x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De opt ori nominalizat

0
Autor: Tudor Cires 18 Feb 2009 - 00:00

S-a născut în Long Island, în partea de sud-est a New Yorkului, şi a copilărit în oraşul furnicar despre care se spune că este locul unde au fost inventate câteva feluri de mâncare celebre, precum: salata Waldorf, ouăle Benedict, vichyssoise (o supă pentru care pretenţiile americanilor au stârnit deja o dispută cu francezii, care şi-o revendică şi ei), mallormars (biscuiţi din făină graham, înveliţi în ciocolată), puiul "ŕ la King" sau mult mai renumita băutură Bloody Mary.





Harvey Milk – pentru că despre el este vorba – a lăsat posterităţii puţin din existenţa lui newyorkeză, care pentru cei mai mulţi dintre biografii lui aproape că nici nu contează. Important este ce a făcut după 42 de ani, când s-a stabilit în California, în San Francisco.

De ce este atât de important ce s-a întâmplat cu acest bărbat în floarea vârstei după ce a ajuns pe Coasta de Vest? Poate pentru faptul că a reuşit să rupă nişte bariere ce păreau de netrecut la jumătatea anilor ’70: să promoveze drepturile minorităţilor sexuale şi să devină primul homosexual votat într-o funcţie publică.

"Milk", pelicula regizată de Gus Van Sant, bazată pe povestea reală a politicianului american Harvey Milk, a fost nominalizată anul acesta la premiile Oscar la nu mai puţin de opt categorii. Semn că societatea californiană, care l-a "sancţionat" în 1978, asasinându-l pe Milk (oficial, a fost vorba despre frustrarea unui coleg din Consiliul Supervizorilor oraşului San Francisco, Dan Withe, care tot atunci îl ucidea şi pe primaul George Moscone), e dispusă să accepte mai uşor o comunitate cu obiceiuri sexuale distincte de ale majorităţii.

În stil californian

Sean Penn îl interpretează magistral pe Harvey Milk, despre ale cărui preferinţe culinare filmul ne lasă să aflăm destul de puţin. Cunoscându-i însă originea newyorkeză, ştiind că vine dintr-o metropolă care, ca şi San Francisco, "ocroteşte" fuziunile culinare, putem presupune că s-a acomodat relativ repede la oferta variată şi provocatoare a restaurantelor, bodegilor şi locantelor cu bucătărie locală. Preparatele tradiţionale californiene sunt, de altfel, exemplul perfect al felului în care mai multe tendinţe culinare (regionale, etnice) se pot contopi.

De aceea, ni-l imaginăm pe Harvey Milk luând prânzul într-o tavernă unde se serveşte legendara "Cioppino" (un fel de supă groasă, cu crevete) ori încercând o plăcintă cu brânză de capră şi nuci, pregătită "în stil californian". Probabil nu s-ar fi dat în lături nici de la un somon rulat în varză chinezească, cu sos de ardei, ghimbir şi ceapă verde. Rămânând în zona influenţelor asiatice din bucătăria californiană, îl vedem "înfigându-se" într-un sos picant, pregătit după o reţetă thailandeză sau originară din Sri Lanka, gustoasele frigărui (satay) din piept de vită (înlocuite, la nevoie, cu… bucăţele de tofu la frigare).

Bite size goat cheese and California walnut cheesecakes

Plăcintă cu brânză de capră şi nuci

Ingrediente: o jumătate de cană de pesmet, o jumătate de cană de nuci date prin maşină, nouă miezuri de nucă pentru decor, o lingură de unt topit, o jumătate de linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de piper, 120 g cremă de brânză, 150 g brânză de capră moale, un ou bătut, o lingură de arapagic tocat, un sfert de ardei gras roşu, câteva bucăţi de arpagic.
Preparare: Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Într-un bol se amestecă pesmetul, nucile măcinate, untul topit, un sfert de linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper. Se pune câte o linguriţă din acest amestec în fiecare dintre cele 18 forme unse cu unt. Se întinde foarte bine pe fund. Se mixează crema de brânză până când se umflă, apoi se adaugă pe rând brânza de capră, oul, arpagicul, restul de sare şi piper. Se mixează după fiecare ingredient adăugat. Această compoziţie se pune în forme, iar pe nouă dintre ele se aşază deasupra un miez de nucă, iar pe celelalte nouă, ardei gras tocat mărunt. Se coc în cuptor timp de un sfert de oră, apoi se scot şi se lasă deoparte. După cinci minute se scot din forme şi se decorează cu arpagic. Se servesc calde.

Cioppino

Supă "Cioppino"

Ingrediente: 175 g unt, două cepe, doi căţei de usturoi zdrobiţi, o legătură de pătrunjel, două conserve de roşii, 500 ml supă de pui, două frunze de dafin, o lingură de busuioc uscat, o jumătate de linguriţă de cimbru, o jumătate de linguriţă de oregano, 230 ml apă, 350 ml vin alb, 300 g carne de crab, 300 g fileuri de cod, 650 g creveţi, 650 g scoici Saint Jaques, 18 scoici mici, 18 midii.

Preparare: Untul se topeşte la temperatură medie într-o oală mare. Se adaugă cepele tocate, usturoiul şi pătrunjelul tocat. Se lasă la foc mic, amestecând din când în când până se înmoaie ceapa. Se pun în oală roşiile tăiate bucăţi, supa de pui, frunzele de dafin, busuiocul, cimbrul, oregano, apa şi vinul. Se amestecă foarte bine, apoi se acoperă oala cu un capac. Se lasă să fiarbă aşa timp de o jumătate de oră. Se adaugă apoi creveţii decorticaţi, cele două feluri de scoici, midiile, fileurile de cod mărunţite şi carnea de crab. Se lasă să fiarbă, apoi se micşorează flacăra şi se mai ţine 5-7 minute, până când se desfac cochiliile. Se pune supa în boluri şi se serveşte caldă, cu pâine prăjită.

Beef sates with hoisin dipping sauce

Frigărui de vită cu sos hoisin

Ingrediente: 32 de frigărui de lemn, 4 căţei de usturoi, două linguri de ghimbir ras, 110 ml suc de limete, 500 g piept de vacă, 110 ml sos hoisin, două linguri de ketchup.

Preparare: Într-un vas se amestecă usturoiul tăiat feliuţe cu ghimbirul, 50 ml suc de limete, sare şi piper. Carnea de vită se taie în felii de aproximativ o jumătate de centimetru. Se pun apoi feliile de carne în soluţia de marinat şi se lasă zece minute la temperatura camerei. Separat, într-un alt vas se amestecă sosul hoisin, ketchupul, restul de suc de limete, sarea şi piperul după gust. Beţele de frigărui se înmoaie în apă rece timp de o jumătate de oră. Se scurg şi pe ele se înfăşoară feliile de carne marinate. Se mai pot presăra puţină sare şi piper. Se frig pe grătar, la foc mediu, pe ambele părţi. Se servesc cu sos hoisin şi jumătăţi de limete.

Steamed salmon wrapped in napa cabbage with pepper, ginger and scallion sauce

Somon rulat în varză chinezească cu sos de ardei, ghimbir şi ceapă verde

Ingrediente: 4 fileuri de somon, 4 frunze mari de varză chinezească, 8 ciuperci negre trecute o dată în clocot, o jumătate de cană de amestec de sare cu piper (o parte piper de szechwan, 4 părţi sare); pentru sos: un sfert de cană de ghimbir dat pe răzătoare, trei sferturi de cană de ardei gras roşu tocat, trei sferturi de cană de ceapă verde tăiată fin, două căni de supă de pui sau peşte, zeama de la o jumătate de lămâie, sucul de la o portocală, două linguri de unt, sare, piper alb, coaja rasă de la o portocală, ulei de rapiţă.

Preparare: Se asezonează fileurile de somon pe toate părţile. Se întinde o frunză de varză chinezească, se pun două ciuperci cu pălăria în jos, apoi şi fileul de somon. Se înfăşoară foarte bine în frunza de varză. Se procedează la fel şi cu celelalte fileuri de somon rămase. Se lasă deoparte două ore, apoi se pun la aburi timp de opt-zece minute. Nu trebuie să fie nici tare, nici moale. În continuare se pregăteşte sosul. Într-o tigaie cu ulei de rapiţă se sotează ghimbirul timp de două minute, apoi se adaugă ardeiul gras şi ceapa verde. Se toarnă supa de pui şi sucul de lămâie şi portocală. Se lasă să scadă. Se pune untul şi se amestecă foarte bine. Pe o farfurie se toarnă sos, apoi se aşază rulourile de somon.
Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   jumătate,   piper,   lasa,   lingurita,   somon,   oscar 2009

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”
Alina Eremia, artistă Global Records, a avut parte de un an intens, cu multe lansări de piese care au ajuns în topurile celor mai importante radio-uri comerciale din România.   Aflată mereu pe drumuri,...

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor
Ducesa Kate a Marii Britanii, soţia prinţului William, a demarat un scurt turneu prin Regatul Unit pentru a realiza un sondaj pe tema educaţiei timpurii, ca parte a îndatoririlor oficiale pe care membrii...

Cafeaua perfectă a fost descoperită. Oamenii de știință au găsit formula de preparare

Cafeaua perfectă a fost descoperită. Oamenii de știință au găsit formula de preparare
O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a găsit o formulă pentru un espresso perfect. Acesta are nevoie de mai puţine boabe de cafea, care trebuie însă măcinate în particule mai...

Ce va face Alexandru Comerzan cu marele premiu al sezonului 7 Chefi la cuțite

Ce va face Alexandru Comerzan cu marele premiu al sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Marele câștigător al sezonului 7 Chefi la cuțite, Alexandru Comerzan, și-a îndeplinit deja un prim vis, acela de a obține titlul show-ului, alături de juratul ce i-a fost mentor – chef Cătălin Scărlătescu....

Atenție unde călătoriți ! Traficul aerian și feroviar din New Delhi perturbat de ceața densă

Atenție unde călătoriți ! Traficul aerian și feroviar din New Delhi perturbat de ceața densă
Peste 30 de zboruri, atât curse interne cât şi internaţionale, au avut întârzieri, miercuri dimineață, pe Aeroportul Internaţional Indira Gandhi din New Delhi, din cauza unui strat dens de ceaţă care a î...

Relaxare la SPA. Covasna

Relaxare la SPA. Covasna
În inima României, la doar 60 de kilometri distanţă faţă de Braşov, Covasna este locul ideal pentru relaxare şi tratamente balneo-climaterice. Judeţul are peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu...

Platforma video Disney+ va fi lansată în Europa la sfârșitul lunii martie

Platforma video Disney+ va fi lansată în Europa la sfârșitul lunii martie
Disney+, platforma video a grupului Disney, îşi devansează cu o săptămână data de lansare în Franţa şi în mai multe ţări europene, unde va deveni operaţională pe 24 martie, au...

Prințul Harry a ajuns în Canada. Ruptura de Casa Regală Britanică va fi mai dură decât se așteptau ducii de Sussex

Prințul Harry a ajuns în Canada. Ruptura de Casa Regală  Britanică va fi mai dură decât se așteptau ducii de Sussex
Prinţul Harry a ajuns astăzi în Canada pentru a i se alătura soţiei sale, Meghan, şi fiului lor, Archie, alături de care va începe o nouă viaţă, departe de casa regală britanică. La mai puţin de două...

Atenție unde călătoriți ! Focar de pneumonie virală în China

Atenție unde călătoriți ! Focar de pneumonie virală în China
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un f...

Prințul Harry a părăsit Regatul Unit. În Canada se va întâlni cu soția și fiul său

Prințul Harry a părăsit Regatul Unit. În Canada se va întâlni cu soția și fiul său
Prinţul Harry a părăsit Regatul Unit, urcându-se la bordul unui avion cu destinaţia Canada, pentru a se întâlni cu Meghan şi fiul său Archie, pe care nu l-a revăzut de la anunţul său privind retragerea...

Excursii pe malul Mării Negre

Excursii pe malul Mării Negre
Un circuit cultural, dar şi culinar, de câteva zile se poate face foarte aproape de graniţă, pe ţărmul Mării Negre, în ţara vecină, Bulgaria. Românii sunt consideraţi cei mai buni...

Pe urmele vechilor cavaleri

Pe urmele vechilor cavaleri
În ultimii trei ani se remarcă o creştere a numărului de turişti care aleg excursiile pe circuitele culturale. Mai multe agenţii de turism care au pariat pe această nişă de piaţă au av...

Directorul general al BBC anunţă că demisionează în vară

Directorul general al BBC anunţă că demisionează în vară
Directorul general al BBC, Tony Hall, a anunţat luni că va demisiona în vară din gigantul mass-media publice britanice, care se confruntă cu provocarea de a câştiga o nouă audienţă şi se află în relaţii...

O cunoscută vedetă Antena 1 a anunțat că este gravidă

O cunoscută vedetă Antena 1 a anunțat că este gravidă
Galerie Foto Oana Cârmaciu, însărcinată în 6 luni, s-a întors pe platourile de filmare de la serialul Sacrificiul, cel mai nou proiect produs de Ruxandra Ion, unde și-a reluat activitatea. Scenariul serialului Sacrificiul a...

Retragerea ducilor de Sussex din familia regală britanică. Actorii din serialul "The Crown" susțin decizia cuplului

Retragerea ducilor de Sussex din familia regală britanică. Actorii din serialul "The Crown" susțin decizia cuplului
Actriţa britanică Helena Bonham Carter a declarat că prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, sunt de acum stăpânii propriului destin, în momentul în care cei doi se pregătesc să se retragă din casa regală...
Serviciul de email marketing furnizat de