferta variată şi provocatoare a restaurantelor, bodegilor şi locantelor cu bucătărie locală. Preparatele tradiţionale californiene sunt, de altfel, exemplul perfect al felului în care mai multe tendinţe culinare (regionale, etnice) se pot contopi.

De aceea, ni-l imaginăm pe Harvey Milk luând prânzul într-o tavernă unde se serveşte legendara "Cioppino" (un fel de supă groasă, cu crevete) ori încercând o plăcintă cu brânză de capră şi nuci, pregătită "în stil californian". Probabil nu s-ar fi dat în lături nici de la un somon rulat în varză chinezească, cu sos de ardei, ghimbir şi ceapă verde. Rămânând în zona influenţelor asiatice din bucătăria californiană, îl vedem "înfigându-se" într-un sos picant, pregătit după o reţetă thailandeză sau originară din Sri Lanka, gustoasele frigărui (satay) din piept de vită (înlocuite, la nevoie, cu… bucăţele de tofu la frigare).

Bite size goat cheese and California walnut cheesecakes

Plăcintă cu brânză de capră şi nuci

Ingrediente: o jumătate de cană de pesmet, o jumătate de cană de nuci date prin maşină, nouă miezuri de nucă pentru decor, o lingură de unt topit, o jumătate de linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de piper, 120 g cremă de brânză, 150 g brânză de capră moale, un ou bătut, o lingură de arapagic tocat, un sfert de ardei gras roşu, câteva bucăţi de arpagic.
Preparare: Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Într-un bol se amestecă pesmetul, nucile măcinate, untul topit, un sfert de linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper. Se pune câte o linguriţă din acest amestec în fiecare dintre cele 18 forme unse cu unt. Se întinde foarte bine pe fund. Se mixează crema de brânză până când se umflă, apoi se adaugă pe rând brânza de capră, oul, arpagicul, restul de sare şi piper. Se mixează după fiecare ingredient adăugat. Această compoziţie se pune în forme, iar pe nouă dintre ele se aşază deasupra un miez de nucă, iar pe celelalte nouă, ardei gras tocat mărunt. Se coc în cuptor timp de un sfert de oră, apoi se scot şi se lasă deoparte. După cinci minute se scot din forme şi se decorează cu arpagic. Se servesc calde.

Cioppino

Supă "Cioppino"

Ingrediente: 175 g unt, două cepe, doi căţei de usturoi zdrobiţi, o legătură de pătrunjel, două conserve de roşii, 500 ml supă de pui, două frunze de dafin, o lingură de busuioc uscat, o jumătate de linguriţă de cimbru, o jumătate de linguriţă de oregano, 230 ml apă, 350 ml vin alb, 300 g carne de crab, 300 g fileuri de cod, 650 g creveţi, 650 g scoici Saint Jaques, 18 scoici mici, 18 midii.

Preparare: Untul se topeşte la temperatură medie într-o oală mare. Se adaugă cepele tocate, usturoiul şi pătrunjelul tocat. Se lasă la foc mic, amestecând din când în când până se înmoaie ceapa. Se pun în oală roşiile tăiate bucăţi, supa de pui, frunzele de dafin, busuiocul, cimbrul, oregano, apa şi vinul. Se amestecă foarte bine, apoi se acoperă oala cu un capac. Se lasă să fiarbă aşa timp de o jumătate de oră. Se adaugă apoi creveţii decorticaţi, cele două feluri de scoici, midiile, fileurile de cod mărunţite şi carnea de crab. Se lasă să fiarbă, apoi se micşorează flacăra şi se mai ţine 5-7 minute, până când se desfac cochiliile. Se pune supa în boluri şi se serveşte caldă, cu pâine prăjită.

Beef sates with hoisin dipping sauce

Frigărui de vită cu sos hoisin

Ingrediente: 32 de frigărui de lemn, 4 căţei de usturoi, două linguri de ghimbir ras, 110 ml suc de limete, 500 g piept de vacă, 110 ml sos hoisin, două linguri de ketchup.

Preparare: Într-un vas se amestecă usturoiul tăiat feliuţe cu ghimbirul, 50 ml suc de limete, sare şi piper. Carnea de vită se taie în felii de aproximativ o jumătate de centimetru. Se pun apoi feliile de carne în soluţia de marinat şi se lasă zece minute la temperatura camerei. Separat, într-un alt vas se amestecă sosul hoisin, ketchupul, restul de suc de limete, sarea şi piperul după gust. Beţele de frigărui se înmoaie în apă rece timp de o jumătate de oră. Se scurg şi pe ele se înfăşoară feliile de carne marinate. Se mai pot presăra puţină sare şi piper. Se frig pe grătar, la foc mediu, pe ambele părţi. Se servesc cu sos hoisin şi jumătăţi de limete.

Steamed salmon wrapped in napa cabbage with pepper, ginger and scallion sauce

Somon rulat în varză chinezească cu sos de ardei, ghimbir şi ceapă verde

Ingrediente: 4 fileuri de somon, 4 frunze mari de varză chinezească, 8 ciuperci negre trecute o dată în clocot, o jumătate de cană de amestec de sare cu piper (o parte piper de szechwan, 4 părţi sare); pentru sos: un sfert de cană de ghimbir dat pe răzătoare, trei sferturi de cană de ardei gras roşu tocat, trei sferturi de cană de ceapă verde tăiată fin, două căni de supă de pui sau peşte, zeama de la o jumătate de lămâie, sucul de la o portocală, două linguri de unt, sare, piper alb, coaja rasă de la o portocală, ulei de rapiţă.

Preparare: Se asezonează fileurile de somon pe toate părţile. Se întinde o frunză de varză chinezească, se pun două ciuperci cu pălăria în jos, apoi şi fileul de somon. Se înfăşoară foarte bine în frunza de varză. Se procedează la fel şi cu celelalte fileuri de somon rămase. Se lasă deoparte două ore, apoi se pun la aburi timp de opt-zece minute. Nu trebuie să fie nici tare, nici moale. În continuare se pregăteşte sosul. Într-o tigaie cu ulei de rapiţă se sotează ghimbirul timp de două minute, apoi se adaugă ardeiul gras şi ceapa verde. Se toarnă supa de pui şi sucul de lămâie şi portocală. Se lasă să scadă. Se pune untul şi se amestecă foarte bine. Pe o farfurie se toarnă sos, apoi se aşază rulourile de somon.

×