x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatesa din Nord

Delicatesa din Nord

de Tudor Cires    |    Radu Tutuianu    |    20 Sep 2006   •   00:00
Delicatesa din Nord

CAIET DE RETETE - FINLANDA
Carnea de ren este caracterizata de fibrele fine si continutul redus de grasimi. Acest veritabil depozit de vitamine recomanda alegerea unei diete pe baza de carne de ren.
CAIET DE RETETE - FINLANDA
Carnea de ren este caracterizata de fibrele fine si continutul redus de grasimi. Acest veritabil depozit de vitamine recomanda alegerea unei diete pe baza de carne de ren.

Mediul in care traieste renul se transmite in mancare, prin gustul deosebit al carnii si prin calitatile ei nutritive. Congelata, conservata si procesata, carnea se poate consuma pe tot parcursul anului. Cea mai mare productie de carne de ren se inregistreaza din septembrie pana in februarie, cand sunt selectionate cele mai bune exemplare de ren, care se sacrifica apoi in macelarii specializate.

VARIETATE. Intre numeroasele feluri de mancare, bucataria finlandeza include traditionalele afumaturi din carne de ren, asociate cu legume ori constituind ingrediente ideale pentru supe si tocanite. De asemenea, sunt foarte populare tocaturile si produsele conservate ce pot fi savurate instant. Noi va prezentam cateva retete traditionale din carne de ren ce pot fi comandate in restaurantele din Finlanda.

CARNE DE REN IN SOS-CREMA DE CONIAC
Ingrediente: 600 g muschi de ren, 400 ml smantana, 40 ml coniac, ardei, arome pentru carne, 150 g sfecla rosie, 150 g morcovi, 150 g ceapa rosie, 50 g tomate, 50 ml otet balsamic, tarhon, sare, piper.

Preparare: Taiati carnea in felii de aproximativ 150 g, pe care le prajiti apoi intr-o tigaie, pe ambele parti. Adaugati smantana, coniacul si mirodeniile, apoi dati-le in fiert, pe foc mic. Separat, fierbeti sfecla rosie si morcovii in apa sarata, curatati-i si taiati-i in felii. Taiati si celelalte legume. Inabusiti-le putin, adaugand restul aromelor. Serviti cu cartofi fierti alaturi.

SANDVIS CU CARNE DE REN

Ingrediente: 50 g crema de branza frecata cu ceapa tocata, cateva frunze de laptuca, 150 g castraveciori marinati, 150 g tomate, 200 g felii carne de ren afumata, 100 g piersici conservate, 40 g agrise, un blat de paine nedospita (turta).
Preparare: Intindeti crema de branza pe un blat copt din faina nedospita. Aranjati frunzele de laptuca, feliile de carne si celelalte ingrediente deasupra. Ornati farfuria cu boabe de agrise.

FRIGARUI DE REN CU LEGUME MARINATE

Ingrediente: 640 g carne de ren, 200 g bacon, 200 g castraveciori, 200 g ardei rosu (capia), 150 g ciuperci, 50 g praz, 50 g fenicul, 50 g rosii uscate la soare; pentru marinata: 100 ml ulei de masline, doua linguri cu miere, 100 ml otet din vin alb, sare, piper.
Preparare: Taiati castraveciorii rondele. Taiati julien ardeii, prazul si feniculul. Amestecati toate legumele. Preparati marinada omogenizand uleiul de masline, mierea, otetul si condimentele. Puneti legumele in marinada si lasati-le impreuna doua ore. Taiati carnea de ren in cuburi de aproximativ 40-50 g fiecare. Taiati baconul in cuburi. Puneti carnea de ren pe frigarui, intercaland cu bucati de bacon. Asezati frigaruile pe un gril si coaceti-le rotindu-le pe toate partile. Serviti cu legume marinate.

SUPA DE REN

Ingrediente: 400 g carne de ren, 500 g cartofi, 100 g morcovi, 50 g ceapa, condimente, sare.
Preparare: Taiati cartofii si celelalte legume. Adaugati apa si condimentele. Fierbeti la foc mic. Adaugati carnea si amestecati. Puneti sare dupa gust.

CARTOFI COPTI

Ingrediente: un kg cartofi roz, 150 g smantana proaspata, 250 g branza frecata cu ceapa tocata, 160 g carne de ren afumata si taiata marunt, o ceapa rosie.
Preparare: Inveliti cartofii cu coaja in staniol si coaceti-i aproximativ o ora la temperatura de 175ÞC. Amestecati smantana, crema de branza, carnea si ceapa taiate marunt. Cand cartofii s-au copt, faceti o taietura longitudinala si puneti in deschiderea astfel formata compozitia de mai sus. Serviti cu salata si paine proaspat prajita.

FILE DE REN CU SOMON

Ingrediente: (pentru o persoana) 150 g file de ren, 30 g somon marinat sau afumat, sare, piper alb, smantana, jeleu de coacaze negre.
Preparare: Faceti o taietura in fileul de carne de ren in care puneti bucatelele de somon marinat sau afumat. Condimentati cu sare si piper alb. Dati la copt intr-o tava pana cand se rumeneste putin carnea. Ingrosati sosul rezultat in tava cu smantana si jeleu de coacaze negre. Serviti cu legume fierte (cartofi, morcovi, sfecla) sau cartofi copti.

TORTILLA DE REN

Ingrediente: 500 g carne de ren tocata, 100 g ceapa, 40 g ardei, 200 g rosii pasate, piper, sare, doua linguri cu zahar brun, patrunjel, branza framantata, opt foi de tortillas, ulei.
Preparare: Prajiti carnea si ceapa taiata in putin ulei. Adaugati ardeiul, rosiile pasate si mirodeniile. Amestecati la temperatura mica. Incalziti foile de tortillas. Umpleti-le cu compozitia de mai sus si inchideti-le in forma de plic sau rulati-le, indoind putin unul dintre capete. Puneti aceste tortillas umplute intr-o tava si acoperiti-le cu branza framantata. Tineti-le la cuptor la temperatura de 250C pana cand branza capata culoarea galben-brun. Serviti cu salata proaspata.
×